Dat is de vraag die voorafgaand aan de wedstrijd van woensdagavond tegen Landstede Hammers met recht gesteld kan worden. Zorg en Zekerheid Leiden heeft een voorsprong van twee punten op de Zwolse formatie, maar heeft het enige onderlinge duel tot nu toe verloren. Bij een Leidse winst neemt de voorsprong op de naaste belager toe naar vier punten en staat het weer gelijk als het gaat om de onderlinge confrontaties.

Het is spannend in de Elite A. Afgelopen zaterdag gingen de nummers 1 tot en met 3 ten onder tegen de nummers 4 tot en met 6. Zorg en Zekerheid Leiden ging in de Maaspoort onderuit tegen Heroes Den Bosch (106-90), Landstede Hammers verloor in Rotterdam van Feyenoord (78-70) en Donar ging in eigen huis onderuit tegen Den Helder Suns (100-102 na verlenging). Dit had tot gevolgd dat het verschil tussen de nummer 1 en nummer 6 slechts zes punten is. Landstede Hammers heeft met 22 punten twee minder dan Zorg en Zekerheid Leiden, maar aan de andere kant twee punten meer dan Donar en Heroes Den Bosch. Daar weer twee punten achter bevinden zich Den Helder Suns en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Met de wedstrijd van woensdagavond meegerekend, zijn er nog zes duels te spelen tot aan de play-offs.

In het enige duel tussen beide ploegen troefde Landstede Hammers de Leidse ploeg vooral onder de borden af. In de eerste helft verkoos Zorg en Zekerheid Leiden om de post-spelers van de Zwolse formatie één-tegen-één te verdedigen. Zonder de kracht van Emmanuel Nzekwesi (hij zat met back spasms aan de kant) was dat onbegonnen werk voor Michael Finke, Luuk van Bree en Nick King. Tegenstrevers Jozo Rados, Kayel Locke en Ralf de Pagter konden hun gang gaan. Gekoppeld aan een reboundoverwicht was de 38-49 ruststand dan ook verre van verrassend.

In de tweede helft werden de inside mensen van Landstede Hammers beter verdedigd, maar dit bood weer meer ruimte aan de kleinere spelers van de Zwolse formatie, die overigens zonder Noah Dahlman aantrad. Met name Jhonathan Dunn (Zwols topschutter met 23 punten) wist wel raad met de geboden ruimte. Met een reeks driepunters van Giddy Potts en Michael Finke wist Zorg en Zekerheid Leiden de nederlaag te beperken tot 83-92.

Het is de vraag of Landstede Hammers compleet kan aantreden. Afgelopen zaterdag moesten Noah Dahlman (geblesseerd) en Mike Schilder (ziek) verstek laten gaan. Hoe dan ook, er is werk aan de winkel voor Zorg en Zekerheid Leiden om de eerste plaats in de rangschikking vast te houden. Het zal voor Zorg en Zekerheid Leiden van cruciaal belang zijn om de strijd onder de borden te winnen, want juist daar oogde de Leidse ploeg in de eerdere ontmoeting tegen Landstee Hammers, maar ook afgelopen zaterdag tegen Heroes Den Bosch, kwetsbaar.

De wedstrijd begint, zoals gebruikelijk bij doordeweekse wedstrijden, om 20.30 uur.


Eredivisie LandstedeHammers Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten