Zorg en Zekerheid Leiden staat aan de vooravond van een drukke periode. Donderdagavond wordt er in Katwijk voor de beker gespeeld tegen Solar-systemen Grasshoppers. Twee dagen later reist de Leidse ploeg naar Rotterdam om het daar op te nemen tegen Forward Lease.

In Katwijk kan Zorgen Zekerheid Leiden zich in één keer plaatsen voor de halve finale van het NBB-bekertoernooi.

Solar-systemen Grasshoppers, de ploeg van coach Jeroen Reitsema, kent een behoorlijk Leids gezicht en dan wordt er niet alleen gedoeld op teambegeleider Karl Dorrepaal. Spelers als Joey Schelvis, Youri van der Linden, Jake Prins en Wouter Breel zijn allemaal in een bepaalde periode voor het vlaggenschip van Zorg en Zekerheid Leiden uitgekomen. Bas Rozendaal, Sjoerd van Vilsteren en Jesper Jobse (samen met Joey Schelvis de kern van het Nederlands 3x3 team) hebben bij andere eredivisieclubs ervaring opgedaan.

Daarnaast hebben de Katwijkers in het verleden een aardige reputatie als cupfighter opgebouwd. In december 2015 sneuvelde eredivisionist Rotterdam nog in de heksenketel van Cleijn Duin. Aris Leeuwarden was de daaropvolgende tegenstander en liet zich, net als een jaar later, niet verrassen door Solar-systemen Grasshoppers.

Om tot de kwartfinale door te dringen rekenden de Katwijkers eerder af met CobraNova (85-55), Punch (67-58) en Onze Gezellen (58-74). Zorg en Zekerheid Leiden plaatste zich voor de laatste acht door Forward Lease Rotterdam met 101-87 te verslaan, al waren de krachtsverhoudingen wel wat groter dan de eindstand doet vermoeden.

De wedstrijd in Katwijk begint om 20.00 uur. De hal is strak uitverkocht, maar een livestream biedt uitkomst. Iets eerder inschakelen is aan te raden, want Arie in ‘t Veld en Martin Hoekstra zullen vooraf (en naderhand) de beide coaches interviewen.

Met Forward Lease Rotterdam is meteen de volgende tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden genoemd. Beide ploegen treffen elkaar zaterdagavond om 20.30 uur in het Rotterdamse Topsportcentrum.

Het is de derde officiële wedstrijd van dit seizoen tussen beide formaties. Zorg en Zekerheid Leiden won de twee eerdere duels in Leiden met 92-74 (competitie) en 101-87 (beker). Dat was echter wel een heel ander Forward Lease dan wat zaterdag ten tonele verschijnt. De Amerikaan Chris Commons is weggestuurd, Jeroen de Baat heeft voor een maatschappelijke carrière gekozen en Kasper Averink is onder het mes gegaan en dit seizoen niet meer inzetbaar. De ploeg telt ook drie nieuwkomers. Micheal Madanly, de Syriër, kwam in december over van Apollo Amsterdam. Als vervangers van eerder genoemd trio werden de Canadese guard Joey Puddister en de Amerikaanse center Marcel Boyd aan de ploeg van coach Armand Salomon toegevoegd.

In de rangschikking staat Forward Lease Rotterdam op een vijfde plaats, slechts twee verliespunten achter nummer vier Landstede Basketbal en vier punten meer (en twee wedstrijden minder gespeeld) dan nummer zes Aris Leeuwarden.

Het duel in Rotterdam is ook via een livestream te volgen. Het is niet onmogelijk dat de nieuwe center Alexandru Olah in een van deze twee wedstrijden zijn eerste minuten in het shirt van Zorg en Zekerheid Leiden gaat maken. Wat dat betreft is het mooi dat de thuisblijvers beide wedstrijden via een livestream kunnen volgen.


Meer nieuwsberichten