Nu de stofwolken van gisteren zijn neergedaald, is het de vraag of, en zo ja hoe, Zorg en Zekerheid Leiden nog door kan gaan in de FIBA Europe Cup. Immers, de plaatsen één en twee in Group K zijn al vergeven. Maar er is nog een kans om als lucky loser door te gaan en die kansen zijn groter dan menigeen denkt.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden (en ook voor Donar) geldt dat de Leidse ploeg afhankelijk is van het aantal terugkerende ploegen uit de Basketball Champions League en natuurlijk de resultaten van aankomende woensdag.

Laten we eerst beginnen met de situatie in de Basketball Champions League. Daar zijn vier groepen van acht teams. Wie in een groep op plaats vijf of zes eindigt, kan verder spelen in de FIBA Europe Cup. De ploegen zeven en acht zijn na de komende speelronde klaar. De nummers één tot en met vier gaan naar de play-offs van de Basketball Champions League.

Negen ploegen hebben vooraf aangegeven verder te willen spelen in de FIBA Europe Cup als ze op plaats vijf of zes eindigen. Met nog één speelronde te gaan, zijn er al vier ploegen die niet doorgaan naar de FIBA Europe Cup. Telenet Giants Antwerp en Besiktas Sompo Japan hebben zich reeds geplaatst voor de play-offs van de Champions League. Fribourg Olympic en medi Bayreuth kunnen niet meer van de zevende plaats afkomen. Dit betekent dat er maximaal vijf ploegen uit de Basketball Champions League terug kunnen gaan naar de FIBA Europe Cup. Met andere woorden: in elk geval gaan drie nummers drie uit de vier groepen van de FIBA Europe Cup door naar de laatste zestien.

Maar het is geenszins zeker dat er ook daadwerkelijk vijf ploegen afdalen. Buiten Telekom Baskets Bonn (de Duitsers eindigen als zesde) zijn er nog vier ploegen voor wie het lot in de laatste speelronde wordt bepaald. Per groep ziet het er dan als volgt uit.

In Group A gaat het om Ventspils. De ploeg uit Letland staat momenteel gedeeld zesde. Zij moeten de laatste wedstrijd tegen de nummer drie Sidigas Avellino winnen om die zede plaats vast te houden en dus door te spelen in de FIBA Europe Cup. Klimmen naar een vierde plaats is niet meer mogelijk. Ventspils speelt komende dinsdag om 18.30 uur thuis. De uitwedstrijd werd door de Letse formatie wel met 74-88 gewonnen. Tegelijkertijd is Le Mans gastheer van Anwil. De Fransen moeten winnen om de play-offs te halen, maar voor de Nederlandse ploegen gaat het om Anwil. De Poolse club kan bij winst op gelijke hoogte komen met Ventspils. Beide onderlinge duels werden een prooi voor Anwil, dat thuis met 76-64 van Le Mans won. De uitslag van dit treffen is dus alleen van belang als Ventspils onderuit gaat.

In Group B is het niet zo ingewikkeld, want daar gaat het om één duel. UNET Holon is de ploeg die we in de gaten moeten houden. De ploeg uit Israël deelt de vierde plaats met Nanterre 92. Beide ploegen spelen komende dinsdag om 20.30 uur tegen elkaar in Holon. De Israëli wisten het duel in Frankrijk met 70-82 te winnen. Als UNET Holon wint, gaat die ploeg door naar de play-offs van de Basketball Champions League. Bij een nederlaag, gaan de Israëli verder in de FIBA Europe Cup.

In Group C is het weer iets ingewikkelder. CEZ Nymburk deelt daar de vijfde plaats met Lietkabelis en JDA Dijon. Op basis van onderling resultaat staat CEZ Nymburk momenteel zevende en zou met die klassering klaar zijn met Europees basketbal. De Tsjechen gaan woensdagavond (20.30 uur) op bezoek bij Brose Bamberg. De Duitsers hebben in Tsjechië al met 78-84 gewonnen. Als CEZ Nymburk verliest, zijn de resultaten van Lietkabelis (uit tegen Montakit Fuenlabrada) en JDA Dijon (thuis tegen Hapoel Bank Yahav Jerusalem) niet van belang. Als CEZ Nymburk in Duitsland wint, tellen de uitslagen van die twee andere clubs wel degelijk mee.

In Group D is het duidelijk. Filou Oostende staat momenteel vierde met zeven overwinningen. SIG Strasbourg heeft net als Neptunas Klaipeda en Oostende ook zeven keer gewonnen. Filou Oostende kan zich komende woensdag (18.30 uur aanvang) in eigen huis plaatsen voor de play-offs van de Champions League door in een rechtstreeks duel SIG Strasbourg voor de tweede keer te verslaan. In Frankrijk was de ploeg van Chase Fieler met 61-64 net even sterker dan de Fransen. Neptunas Klaipeda speelt geen rol bij winst van Filou Oostende, maar kan de play-offs alleen halen als de Fransen in België winnen.

In het voor Zorg en Zekerheid Leiden gunstigste geval keert alleen Telekom Baskets Bonn terug naar de FIBA Europe Cup en zijn er zeven plekken open voor ploegen uit de FIBA Europe Cup. Dat zou betekenen dat alle nummers drie doorgaan en zelfs nog drie van de vier nummers vier. Maar laten we er vooralsnog vanuit gaan dat er vijf ploegen terugkeren. In dat geval gaan de drie beste nummers drie door naar de laatste zestien.

In Group J eindigt in elk geval één team als derde met drie zeges en drie nederlagen. Dat is voldoende om door te gaan. Zorg en Zekerheid Leiden heeft twee zeges genoteerd, maar heeft ook het slechtste doelsaldo. De Leidse ploeg zal in Finland van Kataja Basket moeten winnen om tot de drie beste nummers drie te behoren. Een nederlaag maakt de Leidse ploeg meteen de slechtste nummer drie en dan ben je eruit als er maar drie plekken vrij zijn. Mochten alle nummers drie doorgaan, dan volstaat een nederlaag van maximaal 14 punten ook. Een ruimere nederlaag betekent dat Zorg en Zekerheid Leiden de derde plaats kwijtraakt en naar de vierde plaats zakt.

Kortom: Zorg en Zekerheid Leiden maakt zeker nog kans om door te gaan. Op dinsdag kunnen de kansen al groter zijn en met die wetenschap gaan Zorg en Zekerheid Leiden woensdag in Finland aan de laatste groepswedstrijd beginnen.


Eredivisie

Meer nieuwsberichten