De Orange Lions staan voor een zware taak. De laatste twee WK-kwalificatiewedstrijden gaan bepalen of het Nederlands team nog zes WK-kwalificatiewedstrijden mag gaan spelen of dat het einde oefening is. Zorg en Zekerheid Leiden wordt in Groningen vertegenwoordigd door Worthy de Jong. Alle steun in MartiniPlaza is wel een vereiste. 

Het eerste duel van aankomende donderdag tegen Roemenië (aanvang 20.00 uur) is meteen de sleutelwedstrijd. De Roemenen hebben twee wedstrijden in winst weten om te zetten, waar Nederland tot dusver alleen van Kroatië heeft gewonnen. Overigens staan de Kroaten ook pas op één winstwedstrijd.

Op 26 november gingen de Orange Lions in Cluj onderuit tegen Roemenië. Enkele dagen na de florissante overwinning op Kroatië (68-61) gaf de formatie van hoofdcoach Toon van Helfteren niet thuis in Roemenië. De start was nog bemoedigend, want de oranjehemden namen snel een 3-11 voorsprong, maar daarna was het uit met de pret. Tot halverwege het tweede kwart hield Nederland gelijke tred. In het slot van de tweede periode namen de Roemenen via de genaturaliseerde Amerikaan Giordan Watson en Emanuel Cate het heft in handen, met als gevolg een 34-27 ruststand.

Na de pauze liepen de Roemenen steeds verder weg van de Hollanders. Halverwege het vierde kwart stond er een verschil van 18 punten op het bord: 68-50. Van Helfteren moest kort achter elkaar twee time-outs nemen om zijn spelers weer in het gareel te krijgen. Dat leidde tot een aanzienlijk stukje damage control. Uiteindelijk werd er slechts met 75-68 verloren.

Van de elf spelers die de Roemenen in Cluj gebruikten, zijn er nog negen in de selectie gehandhaafd. Zes nieuwelingen zijn opgeroepen, onder wie ook Alexandru Olah. De Roemeense center kwam afgelopen seizoen nog uit voor Zorg en Zekerheid Leiden. De belangrijkste spelers zijn er echter allemaal bij. Naast Watson en Cate speelde Rolland Török ook een sterke pot tegen Nederland.

De Orange Lions missen ten opzichte van het eerste duel Jessey Voorn en Henk Norel. Zij worden vervangen door Bryan Alberts en Stefan Wessels zijn hun vervangers. Bovendien is Arvin Slagter dit keer wel inzetbaar, wat in Cluj nog niet het geval was.

Wat zijn nu de mogelijke scenario’s? Als de Orange Lions met acht of meer punten verschil winnen, dan is de Nederlandse ploeg door naar de volgende ronde met op z’n minst één overwinning in de tas. Bovendien moet er nog tegen Italië gespeeld worden (aankomende zondag, ook in Groningen, aanvang 18.00 uur).

Als de Orange Lions winnen, maar met minder dan acht punten verschil, dan gaat het weer anders. Nederland moet dan winnen van Italië. Of Kroatië moet eerst van Italië verliezen en dan ook nog eens van Roemenië. Dat ligt niet al te zeer voor de hand, want de Kroaten hebben dit keer de beschikking over al hun spelers uit de NBA en dat maakt dit team een stuk sterker. En er is nog een derde optie als Nederland met minder dan acht punten verschil wint. Hier moet dan wel wat rekenwerk verricht worden, maar dan is het van belang dat Kroatië niet van Italië wint, maar wel van Roemenië en dan ook nog met een behoorlijk verschil.

Als de Orange Lions niet weten te winnen, dan wordt het een erg lastig verhaal. Niet alleen moet er dan van Italië worden gewonnen, de ploeg van Van Helfteren is dan ook nog afhankelijk van de andere uitslagen in de laatste twee speelronden.

Het eerste scenario is gewoon het beste: met acht of meer punten verschil winnen en er kan weer verder gespeeld worden in drie nieuwe windows. Dan komen de nummer één, twee en drie van poule C erbij en dat zijn naar alle waarschijnlijkheid Litouwen, Polen en Hongarije.

Maar goed, dan moet er eerst wel van Roemenië met voldoende marge gewonnen worden. Daarom is een kolkend MartiniPlaza gewenst. Wie het Nederlands basketbal lief heeft, moet gewoon naar Groningen afreizen, ook al is het een doordeweekse dag. Neem een paar uurtjes eerder vrij, trap je gaspedaal in en kom in je oranje outfit naar Groningen. Het team heeft jouw hulp nodig om zich te plaatsen voor de volgende fase van de WK-kwalificatie. Kaarten voor beide duels (er zijn ook combikaarten) bestel je via de site van de Orange Lions.


Meer nieuwsberichten