Voor Zorg en Zekerheid Leiden staat morgen de voorlaatste wedstrijd uit de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup op het programma. De Leidse ploeg treedt in Rusland aan tegen Avtodor Saratov, de koploper in Groep L. Winst is van belang om de volgende ronde te kunnen bereiken.

In de thuiswedstrijd leed Zorg en Zekerheid Leiden eigenlijk een kansloze nederlaag tegen de Russische formatie: 72-97. Bepalend was vooral het tweede kwart. Daarin kreeg de Leidse ploeg met 13-31 klop. Verdedigend gaf Zorg en Zekerheid Leiden veel open schoten weg en daar wist Avtodor Saratov wel raad mee. Zelf kreeg de Leids ploeg ook open schoten, maar die ballen vielen niet. “Tegen een team als Avtodor Saratov kun je het je niet veroorloven om open schoten te missen. Dat wordt meteen afgestraft”, liet Worthy de Jong destijds na afloop optekenen.

Coach Dusan Alimpijevic had zijn huiswerk goed gedaan. De Russische verdediging concentreerde zich vooral op Darius Thompson en Worthy de Jong. Thompson kwam niet verder dan 11 punten (5 uit 14 schot). De Jong werd samen met Maurice Watson Jr. topscorer met 17 punten, al schoot De Jong wel 6 uit 15.

In de rebound moest Zorg en Zekerheid Leiden het afleggen tegen de lange mannen van Avtodor Saratov (32 om 47), terwijl de Russen 12 drietjes raak schoten tegen Leiden maar 5. Dat de Amerikanen Perrin Buford, Trae Golden en Tre McLean makkelijk kunnen scoren, was wel bekend. Enkele dagen voor het eerste treffen haalde de ploeg uit Saratov Boris Savovic weg uit Polen. De Servische Montenegrijn had pas één wedstrijd meegespeeld, maar gaf in Leiden met 16 punten tegen 60% schot en 6 rebounds zijn visitekaartje af.

De nederlaag tegen Avtodor Saratov kwam een week na het verlies tegen Bakken Bears. Het was een periode waarin Zorg en Zekerheid Leiden wat minder goed speelde. Verloor de ploeg van Rolf Franke destijds met 40 punten verschil van Bakken Bears, vorige week werd diezelfde Deense formatie met 89-85 verslagen. Een behoorlijke tussenpoos tussen twee wedstrijden kan een aanzienlijk verschil betekenen. Natuurlijk was de zege tegen Bakken Bears ook een behoorlijke boost voor het zelfvertrouwen.

Avtodor Saratov ging vorige week verrassend onderuit bij Kataja Basket. De Russen zijn dus nog lang niet zeker van een plaats bij de laatste zestien. Als Zorg en Zekerheid Leiden er morgen in slaagt om te winnen, dan moeten de Russen een week later in Aarhus van Bakken Bears winnen om niet afhankelijk te worden van de uitslag van het duel tussen Kataja Basket en Zorg en Zekerheid Leiden. De Leidse ploeg mag ervan uitgaan dat Avtodor Saratov fel van leer zal trekken en vol voor de winst zal gaan.

Tegen de Leidse ploeg kan Avtodor Saratov weer beschikken over David Kravish. De 2.08 meter lange Amerikaan ontbrak in het duel tegen Kataja Basket, maar speelde maandag gewoon weer mee. Avtodor Saratov ging voor de VTB United League overigens wel met 92-100 onderuit tegen Khimki. Golden werd topscorer met 23 punten, Savovic noteerde 21 punten. Buford, achter Thompson de nummer twee qua efficiency in de FIBA Europe Cup, kwam niet uit de verf. De Amerikaan had slechts 8 punten en 5 rebounds.

Hoe ziet de situatie voor Zorg en Zekerheid Leiden er nu uit? Om zeker te zijn van deelname aan de knock-out fase moet de Leidse ploeg zowel vanavond als volgende week in Finland tegen Kataja Basket winnen. Zorg en Zekerheid Leiden zal dan tweede worden, achter Bakken Bears of Avtodor Saratov. Deze twee ploegen treffen elkaar volgende week in Denemarken. Bij een nederlaag in Rusland en winst van Bakken Bears in eigen huis tegen Kataja Basket, kan Zorg en Zekerheid Leiden de volgende ronde niet meer op eigen kracht halen. De derde plaats is dan het hoogst haalbare, maar de kans bestaat dat niet alle acht afvallers van de Champions League door willen spelen in de FIBA Europe Cup. In dat geval heeft een ploeg die als derde eindigt, toch nog kans om door te gaan naar de laatste zestien.

Het duel in Rusland begint woensdagmiddag om 16.00 uur Nederlandse tijd. Wedstrijden voor de FIBA Europe Cup zijn altijd live te volgen via het YouTube kanaal van de FIBA.


Eredivisie

Meer nieuwsberichten