Het is weer tijd om in het verleden te duiken. In het kader van ‘Hoe is het toch met…’ valt de eer dit keer te beurt aan Whit Holcomb-Faye. De 1.85 meter lange Amerikaan, een flamboyante spelmaker die zijn teamcolbert vaak binnenstebuiten droeg "Dan kwamen de kleuren mooier uit"), kwam in het seizoen 2013-2014 uit voor de keurtroepen van Zorg en Zekerheid Leiden.

Holcomb-Faye speelde een seizoen eerder voor Aris Leeuwarden. Onder leiding van coach Erik Braal schakelde de Friese formatie EiffelTowers Den Bosch in de halve finale van de play-offs uit. De nu 35-jarige Amerikaan speelde een belangrijke rol voor de Friezen. Gedurende het seizoen tekende Holcomb-Faye voor gemiddeld 12.5 punten en 7.8 assists. In de play-offs schakelde hij scorend een tandje bij: 14.5 punten tegen 5.6 assists. In de finalereeks tegen Zorg en Zekerheid Leiden, dat de tweede titel voor de Leidse ploeg opleverde, verdiende Holcomb-Faye een contract bij de formatie van Toon van Helfteren. In de Amerikaan zag de coach een speler die in staat moest zijn om de fastbreak snel op te starten, wat dan zou moeten leiden tot makkelijke(re) scores.

In dat ene seizoen kwam Holcomb-Faye bij Zorg en Zekerheid Leiden in 51 wedstrijden in actie. Daarin was hij goed voor 458 punten en 226 assists. In de alltime assistlijst van de Leidse club vinden we de Amerikaan terug op de gedeelde twaalfde plaats met Monta McGhee, al speelde laatstgenoemde wel twee seizoenen in Leiden. Zorg en Zekerheid Leiden bereikte dat seizoen de halve finale van de play-offs. Daarin werd een 2-0 voorsprong genomen tegen Donar, onder meer door in Groningen het eerste duel met 44-73 te winnen. Na het wegvallen van Mohamed Kherrazi begon Holcomb-Faye zich wel meer met het spel te bemoeien, maar dat was niet genoeg om de Leidse ploeg naar de eindstrijd te helpen. We gingen op zoek om Holcomb-Faye wat vragen te stellen.

Wanneer ben je begonnen met basketbal?

“Ik ben in Winston-Salem (North Carolina) op mijn derde begonnen met basketbal bij de YMCA. Mijn vader had gebasketbald en mijn oudere broer speelde in die tijd ook. Ik denk dat ik daardoor besmet ben geraakt met het basketbalvirus. Dat wilde ik ook doen.”

Waar heb je gespeeld voordat je naar Leiden kwam?

“Ik heb een paar goede seizoenen gedraaid bij Radford University. In 2002-2003 kreeg ik de Big South Freshman of the Year Award. In mijn laatste seizoen daar kwam ik gemiddeld tot 23.1 punten per wedstrijd. Ik sta derde in totaal aantal punten voor mijn carrière (1.856 punten) en tweede als je kijkt naar het gemiddeld aantal punten: 17.7. Vorig jaar werd ik opgenomen in de Hall of Fame van Radford Athletics. Na mijn collegeperiode speelde ik zes jaar in Duitsland. Voordat ik naar Zorg en Zekerheid Leiden kwam, kwam ik uit voor Aris Leeuwarden.”

Waar heb je gespeeld na je Leidse seizoen?

“Ik heb daarna nog twee seizoenen in België gespeeld voor Pepinster. Daar heb ik mijn actieve basketbalcarrière ook afgesloten. “

Van wie heb je het meeste geleerd?

“Ik heb sowieso veel geleerd van al mijn coaches. In het begin natuurlijk mijn vader en Andy Poplin. Howard West en Byron Samuels mag ik zeker niet vergeten. Zij waren mijn coaches in high school en op college. Erik Braal was een van mijn favoriete coaches buiten Amerika, evenals Thibaut Petit in België.”

Hoe kijk je terug op je jaren in Leiden?

“Spelen voor Zorg en Zekerheid Leiden was een geweldige ervaring. I loved my team. Ik zou willen dat ik had kunnen helpen om de traditie van het winnen van kampioenschappen door te trekken. De situatie rond basketbal in Leiden was fenomenaal. Ik hield ervan om wedstrijden in de bomvolle Vijf Meihal te spelen. Waar ik misschien nog wel met het meeste genoegen op terugkijk, waren de gitaarlessen in het appartement waar een aantal spelers verbleven. Zo kreeg ik gitaarles van Mike Schachtner, DeJuan Wright en Josh Duinker.”

Speelt basketbal nu nog een rol van betekenis in je leven?

“Jazeker. Momenteel ben ik coach op een private school en tijdens AAU Basketball in de zomermaanden. Het is mijn doel om ooit hoofdcoach te worden op een college of wellicht coach in het buitenland, bijvoorbeeld in Europa.”


Eredivisie Eren Historie WhitHolcomb-Faye

Meer nieuwsberichten