Zorg en Zekerheid Leiden speelt zaterdag de laatste thuiswedstrijd van het reguliere seizoen tegen Aris Leeuwarden. Nog geen maand geleden was de Leidse ploeg in eigen huis ook al te sterk voor de Friese formatie. Duels tegen Aris Leeuwarden staan altijd garant voor veel scores en zo mogelijk nog meer spektakel.

De Friese formatie kende in de eerste seizoenshelft veel blessureleed en spelerswisselingen. Dat kwam Aris Leeuwarden, dat van de eerste vier wedstrijden er drie wist te winnen, niet ten goede. Na de veelbelovende start leverde de volgende dertien duels slechts één overwinning op.

Aan het begin van het nieuwe kalenderjaar kon coach Tony van den Bosch eindelijk aan het werk met zijn formatie. De in december aangetrokken Craig Osaikhwuwuomwan zorgde voor wat meer lengte en blocks. Eind december werd Darian Anderson gehaald als opvolger van de geblesseerde spelmaker Johnny Williams.

Dat Van den Bosch toen een team kon gaan smeden van Aris Leeuwarden, bleek al enigszins in de eerste thuiswedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden tegen de Friezen. Na zes minuten spelen in het derde kwart was het verschil tussen beide teams pas negen punten (58-49), maar daarna snelde Zorg en Zekerheid Leiden met veel dunks en alley-oops door naar een 96-75 overwinning.

Vier dagen later zorgde Aris Leeuwarden voor een sensatie en misschien wel de mooiste overwinning van het seizoen. Tegen Donar werd in de eerste drie kwarten behoorlijk huis gehouden door de Friezen. Halverwege het derde kwart stond het maar liefst 52-31. Met een felle eindsprint kwam Donar vlak voor tijd nog op gelijke hoogte, maar de laatste vijf punten van de wedstrijd waren voor Aris Leeuwarden. De 65-60 zege betekende de eerste zege in de Derby van het Noorden in vier jaar tijd. Vier spelers zaten in de dubbele cijfers: Nick Masterson (16), Griffin Kinney (14 en 14 rebounds), David Michaels (13) en Darian Anderson (12).

Dit kwartet spelers vormen ook de belangrijkste wapens van Aris Leeuwarden. De rest van de speeltijd wordt voornamelijk ingevuld door Deividas Kumelis, Bas Veenstra en Osaikhwuwuomwan. Het blijft een feit dat de Friese formatie nog steeds wisselvallig presteert. De zege tegen Donar werd gevolgd door een 70-78 nederlaag tegen Apollo Amsterdam, waarna weer een 72-53 overwinning werd behaald tegen Basketball Academie Limburg. Met zeven zeges en vijftien nederlagen bezet Aris Leeuwarden nu de zevende plaats in de Dutch Basketball League.

Zorg en Zekerheid Leiden blijft het in de competitie goed doen. Het ene na het andere record wordt verbroken en vervolgens aangescherpt. Na negentien wedstrijden heeft de Leidse ploeg pas één keer de tegenstander moeten feliciteren. Ook in Europa doet Zorg en Zekerheid Leiden nog volledig mee. Ondanks de 92-80 nederlaag tegen Kataja Basket heeft de formatie van coach Rolf Franke zich geplaatst voor de laatste 16 van de FIBA Europe Cup. Daarin zal Zorg en Zekerheid Leiden het moeten opnemen tegen het Italiaanse Dinamo Sassari. Het eerste duel, dat gepland staat voor 6 maart, wordt in de Vijf Meihal afgewerkt.

Dat is nog een eindje weg in het drukke programma van Zorg en Zekerheid Leiden. Zaterdag wordt er dus thuis gespeeld tegen Aris Leeuwarden, woensdag wordt er voor de beker in Groningen gespeeld en volgend weekend staat een reis naar Den Helder op de rol. Tot 6 maart is het zaterdag dus de laatste thuiswedstrijd. Naast het verwachte spektakel biedt deze wedstrijd ook de gelegenheid om de nieuwe – en bovenal prachtige - spelersbus met eigen ogen te aanschouwen.

Wie voor dit duel tegen de play-off opponent van afgelopen seizoen heeft aangeschaft, kan hier een ticket aanschaffen. Zorg dat je erbij bent, want het duurt toch bijna vier weken eer de Leidse basketbaltrots weer in de Vijf Meihal te bewonderen is.


Eredivisie

Meer nieuwsberichten