55-64

Datum: donderdag 25 mei 2023 · 20:30

Eindsprint ZZ Leiden komt te laat

Voor de tweede keer op rij is Zorg en Zekerheid Leiden het thuisvoordeel kwijtgeraakt. In een uitverkochte Vijf Meihal nam Donar in de eerste helft een ruime voorsprong. In de slotfase kwam de Leidse ploeg terug tot twee punten, maar de aansluittreffer kwam er niet. Donar profiteerde en boekte uiteindelijk een ietwat geflatteerde zege: 55-64. Zorg en Zekerheid Leiden zal nu zaterdag moeten winnen om de serie terug naar Leiden te halen.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam goed uit de startblokken met scores van Deion Hammond en Thomas Rutherford, maar Donar gaf zich niet zo maar gewonnen. Na een lay-up van Erikas Venskus pakte de Leidse ploeg na zes minuten een 9-5 voorsprong. Aan de hand van Steph Branch en een driepunter van Olaf Schaftenaar slaagde Donar erin om de voorsprong te pakken. Dankzij een driepunter van Stan van den Elzen bedroeg de schade na het eerste kwart slechts twee punten: 16-18.

In het tweede kwart moest Zorg en Zekerheid Leiden toezien hoe Donar eenvoudig wegliep. De Leidse ploeg had moeite om tot scoren te komen, open schoten werden gemist. Donar kwam er snel uit en werkte tegen een veel hoger percentage af (35,5% versus 57,1%). Exemplarisch was wel de actie waarbij Hammond een steal pakte en vervolgens een 3 tegen 1 situatie niet uitbuitte door de bal gewoon te verspelen. Via een 8-0 run liep Donar uit naar 26-39. In de buzzer tekende Van den Elzen nog voor een driepunter, al moest daar nog wel even naar de Instant Replay gekeken worden: 29-39.

Na de pauze vergrootte Donar de marge naar 12 punten, totdat Hammond en de zwak spelende David Collins de Leidse ploeg terugbrachten naar 36-41. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg twee kansen om de marge nog verder te verkleinen, maar slaagde daar niet in. Clay Mounce scoorde vervolgens vier punten op rij en Zorg en Zekerheid Leiden kon weer opnieuw beginnen. Via een sterke fase van Luuk van Bree kwam de Leidse ploeg toch weer snel terug. Het werd 44-49 na drie kwarten.

In het laatste kwart wist Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste vijf minuten alleen één rake vrije worp van Marijn Ververs op het bord te zetten. Donar had daar geen boodschap aan en liep via Mounce en Viktor Gaddefors weg naar een 45-55 voorsprong. Zoals wel vaker was dat nog niet beslissend. Zorg en Zekerheid Leiden toonde karakter. Via scores van Hammond en Venskus kwam de Leidse ploeg terug tot 55-57 met nog anderhalve minuut te spelen. De Leidse verdediging stopte Donar af, maar een aanvallende fout van Maarten Bouwknecht was een streep door de Leidse rekening. Aan de andere kant knalde Branch een drietje raak voor 55-60 en nog 41 seconden te gaan. Deze klap kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet meer te boven. De gehaast geschoten driepunters vielen niet, waarna makkelijke scores voor Donar volgden. Zo eindigde het duel bij 55-64.

Coach Doug Spradley was zichtbaar teleurgesteld toen hij na afloop geïnterviewd werd. Hij baalde dat sommige spelers niet de werklust konden tonen. De aanvallen duurden te lang, schoten werden gemist (schotpercentage aan het eind van de wedstrijd was 35,1%), slechts zes schoten voor Rutherford is te weinig en 10 uit 18 noteren bij het schieten van vrije worpen helpt ook niet mee.

Toch ziet Spradley nog steeds kansen, want beide ploegen ontlopen elkaar niet veel. Een conclusie die Andrej Stimac ook onderschreef. En dat in een serie waarin drie keer de bezoekende ploeg er met de winst vandoor gaat. Met dat verschil dat Donar nu wel op matchpoint staat.

Deion Hammond sloot af met 14 punten. Erikas Venskus, die een goede wedstrijd speelde, eindigde met 11 punten en 6 rebounds.