Zorg en Zekerheid Leiden versus Heroes Den Bosch; het is en blijft de klassieker van het Nederlandse basketbal. Al in de jaren zeventig en tachtig waren dit beladen duels en dat is nu nog steeds het geval. Vergelijk het een beetje met de voetbalstrijd tussen Ajax en Feyenoord. Komende zaterdag staat de eerste van minstens vier ontmoetingen tussen deze twee basketbalkemphanen geprogrammeerd in Den Bosch.

Zorg en Zekerheid Leiden slaagde er afgelopen seizoen voor het eerst in haar bestaan in om alle competitiewedstrijden tegen de Bossche aartsrivaal in winst om te zetten. Dit was een regelrechte sweep. Uniek voor de Leidse ploeg, maar niet voor Den Bosch. De Brabanders hebben al vier keer mee mogen maken dat alle wedstrijden in één seizoen door de Bosschenaren werden gewonnen.

Is Den Bosch dan de ploeg die het vaakst Zorg en Zekerheid Leiden heeft verslagen? Nee dus. Beide ploegen hebben sinds de terugkeer in 2006 71 keer tegen elkaar gespeeld. Zorg en Zekerheid Leiden won 29 keer, Den Bosch 42 keer. De eer voor de meeste zeges tegen de Leidse ploeg gaat echter naar Donar, dat maar liefst 63 keer van Zorg en Zekerheid Leiden wist te winnen. Veertig keer was de Leidse ploeg winnaar. Dat het verschil in totalen zoveel groter is dan bij de serie tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Den Bosch, heeft te maken met het feit dat Donar en Zorg en Zekerheid Leiden elkaar sinds 2010, op twee jaar na, elk seizoen in de play-offs tegenkwamen.

Vergelijkingen ten opzichte van vorig seizoen gaan verder overigens mank. Zowel Zorg en Zekerheid Leiden als Heroes Den Bosch beschikt grotendeels over een andere ploeg. Vier spelers zijn er in Den Bosch overgebleven: Stefan Wessels (tiende seizoen al), Jessey Voorn, Stan van den Elzen en Norbert Thelissen. De nieuwe coach Jean-Marc Jaumin heeft veel vertrouwen in de 19-jarige Thelissen. De jeugdinternational komt gemiddeld tot bijna 19 minuten per wedstrijd. Dat geldt niet voor Voorn. De oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden is de laatste drie duels vanwege een blessure niet meer binnen de lijnen gekomen.

Elijah Wilson, die vorig seizoen nog met Kapfenberg tegen Zorg en Zekerheid Leiden uitkwam, is topscorer van de ploeg met een gemiddelde van 19.2 punten. Henry Caruso komt per duel tot 14.0 punten. Nathan Krill en Elijah Clarance, een buitengewoon spectaculaire speler, zitten met gemiddeld 10.3 punten per wedstrijd ook nog in de dubbele cijfers. Thomas van der Mars is de beste rebounder met gemiddeld 8.0 rebounds per duel. Siyani Chambers deelt de meeste assists uit (gemiddeld 5.8).

Van de zes competitiewedstrijden tot nu toe heeft Heroes Den Bosch er al twee verloren. Donar was in Groningen met 91-75 te sterk en afgelopen zondag moesten de Bosschenaren het ook afleggen tegen Landstede Hammers: 93-80. In beide duels heeft Heroes Den Bosch wel wat ruimer achtergestaan. Aris Leeuwarden, Apollo Amsterdam (twee keer) en Den Helder Suns werden wel aan de zegenkar gebonden.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft sinds 19 oktober niet meer in de Dutch Basketball League gespeeld en staat pas op vier wedstrijden. In uitwedstrijden wist de Leidse ploeg binnen de landsgrenzen nog niet echt sterk te spelen. Van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord werd maar nipt gewonnen (79-82) en ook Aris Leeuwarden bleef in de buurt: 66-77 (later omgezet in een 20-0 nederlaag). Ook de winstwedstrijd in de Vijf Meihal tegen Basketbal Academie Limburg kwam pas laat tot stand.

Het lijkt erop alsof Zorg en Zekerheid Leiden zijn beste beentje voorzet in topwedstrijden. Landstede Hammers kreeg in Leiden met 82-73 klop en de Europese wedstrijden in eigen huis tegen BC Beroe en Inter Bratislava leverden overwinningen op. Uit tegen Benfica ging Zorg en Zekerheid Leiden weliswaar ten onder (103-99 na verlenging), maar het spel van de Leidenaren was prima.

Met name Tayler Persons maakt een mooie ontwikkeling door. De 24-jarige spelmaker werd vandaag voor de tweede keer op rij opgenomen in het All Star Team van de FIBA. In de vier Europese ontmoetingen is de Amerikaan gemiddeld goed voor 22.5 punten, 4.8 rebounds en 8.0 assists per wedstrijd. In de Dutch Basketball League ligt zijn gemiddelde iets lager, maar tegen Landstede Hammers stond hij er in Leiden wel, getuige 22 punten en 9 assists.

De klassieker begint zaterdag om 20.00 uur. Via livestream en livestats zal het duel goed te volgen zijn.


Eredivisie HeroesDenBosch

Meer nieuwsberichten