Zorg en Zekerheid Leiden komt woensdag voor de derde keer in de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup in actie. Net als de Leidse formatie heeft het Finse Kataja Basket nog geen wedstrijd gewonnen. Winst voor de Leidse ploeg is dus geboden. Dat moet dan gebeuren in eigen huis.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de goede flow van het begin van het seizoen weer teruggevonden. De drie opeenvolgende ruime nederlagen in de Europe Cup (Würzburg, Bakken Bears en Avtodor Saratov) kwamen weliswaar hard aan, maar de Leidse ploeg wist zich snel over deze teleurstellingen heen te zetten. Sindsdien werden New Heroes Den Bosch, Feyenoord Basketball Rotterdam, Donar en Landstede Basketbal verslagen. Hoewel het halen van de laatste zestien van de FIBA Europe Cup even buiten bereik ligt (de twee dikke nederlagen werken niet mee bij gelijk eindigen), is winst tegen Kataja Basket wel noodzakelijk om in de juiste flow te blijven zitten.

De Finse ploeg heeft al wat meer wedstrijden in de Europe Cup gespeeld. Kataja Basket moest namelijk twee kwalificatierondes afwerken om de groepsfase te bereiken. De ploeg worstelde zich langs Rosa Radom en Rilski Sportist. In de eerste groepsfase hadden de Finnen het lastig. Uiteindelijk plaatste Kataja Basket zich op het nippertje. Als enige ploeg waren drie zeges voldoende om de tweede ronde te halen.

Daarin gaat het ook voor de Finnen niet van een leien dakje. In Rusland ging de openingswedstrijd tegen Avtodor Saratov met 98-57 verloren. In de thuiswedstrijd tegen Bakken Bears deed Kataja Basket het wel beter. Voor rust waren de Denen veel te sterk: 32-53. In het derde kwart wisten de Finnen iets in te lopen, waardoor het na veertig minuten ‘slechts’ 89-104 was. Daniel Mullings, een Canadese guard, noteerde met 20 de hoogste efficiency. Mullings (zie foto) was goed voor 20 punten, 6 rebounds en 5 assists. Topschutter werd echter Topias Palmi. De Finse guard tekende voor 24 punten. Ilari Seppala, een Finse spelverdeler, was de enige andere speler in de dubbele cijfers met 12 punten. Dat aantal was vooral te danken aan zijn vier driepunters. Overall was Kataja Basket goed voor 13 driepunters, dus daar zal Zorg en Zekerheid Leiden vooral rekening mee moeten houden.

Over alle wedstrijden voor de Europe Cup genomen, is Vincent Simpson topschutter van de ploeg. De Amerikaanse guard komt gemiddeld tot 12.8 punten per duel. Simpson gaat Palmi (12.1 punten gemiddeld), Mullings (11.0) en Ryan Wright (10.2) voor. Seppala volgt dit kwartet met 8.8 punten per wedstrijd. De verdeling van de punten geeft aan dat het gevaar van veel kanten kan komen.

In de Finse competitie neemt Kataja Basket momenteel de zevende plaats in. Van de vijftien wedstrijden heeft de ploeg uit Joensuu er acht gewonnen. In het nieuwe jaar speelde Kataja Basket al twee wedstrijden. Op 3 januari werd met 61-75 verloren van Kouvot, de nummer zes van de Korisliiga. Een dag later werd Seagulls, de nummer acht op de ranglijst, met 85-63 verslagen. Mullings was in dit duel goed voor een double double: 14 punten en 10 rebounds. Palmi knalde er vier drietjes in op weg naar 22 punten (en 9 rebounds). Tommi Huolila noteerde 17 punten en 8 rebounds. De 2.05 meter lange Canadees Wright ontbrak overigens in deze twee laatste competitieduels.

In de Finse competitie beschikt Kataja Basket over vijf spelers die in de dubbele cijfers noteren: Palmi (17.8) is de topscorer, gevolgd door Mullings (15.6), Seppala (12.8), Simpson (10.5) en Wright (10.0). Mullings reboundt het beste met acht stuks per wedstrijd. Seppala deelt met 5.4 de meeste assists uit.

Alles in ogenschouw genomen is Zorg en Zekerheid Leiden niet kansloos. Zeker met de steun van de fanatieke zesde man moet dit duel gewonnen kunnen worden. Verandering van spijs doet eten, luidt een Nederlands spreekwoord. Dat gaat in dit geval zeker op, want Kataja Basket is een ploeg die je niet vaak in de Vijf Meihal zult aantreffen. Bovendien verdient de Leidse ploeg na de goede resultaten en het attractieve spel tegen Donar en Landstede Basketbal een volle bak. Waar wacht je nu nog op? Ga snel hierheen en schaf daar je ticket aan voor dit duel. Heb je een passe-partout, dan doe je er verstandig aan om daar dan ook gebruik van te maken.


Eredivisie

Meer nieuwsberichten