74-76

Datum: maandag 13 september 2021 · 17:30
Locatie: Palaverde, Treviso (Ita)

Eindsprint ZZ Leiden levert winst op

Met nog vier minuten te gaan, leek er een einde te komen aan het Champions League avontuur van Zorg en Zekerheid Leiden. Marcus Tyus had Belfius Mons-Hainaut naar een 72-63 voorsprong geschoten. Ondanks het gedwongen ontbreken van Jhonathan Dunn toonde de Leidse ploeg karakter. Binnen drie minuten stond er dankzij een 9-0 run weer een gelijke stand op het bord. Met nog drie seconden te gaan, kreeg Zorg en Zekerheid Leiden de bal uit op de aanvallende helft. De Jong benutte een give & go met Asbjørn Midtgaard, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden de winst alsnog pakte: 74-76. Komende woensdag volgt de tweede 'finale'.

Wat een bizarre aanloop naar dit eerste kwalificatieduel. Jhonathan Dunn bleek niet speelgerechtigd, maar de Belgen moesten het stellen zonder hun geblesseerd geraakte topschutter David Nichols.

Worthy de Jong nam de plek van Dunn in de startende vijf over. Zorg en Zekerheid Leiden startte sterk. Asbjørn Midtgaard was goed voor de eerste acht Leidse punten. De voorsprong liep even op tot 10-15, maar op een kleine drie minuten voor het einde van het eerste kwart kwam de Belgische nummer twee met 16-15 voor te staan. Uiteindelijk werden de eerste tien minuten afgesloten bij een stand van 21-21, waarbij Midtgaard al goed was voor 10 punten.

Aan het begin van het tweede kwart liep Zorg en Zekerheid Leiden weg naar de grootste voorsprong: 22-29. Door een paar onzorgvuldige Leidse aanvallen kwam de ploeg uit Bergen door een score van Emmanuel Nzekwesi op gelijke hoogte. Tyus en Luuk van Bree wisselden vervolgens driepunters uit, Midtgaard dunkte raak en Arunas Mikalauskas bood Midtgaard de gelegenheid om zijn zestiende punt aan te laten tekenen. Bij rust was het 39-38 voor Belfius Mons-Hainaut.

Na de pauze kende Zorg en Zekerheid Leiden een matige start. Er werd te vaak balverlies geleden en daar profiteerde Belfius Mons-Hainaut goed van. In de eerste vijf minuten wist alleen Mikalauskas een keer het netje te vinden. Zo ontstond er al gauw een verschil van 10 punten: 50-40. Zorg en Zekerheid Leiden kwam daarna wel weer beter in haar spel. Mikalauskas en De Jong knalden drietjes raak, waardoor de schade na drie kwarten nog binnen de perken was gebleven: 59-52.

Een mooie serie in het vierde kwart begon met een block van De Jong op een lay-up van Payton Henson, waarna Midtgaard aan de andere kant raak dunkte. Het verschil was inmiddels tot 6 punten teruggelopen: 65-59. Toch bleven de Belgen aan de goede kant van de score staan. Tot die laatste vier minuten. Driepunter Mikalauskas, drive De Jong, assist De Jong op Marijn Ververs onder het bord en weer een dunk van Midtgaard op assist van De Jong zorgden anderhalve minuut voor tijd voor een gelijke stand: 72-72.

Dit keer wisselden Van Bree en Tyus aanvallende fouten uit. Met nog 40 seconden te gaan, kwam Zorg en Zekerheid Leiden op voorsprong door een rake vrije worp van Mikalauskas. Balverlies van Nzekwesi bracht opnieuw balbezit voor de Leidse formatie. Weer werd Mikalauskas naar de lijn gestuurd en weer raakte hij er eentje: 72-74 en nog 15 seconden te gaan. Een floater van Tyus zorgde voor de gelijkmaker met nog drie seconden te gaan. Uiteraard nam Geert Hammink een time-out voor de laatste play. Via een schitterend uitgevoerde out of bounds play wist De Jong de winnende score te verzorgen: 74-76.

Komende woensdag mag Zorg en Zekerheid Leiden het dan opnemen tegen Tsmoki Minsk. Die wedstrijd begint ook om 17.30 uur en wordt live uitgezonden door Ziggo op het etalagekanaal (kanaal 13). De letter of clearance voor Dunn is inmiddels binnen, dus als FIBA dit tijdig verwerkt kan Dunn woensdag wel in actie komen.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Asbjørn Midtgaard 22 (10 uit 13 schot), Worthy de Jong 21 (10 uit 17 schot, 8 rebounds, 8 assists), Arunas Mikalauskas 16 (8 rebounds), Luuk van Bree 11 (4 uit 7 schot), Marijn Ververs 4 (6 assists) en Maarten Bouwknecht 2.

Aan de andere kant was Marcus Tyus goed voor 22 punten. Emmanuel Nzekwesi tekende voor 15 punten en 10 rebounds.