Zorg en Zekerheid Leiden heeft er een paar jaar op moeten wachten, maar vanaf dinsdag staan de laatste weken van het seizoenin het teken van de finale van de play-offs. De laatste keer dat Zorg en Zekerheid Leiden zo diep in het seizoen was doorgedrongen, was in 2013 en dat leverde het landskampioenschap op.

In de historie van Zorg en Zekerheid Leiden wordt het de vierde eindstrijd. In 2011 stond de Leidse ploeg voor het eerst in de finale van de play-offs. In de zevende en beslissende wedstrijd werd het kampioenschap na drie verlengingen tegen Donar in de wacht gesleept. Dit was overigens de enige keer dat de beide ploegen tegen elkaar streden voor de landstitel.

In 2012 sloot Zorg en Zekerheid Leiden het reguliere seizoen opnieuw als nummer één af. Dit betekende wederom thuisvoordeel, maar dat bleek in de finale tegen EiffelTowers van geen waarde te zijn. Zorg en Zekerheid Leiden ging in de Vijf Meihal drie keer ten onder, maar wist nog wel één keer in de Maaspoort te winnen.

In 2013 eindigde Zorg en Zekerheid Leiden op de tweede plaats, maar lijstaanvoerder EiffelTowers werd in de halve eindstrijd door Aris Leeuwarden uit de play-offs gekegeld. Zonder één nederlaag in de play-offs legde de Leidse ploeg beslag op de tweede landstitel van deze eeuw.

Worthy de Jong is de enige speler in Leidse dienst die deze drie finales heeft meegemaakt en nu dus aan zijn vierde finale van de play-offs gaat beginnen. Een eindstrijd die de Leidse ploeg dus bereikte door eerst in drie duels langs Aris Leeuwarden te komen en vervolgens slechts vier wedstrijden nodig had om Landstede Basketbal, dat wel thuisvoordeel had, uit te schakelen. Close wedstrijden weliswaar, maar het karakter en de vechtlust van de Leidse formatie bleek doorslaggevend te zijn.

Donar, dat het reguliere seizoen als eerste afsloot, was vrijgesteld van het spelen van wedstrijden in de eerste ronde van de play-offs. In de halve finale rekenden de Groningers in vier duels moeiteloos af met Forward Lease Rotterdam. Dit betekende dat beide ploegen evenveel tijd hebben gehad om zich op de finale voor te bereiden.

Regerend landskampioen en bekerhouder Donar start de finale als favoriet. Daarover bestaat geen onduidelijkheid. Toch heeft Zorg en Zekerheid Leiden blijk gegeven van het feit dat de Leidse ploeg tegen de Groningers op kan boksen. Als enige ploeg dit seizoen heeft Zorg en Zekerheid Leiden twee wedstrijden tegen Donar in winst weten om te zetten.
In de openingswedstrijd van het seizoen werd het 75-63 in Leiden. De tweede zege kwam op 14 april. In het Groningse MartiniPlaza werd het toen in een knotsgekke wedstrijd 103-112 voor Zorg en Zekerheid Leiden. In de twee andere competitieduels had de ploeg van coach Paul Vervaeck weinig te vertellen: 91-69 in Groningen en 61-85 in Leiden.

Beide ploegen troffen elkaar ook in de bekerfinale. Donar schoot in het eigen MartiniPlaza uit de startblokken. Vijftien van de zestien schoten in het eerste kwart waren raak, waardoor het duel vrij snel beslist was. Het werd uiteindelijk 87-71 voor Donar.

Wil Zorg en Zekerheid Leiden kans maken om wedstrijden te winnen, dan moet de ploeg zien te voorkomen dat het meteen tegen een grote achterstand aankijkt. De strijdwijze in de halve finale van de play-offs biedt in elk geval perspectief. Er wordt natuurlijk wel gewezen op de smalle rotatie, die beslissend zou kunnen zijn. Paul Vervaeck hoopt in de eindstrijd te kunnen beschikken over Jessey Voorn en wellicht ook Floris Versteeg. Donar deed het in de halve finale zonder Evan Bruinsma, maar die werd veiligheidshalve aan de kant gehouden.

Het eerste duel vindt dinsdag 22 mei in Groningen plaats, aanvang 19.30 uur. Leidse supporters kunnen hier hun kaartje kopen voor de openingswedstrijd van de finaleserie. Twee dagen later wordt er in de Vijf Meihal gespeeld. Doordat Ziggo Sport de wedstrijd live uit gaat zenden, begint het duel om 20.30 uur. Wil je daarbij aanwezig zijn, koop dan snel je kaartje hier. Het is tijd voor de finale! Tijd voor jou om ook nu weer achter de ploeg te gaan staan en je te laten gelden als rechtgeaarde supporter van Zorg en Zekerheid Leiden!