Zorg en Zekerheid Leiden trekt dinsdag naar Weer om voor de tweede en laatste keer dit seizoen de strijd aan te gaan met Basketball Academie Limburg. Twee van de drie eerdere onderlinge ontmoetingen werden met moeite door Zorg en Zekerheid Leiden gewonnen, dus focus is vereist.

Om in de race te blijven voor de tweede en derde plaats in de eindrangschikking kan Zorg en Zekerheid Leiden zich geen misstap tegen Basketball Academie Limburg veroorloven. De drie eerdere duels hebben telkens een ander verloop gehad.

In oktober speelde Zorg en Zekerheid Leiden thuis tegen de Limburgers. Na een wervelend eerste kwart (39-20) was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Zes minuten voor tijd stond er een verschil van 33 punten op de borden (96-63) en was het wachten op het honderdste punt. Dat kwam er twee minuten voor tijd door een driepunter van Jessey Voorn. Het werd uiteindelijk 101-78 doordat de jonge spelers van BAL niet op wilden geven.

Met Voorn is overigens de naam genoemd van een speler die Zorg en Zekerheid Leiden afgelopen zaterdag in Den Bosch toen het om de knikkers ging, niet mee kon helpen. Na twee minuten in het tweede kwart werd landde Voorn bij een jumpshot op de voet van de veel te ver uitstappende Nick Oudendag. Tot ergernis van Voorn, die dit weekend de beelden nog heeft teruggezien, werd er geen fout gefloten. De enkel van Voorn heeft momenteel de vorm van een paasei. Van meedoen in Weert is in elk geval geen sprake.

Terug naar de wedstrijden tegen Basketball Academie Limburg. Op 16 december werd er in Weert gespeeld. De Limburgers gingen goed van start en pakten meteen een voorsprong. Bij rust was het 38-33 voor de thuisploeg, maar in het derde kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden langszij. Toch werd het nog spannend. De ploeg van Radenko Varagic kreeg zelfs nog een aanval bij een stand van 73-74. Het schot van Matthew van Tongeren werd geblockt, waarna Mohamed Kherrazi in de buzzer de eindstand van 73-76 op het bord dunkte.

Eigenlijk was de wedstrijd van 3 februari in Leiden nagenoeg een kopie van het duel in Weert. Bij rust stond het fel gestarte Limburgse team met 39-46 voor. Ook nu kwam Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart langszij denderen. Via een kwartstand van 25-9 werd een 64-55 voorsprong genomen. De Leidse ploeg dacht er al te zijn, waarna Basketball Academie Limburg terug kwam tot 71-70. Vanaf de lijn bepaalde Zorg en Zekerheid Leiden in de persoon van Worthy de Jong de eindstand op 74-70.

Basketball Academie Limburg sloot afgelopen zaterdag voor het eerst dit seizoen een thuiswedstrijd winnend af. Buitenshuis was al wel drie keer gewonnen. Mede door 33 punten van Sam van Dijk werd Forward Lease Rotterdam, de club waar Van Dijk vorig seizoen nog speelde, met 93-81 verslagen. Matthew van Tongeren en Jacco Fritz droegen ook een belangrijk steentje bij aan de Limburgse winst.

Zorg en Zekerheid Leiden zal scherp aan de wedstrijd moeten verschijnen en een aantal spelers zal een extra stapje moeten zetten om de afwezigheid van Voorn op te vangen. Het duel in Weert begint om 19.30 uur, maar er is geen livestream beschikbaar. Als alles goed is, zijn hier de livestats te vinden. Via het twitter account van de DBL worden ook wat tussenstanden doorgegeven.