Na de interlandbreak, waarin de Orange Lions plaatsing voor EuroBasket 2022 afdwongen, gaat de Dutch Basketball League deze zaterdag weer verder. Zorg en Zekerheid Leiden, de hofleverancier van de Orange Lions, neemt het in de Vijf Meihal op tegen Almere Sailors, de nieuwkomer op het hoogste niveau.

Na zeven wedstrijden staat Zorg en Zekerheid Leiden nog steeds ongeslagen bovenaan. Geert Hammink moet met zijn team nog één overwinning weten te behalen om gelijk te komen met Paul Vervaeck. De Belgische coach staat te boek als de coach die de meeste wedstrijden bij de start van het seizoen op rij heeft weten te winnen. In het seizoen 2017/2018 kwam Vervaeck tot acht overwinningen op rij. Pas in de negende wedstrijd van dat seizoen viel de eerste nederlaag te noteren.

Almere Sailors, dat momenteel voorlaatste staat met één overwinning uit zeven wedstrijden, is nieuw op dit niveau. In de laatste twee duels voor de kwalificatiewedstrijden van de Orange Lions kreeg de ploeg van coach Eric Kropf twee dikke nederlagen te slikken. Heroes Den Bosch haalde in de Maaspoort al flink uit: 119-74. Vijf dagen later ging in Almere het team van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball met een 53-84 overwinning aan de haal. Op zich geen goed voorteken als je vervolgens naar Leiden moet afreizen.

Dante Lombardi is de motor van de ploeg. De Amerikaanse spelmaker is gemiddeld goed voor 18.0 punten, 4.7 rebounds, 4.3 assists en 2.3 steals. Eamonn Joyce, die pas tijdens het seizoen werd binnengehaald, noteert gemiddeld 15.3 punten en 5.3 rebounds. Papito Hersisia schiet zich ook nog naar dubbele cijfers, want hij is gemiddeld goed voor 12.3 punten.

Er speelt ook nog een oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden voor Almere Sailors, namelijk Marnexson Knepa die op bijgaande foto van Marcel van Gaalen te zien is. In het seizoen 2017/2018 werd de 2.00 meter lange forward drie keer het veld ingestuurd door Paul Vervaeck. De 24-jarige Knepa is in vijf wedstrijden gemiddeld goed voor 2.4 punten en 4.4 rebounds.

Debutantenbal geldt ook voor Zorg en Zekerheid Leiden. Riley LaChance heeft al wel één wedstrijd voor de Leidse ploeg gespeeld, maar dat was in Rotterdam. Het wordt zaterdag dus zijn eerste potje in de Vijf Meihal. De 24-jarige Amerikaanse guard maakte in Rotterdam een goede indruk. Hij tekende voor 15 Leidse punten.

Hij is echter niet de enige nieuwkomer, want de recent aangetrokken Nick King is ook speelgerechtigd. De 25-jarige forward zal in dit duel herenigd worden met Giddy Potts. In het seizoen 2017/2018 waren zij namelijk teamgenoten op Middle Tennessee State.

Alsof dat nog niet genoeg is, ziet het er naar uit dat Troy Koehler zaterdag zijn eerste competitiewedstrijd van dit seizoen gaat spelen. Vlak voor de start van de competitie raakte hij aan zijn enkel geblesseerd. Overigens is Michael Finke ook weer inzetbaar. Als er zich geen blessures voordoen, kan coach Geert Hammink zaterdag dan voor het eerst dit seizoen over een voltallige selectie beschikken.


AlmereSailors Eredivisie Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten