Frank Voskuilen is op vrijdag 18 maart overleden. Mister HBW, zoals hij in de volksmond werd genoemd, was al langere tijd ziek. Hij is 71 jaar geworden. De afkorting HBW staat natuurlijk voor Haarlem Basketball Week, het meerdaagse toernooi waar hij de drijvende kracht van was.

Basketbaltoernooien tussen kerst en de jaarwisseling waren zeker in de jaren tachtig en negentig populair. Toen het vlaggenschip van BS Leiden nog eredivisie speelde, ging je op tweede kerstdag naar het Blitz-toernooi in Voorschoten. Daarna kon je vanaf 1982 je basketbalhart ophalen bij de Haarlem Basketball Week (HBW), die in de meeste gevallen tot net na de jaarwisseling duurde.

Voskuilen, die in het dagelijkse leven directeur van een Haarlemse basisschool was, zette met vele vrijwilligers een toernooi neer waar nationale ploegen en vermaarde clubteams maar wat graag aan meededen.

Ook Leiden was in die tijd een van de deelnemers. Bij de tweede editie (seizoen 1983-1984) kwam Elmex Leiden als winnaar uit de bus. Lange tijd was de Leidse formatie de enige winnaar van eigen bodem. Pas tijdens de 20ste editie (2002-2003) kwam daar Ricoh Astronauts Amsterdam bij.

Voskuilen slaagde erin om naast Nederlandse formaties bijzondere teams naar Haarlem te halen. Wat te denken van de nationale ploegen van Joegoslavië, Canada en Brazilië? Maar ook topteams als Kalev Tallinn, Villeurbanne, Joventut Badalona, Partizan Belgrado, Maccabi Tel Aviv en Zalgiris Kaunas waren in Haarlem te bewonderen. Dan had je geregeld ook Amerikaanse verzamelteams, zoals Marathon Oil Chicago. Een speler als Bud Greer werd daar ontdekt door Nederlandse scouts en speelde nog diverse seizoenen voor Nederlandse clubs. Of de Levi’s WBL All Stars, een selectie van spelers niet langer dan 1.95 meter, die het toernooi twee keer wisten te winnen.

North Carolina, met latere NBA-toppers als Vince Carter en Antawn Jamison, speelde een paar wedstrijden mee. Met de Joegoslavische ploeg konden we genieten van het spel van Drazen Petrovic en Vlade Divac. Er was ook een editie waarin Arvydas Sabonis en Sarunas Marciulionis met elkaar streden om de hoofdprijs.

Voskuilen zorgde voor een aantrekkelijke mix van goed basketbal en entertainment. De Luvabulls, de cheerleaders van de Chicago Bulls, vielen zeer in de smaak bij het jaarlijks massaal opkomende publiek. Ook haalde hij NBA-mascottes als Benny the Bull en de Phoenix Gorilla naar Haarlem.

Op een soort basketbalmarkt kon je posters, shirts en jaarboeken kopen in de stand van de gebroeders Smeets. Je kon ook zelf nog wel een balletje gooien. Ja, de basketbalfans uit die tijd missen nog steeds de gang naar de Haarlem Basketball Week tijdens de kerstvakantie. Hen rest niets anders dan herinneringen ophalen aan wat ooit was.


Elmex_Leiden Eredivisie Frank_Voskuilen Haarlem_Basketball_Week HBW

Meer nieuwsberichten