Van de acht ploegen in de Dutch Basketball League zijn er twee waar Zorg en Zekerheid Leiden nog niet te gast is geweest. Een van die ploegen is Den Helder Suns. Na donderdag kan ook Den Helder als 'onbekende' bestemming van de reislijst van de Leidse formatie worden geschrapt. Alleen Groningen is dit seizoen dan nog niet een reisdoel geweest.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft dit seizoen al twee thuiswedstrijden tegen de ploeg uit de kop van Noord-Holland gespeeld. Op 9 november vond in de Vijf Meihal de eerste ontmoeting met de Suns plaats. Ondanks het ontbreken van de geblesseerde Worthy de Jong had de formatie van Rolf Franke geen enkele moeite met de ploeg uit Den Helder. In het eerste kwart bleven de Suns nog enigszins bij (22-18), maar bij rust was het verschil al flink opgelopen: 49-31. Zorg en Zekerheid Leiden won uiteindelijk met 89-65.

Braxton Huggins gooide er 20 punten in voor Zorg en Zekerheid Leiden. Tayler Persons kwam tot 18 punten, Jarvis Williams was goed voor 16 punten. Troy Koehler speelde een opmerkelijke wedstrijd. Mede dankzij drie driepunters sloot Koehler het duel met 14 punten af. Ook Marijn Ververs liet zich gelden met 13 punten en 8 assists. Aan Helderse zijde kwam de Amerikaan Michael Miller tot 21 punten. Yarick Brussen (14 punten en 12 rebounds) en Thibault Vanderhaegen (12 punten) kwamen ook in de dubbele cijfers.

Hoe anders verliep het duel op 21 december. Vlak voor rust stond Den Helder Suns maar liefst met 27 punten verschil voor (24-51). De Leidse ploeg kreeg er met geen mogelijkheid een bal in en wist de Suns, met name de met scherp schietende Vanderhaegen (26 punten, 21 voor rust), niet van scoren af te houden. Bij rust (33-54) was het verschil wel iets kleiner geworden, maar nog groot genoeg.

In het derde kwart kreeg Zorg en Zekerheid Leiden de geest. Via een kwart van 30-13 was de Leidse ploeg teruggekomen tot 63-67. Nuni Omot bezorgde Zorg en Zekerheid Leiden met een dunk na drie minuten in het laatste kwart voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong. Den Helder kwam nog één keer terug tot 79-77, maar daarna maakte de formatie uit de Sleutelstad geen fout meer: 90-79.

“We hebben Den Helder duidelijk onderschat”, gaf Omot na afloop te kennen. “We dachten dat we makkelijk zouden kunnen winnen, maar daardoor gaven wij Den Helder kans om met zelfvertrouwen te spelen.” Je mag verwachten dat de Leidse ploeg zich in Den Helder niet opnieuw laat verrassen.

Persons noteerde in dat tweede treffen 31 punten, 12 rebounds en 7 assists. De Jong tekende voor 19 punten. Williams (14 punten) en Omot (12 punten) droegen scorend ook hun steentje bij. Josh Williams noteerde 15 punten voor de Suns, Miller kwam tot 10 punten.

Zorg en Zekerheid Leiden zal in elk geval met vertrouwen naar Den Helder afreizen. De Leidse ploeg speelde afgelopen zaterdag een goede wedstrijd tegen Heroes Den Bosch. Vooral verdedigend zat het gameplan goed in elkaar. Het leverde dan ook een 78-69 zege op. Bij winst in Den Helder verkleint Zorg en Zekerheid Leiden het gat met Den Bosch, wat door een minder aantal wedstrijden groter lijkt dan het in werkelijkheid is.

Het duel in Den Helder begint om 19.30 uur.


DenHelderSuns Eredivisie

Meer nieuwsberichten