Het is een drukke periode voor Zorg en Zekerheid Leiden. Iedere twee dagen een wedstrijd. Dat was vorige week al zo en dat loopt deze week nog door. De Leidse ploeg zit momenteel in Duitsland, waar morgenavond (dinsdag) tegen s.Oliver Würzburg voor de FIBA Europe Cup wordt gespeeld. Donderdag en zaterdag wordt er dan weer thuis gespeeld, eerst tegen Dutch Windmills en daarna tegen Basketball Academie Limburg.

De wedstrijd voor de FIBA Europe Cup is het laatste duel uit de eerste ronde. Voor Zorg en Zekerheid Leiden staat er niets meer op het spel. De Leidse ploeg is al geplaatst voor de tweede ronde, al staat nog niet vast of Zorg en Zekerheid Leiden als groepswinnaar doorgaat of als tweede.

Omdat er dinsdag maar drie groepswedstrijden zijn en woensdag nog eens dertien wedstrijden is het ook lastig om te bekijken of het gunstiger is om misschien niet te winnen. Er is immers pas één ploeg al bekend in een van de twee poules waarin Zorg en Zekerheid Leiden terecht kan komen. Dat is namelijk Kataja Basket uit Finland, waar de Leidse ploeg in het verleden al eens tegen gespeeld heeft en waar Kenneth Simms ook nog voor is uitgekomen. Die ploeg komt Zorg en Zekerheid Leiden tegen wanneer er dinsdag in Duitsland verloren wordt.

Voor de Duitse formatie ligt dat anders, want die ploeg is nog niet door naar de volgende ronde. Sterker nog, de kans bestaat ook nog dat de Duitsers na deze week gewoon klaar zijn met Europees basketbal. Als Zorg en Zekerheid Leiden de ongeslagen status in uitwedstrijden vast weet te houden, dan moet s.Oliver Würzburg nog een dag wachten om te weten of de ploeg door kan gaan. Sakarya BSB kan dan nog roet in het eten gooien, want de Turken kunnen bij winst in hun thuiswedstrijd tegen CSM CSU Oradea op gelijke hoogte komen met de ploeg uit Würzburg. In dat geval gaat het onderling resultaat tellen en laten de Turken nou beide wedstrijden tegen de Duitsers gewonnen hebben. Zorg en Zekerheid Leiden kan er dus op rekenen dat s.Oliver Würzburg, tot nu toe de enige ploeg die van de Leidse ploeg heeft gewonnen, dinsdagavond volle bak gaat.

Wat dus wel zeker is, is dat Zorg en Zekerheid Leiden vanaf 12 december weer zes wedstrijden op het programma erbij krijgt. Dus opnieuw drie thuiswedstrijden met Europees basketbal.

Na terugkeer uit Duitsland gaat de competitie weer snel verder. Op donderdag krijgt Zorg en Zekerheid Leiden bezoek van Dutch Windmills, de nieuwkomer in de Dutch Basketball League. Voor Floris Versteeg is er niets nieuw aan, behalve dat hij nu niet voor de Leidse ploeg uitkomt. Na vier seizoenen de Vijf Meihal als thuisbasis te hebben gehad, is Versteeg overgestapt naar de ploeg uit Dordrecht.

Dutch Windmills, met Geert Hammink als coach, kende een uitstekende start van het seizoen. Na de nederlaag in de openingswedstrijd tegen Landstede Basketbal wonnen de Dordtenaren vijf wedstrijden op rij. Wel kreeg de ploeg te maken met een fikse aderlating. De ervaren en goed spelende spelverdeler Alec Wintering brak zijn kuitbeen en is voor lange tijd uitgeschakeld. De gevolgen zijn duidelijk: zowel tegen New Heroes Den Bosch als Landstede Basketbal leed Dutch Windmills ruime nederlagen.

Het aantal buitenlandse krachten is teruggebracht naar drie. De meest constante speler is Shavon Coleman, een makkelijk spelende forward van 1.96 meter. Bennett Koch (forward, 2.08 meter) en Ryan Richardson (guard, 1.92 meter) zijn de twee andere buitenlandse krachten. Dan herbergt de ploeg uit Dordrecht ook nog international Jito Kok. De 2.06 meter lange center is altijd wel goed voor een paar blocks en dunks.

Twee dagen later, zaterdag 24 november, komt Basketball Academie Limburg naar de Vijf Meihal. De ploeg van de immer fanatieke coach Radenko Varagic, heeft het zoet der overwinning dit seizoen nog niet mogen smaken. Op 14 oktober kwamen beide formaties elkaar al tegen in Weert. Onder aanvoering van Ivan Simic en de Amerikaan Tony Washington speelden de Limburgers een prima eerste helft die met een 36-32 voorsprong werd afgesloten. Na de pauze schakelde Zorg en Zekerheid Leiden een tandje bij en werd er alsnog met 65-82 gewonnen.

Basketball Academie Limburg heeft een uitpuilende ziekenboeg. Frerik Adriaans, Amer Banda, Joey Liem en Jan Gijsen moesten afgelopen zondag vanwege blessures het thuisduel tegen Donar (60-105) aan zich voorbij laten gaan.

Na zaterdag ligt de competitie stil tot 6 december (uitwedstrijd tegen Feyenoord Basketball Rotterdam). De focus ligt dan even een kleine twee weken op de Orange Lions. Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi gaan met de andere internationals de strijd aan met Polen (29 november in Den Bosch) en Hongarije (2 december in Budapest).

De eerstvolgende thuiswedstrijd staat pas op de rol voor 15 december (Den Helder Suns), tenzij Zorg en Zekerheid Leiden op 12 december in eigen huis nog in actie komt voor de FIBA Europe Cup. Met andere woorden: wie nog even wil genieten van het fraaie en spectaculaire basketbal van Zorg en Zekerheid Leiden doet er verstandig aan om donderdag en zaterdag naar de Vijf Meihal te komen. Je kaartje kun je hier bestellen. Zorg dat je erbij bent!


Eredivisie

Meer nieuwsberichten