Na de nederlaag in eigen huis tegen s.Oliver Würzburg staat er voor Zorg en Zekerheid Leiden al weer een volgende klus op het programma. De Leidse ploeg gaat zondagmiddag op bezoek bij New Heroes Den Bosch. Of er nu in de Vijf Meihal wordt gespeeld of, zoals zondag, in de Maaspoort, de duels tegen New Heroes Den Bosch behoren altijd tot de zware dobbers.

Je hebt klassiekers in vrijwel alle sporten. Ajax-Feyenoord uit het vaderlandse voetbal is misschien wel de bekendste klassieker van allemaal. In het basketbal zijn er ook een paar klassiekers te vinden. In de jaren zeventig en tachtig waren dat de duels tussen Parker Leiden en Nashua Den Bosch. Na het wegvallen van het Leidse basketbal uit de eredivisie werd die leemte gretig ingevuld door ploegen uit Den Helder en Amsterdam die het dan tegen Den Bosch opnamen.

Toen Zorg en Zekerheid Leiden in 2006 op het hoogste niveau terugkeerden werd deze klassieker meteen weer in ere hersteld. Er zijn genoeg supporters in beide kampen die het niet erg vinden om te verliezen, zo lang dat maar niet tegen de aartsrivaal is. Wat dat aangaat hebben de Bossche supporters meer plezier gehad dan die van Zorg en Zekerheid Leiden.

Als we ons beperken tot de wedstrijden die in Den Bosch gespeeld zijn. Dat zijn er sinds 2006 namelijk 32. Van al die wedstrijden (inclusief beker, SuperCup en play-offs) wist Zorg en Zekerheid Leiden er slechts 10 te winnen.

In Leiden liggen de verhoudingen iets dichter bij elkaar. Van de 34 wedstrijden won Zorg en Zekerheid Leiden er 15. En dan is er nog die ene wedstrijd op neutraal terrein, de door Zorg en Zekerheid Leiden verloren bekerfinale van 2016.

Maar goed, zondag wordt er dus in Den Bosch gespeeld. De laatste Leidse zege in de Maaspoort dateert van 9 april 2016. Onder coach Eddy Casteels werd revanche genomen voor de eerder geleden nederlaag in de bekerfinale. Zorg en Zekerheid Leiden won dat duel met 65-81. In de voorbije twee seizoenen heeft de Leidse ploeg niet in Den Bosch kunnen winnen, net als New Heroes niet in Leiden heeft kunnen winnen.

Afgaande op deze tendens zou je kunnen denken aan een eerste competitienederlaag voor Zorg en Zekerheid Leiden. Nu is dit iets waar de Leidse spelers en coaches zich zeker niet bij zullen neerleggen. Zij spelen iedere wedstrijd om te winnen. Nu zijn beide ploegen overigens niet compleet. New Heroes moet het nog stellen zonder Stefan Wessels, al heeft de ploeg van Ivica Skelin wel (tijdelijk) versterking gekregen van Max van Schaik.

In het Leidse kamp zijn de personele problemen iets groter. Niet in de laatste plaats omdat de rotatie van Zorg en Zekerheid Leiden nu eenmaal wat beperkter is. Als de eerste acht spelers uit de rotatie fit zijn en kunnen spelen, dan staat er een sterke ploeg. Feit is echter dat Kenneth Simms zijn laatste wedstrijd schorsing uitzit. Een schorsing die hij opliep als gevolg van een diskwalificerende fout in een oefenwedstrijd in Den Bosch op 23 september. Pas na de eerste competitiewedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden (op 14 oktober) ging de schorsing van drie wedstrijden in. Simms is er dit keer dus niet bij.

Sergio de Randamie kwam afgelopen woensdag opnieuw niet in actie. Op 20 oktober raakte de forward in de laatste minuut van de wedstrijd tegen Feyenoord Basketbal Rotterdam geblesseerd. Sindsdien heeft De Randamie niet meer kunnen spelen. Het is te hopen voor Zorg en Zekerheid Leiden dat hij zondag weer wat minuten kan maken, zeker ook met de naderende wedstrijd voor de Europe Cup thuis tegen Sakarya BSB.

Dan was er nog een griepvirus, waar ook teammanager Bart Kriek mee te kampen had. Niet alleen hij, want Worthy de Jong en (in mindere mate) Darius Thompson kregen daar ook mee te maken. De Jong liet het duel in Den Helder zelfs voor wat het was en oogde afgelopen woensdag tegen s.Oliver Würzburg ook nog verre van fit.

Geen goede vooruitzichten om een potje te gaan basketballen tegen New Heroes Den Bosch, dat het Europees goed doet, ook al werd er dan verloren van Avtodor Saratov. Geen schande, want de begroting van de Russische formatie is vele malen groter. Maar terug naar de klassieker. Een spreekwoord luidt: een kat in het nauw maakt rare sprongen. Gaat Zorg en Zekerheid Leiden die rare sprongen dan zondag maken? De wedstrijd begint om 16.00 uur en is te volgen via de livestream van New Heroes.


Meer nieuwsberichten