Na de dubbele overwinning tegen het Oostenrijkse Kapfenberg Bulls staat Zorg en Zekerheid Leiden nu aan de vooravond van de groepsfase van de FIBA Europe Cup. De Leidse ploeg neemt het komende woensdag in Turkije op tegen Sakarya BSB.

Sakarya Buyuksehir Basketbol speelde kwalificaties voor de Basketball Champions League. De ploeg was al meteen geplaatst voor de laatste voorronde, maar ging daarin onderuit tegen Fribourg Olympic, de ploeg die Donar een ronde eerder had uitgeschakeld. Daar zag het na de eerste wedstrijd niet naar uit. De Zwitsers wonnen het thuisduel met 87-85 en dat leek een te kleine marge om door te stomen naar het hoofdtoernooi. Echter, Sakarya BSB werd in eigen huis overlopen door Fribourg Olympic: 52-76.

De startende formatie van de Turken bestaat uit de Belg Jean Salumu, Junior Etou, de Kameroener Landry Nnoko, Kerem Özkam en de Amerikaan Toney Douglas. Van de bank kwamen nog twee Amerikanen (Mitchell Wilbekin en Allan Herndon) die in beide wedstrijd amper in het spel voorkwamen.

Salumu was in Fribourg de grote man voor de Turken met een efficiency van 30 (27 punten, 6 rebounds). Safak Edge kwam van de bank voor 15 punten. Douglas tekende voor 12 punten (twee driepunters) en 8 assists.

In Sakarya stonden de Turken bij rust al met 17-36 achter en was de wedstrijd feitelijk al gespeeld. Douglas werd topschutter met 16 punten, Etou was de enige andere speler in de dubbele cijfers. De 2.09 meter lange Nnoko had nog wel 14 rebounds. Met 4 punten en 3 rebounds stelde Salumu dit keer teleur.

Ook in de Turkse competitie gaat het bepaald niet van een leien dakje voor Sakarya BSB. De ploeg van coach Selcuk Ernak heeft er nu twee wedstrijden op zitten en die gingen allebei verloren. Tegen Turk Telekom werd het 55-65, afgelopen zondag ging de 82-92 winst naar Buyukcekmece, een van de ongeslagen ploegen in de competitie.

Burak Eslik, die in de duels voor de Champions League zonder scores bleef, is met 12.5 punten per wedstrijd topscorer van de ploeg. Toney Douglas komt aan 11.5 punten gemiddeld en Jean Salumu tekent voor 11.0 punten per duel. Landry Nnoko is toprebounder met gemiddeld 8 rebounds. Douglas is naast 11.5 punten en 7.0 rebounds ook nog eens goed voor 5.5 assists per wedstrijd.

De bekendste speler van Sakarya is ongetwijfeld Toney Douglas (zie foto). De 1.88 meter lange guard werd in 2009 voor de NBA gedraft door de Los Angeles Lakers, maar werd meteen verhandeld naar de New York Knicks. Douglas speelde drie seizoenen in de Big Apple en daarna een jaartje voor de Houston Rockets. Verder kwam de 32-jarige spelverdeler nog uit voor de Sacramento Kings, Golden State Warriors, Miami Heat, New Orleans Pelicans en Memphis Grizzlies.

Wil Zorg en Zekerheid Leiden een kans maken om meteen in Turkije te winnen, dan zal de ploeg van Rolf Franke in elk geval Toney Douglas in bedwang moeten houden. De Amerikaan is toch de motor van Sakarya BSB. De grote Leidse mannen moeten dan Landry Nnoko van de basket weg zien te houden. Op de forwardpositie zal een mooi duel te zien zijn tussen Worthy de Jong/Darius Thompson versus Jean Salumu. Voordeel voor Zorg en Zekerheid Leiden is wel dat Sakarya BSB dit seizoen nog geen één wedstrijd heeft gewonnen. Hoeveel dat waard is, zal woensdagavond duidelijk worden.


Meer nieuwsberichten