Zorg en Zekerheid Leiden staat voor een zware taak. De Leidse basketbaltrots moet zich zaterdagavond zien te ontdoen van Aris Leeuwarden om de halve finales van de play-offs te bereiken. De stand is momenteel 1-1. De winnaar gaat door, voor de verliezende partij is het seizoen ten einde.

Dat enthousiast meelevende supporters een team tot grote hoogte kunnen stuwen, bleek donderdagavond eens te meer in het Kalverdijkje. Toen de nood aan de man was (Zorg en Zekerheid Leiden kwam vanuit geslagen positie razendsnel terug) gingen de aanwezige fans nadrukkelijk achter hun ploeg staan. Mede hierdoor pakte Aris Leeuwarden de winst en bracht daarmee de serie weer in evenwicht. De best of three is nu verworden tot een best of one.

Het is in de historie van Zorg en Zekerheid Leiden wel eens vaker voorgekomen dat de ploeg in een vroegtijdig stadium voor een zware opgave stond. Meest recent is natuurlijk de eerste ronde van de play-offs van afgelopen seizoen. Nummer zes Apollo Amsterdam won het eerste duel in Leiden en verkreeg daarmee het thuisvoordeel. Zorg en Zekerheid Leiden wist dit in een lastige wedstrijd in Amsterdam recht te zetten, waarna de derde wedstrijd eigenlijk een formaliteit was.

Een ander voorbeeld is de halve finaleserie in 2011, het jaar dat Zorg en Zekerheid Leiden het landskampioenschap binnenhaalde. In de halve finale stuitte Leidse ploeg op Magixx Playing for Kidsrights. Zorg en Zekerheid Leiden had thuisvoordeel, maar ging in het eerste duel in Leiden meteen onderuit: 79-87. In Nijmegen bracht de Leidse ploeg de serie weer in evenwicht, waarna er alsnog met 3-1 werd gewonnen.

Als het gaat om beslissende wedstrijden in een serie, dan scoort Zorg en Zekerheid Leiden 50 procent. In 2010 werd in de halve finale in de beslissende wedstrijd in Groningen van Donar verloren. Een jaar later haalde de Leidse ploeg haar gram. In de zevende en beslissende wedstrijd van de finale werd in Leiden een historische wedstrijd met Donar afgerekend.

In 2014 moest Zorg en Zekerheid Leiden twee keer een beslissende wedstrijd spelen. In de eerste ronde werd de winst op eigen bodem tegen Landstede Basketbal behaald. In de halve finale kwam Zorg en Zekerheid Leiden weliswaar 2-0 voor tegen Donar, maar in het vijfde duel in Groningen plaatste Donar zich voor de eindstrijd.

Ook afgelopen seizoen moest Zorg en Zekerheid Leiden twee keer tot het einde gaan. Apollo Amsterdam werd in de derde wedstrijd in de Vijf Meihal verslagen. De halve finale bleek het eindstation. In het zevende en beslissende duel kreeg de Leidse ploeg in Zwolle klop. Resumerend: wanneer Zorg en Zekerheid Leiden een beslissende wedstrijd in de Vijf Meihal speelt, levert dat een zege op. In uitwedstrijden wordt er in zo’n situatie juist verloren.

Nog een feitje: de laatste keer dat Zorg en Zekerheid Leiden niet bij de laatste vier kwam, was in 2009. Toon van Helfteren was in december 2008 aangesteld als opvolger van Ivo Boom. De Leidse ploeg plaatste zich voor de play-offs, maar in de eerste ronde (kwartfinale zo je wilt) was Amsterdam in twee wedstrijden te sterk voor Zorg en Zekerheid Leiden. Acht jaar op rij werd vervolgens minimaal de halve finale bereikt. Deze streak staat zaterdagavond ook op het spel.

Terug naar de rol van het publiek. In al deze gevallen dat Zorg en Zekerheid Leiden in de Vijf Meihal een beslissende wedstrijd moest spelen, was er een belangrijke rol voor de zesde man weggelegd. Die zesde man moet zich zaterdagavond ook weer eens achter de ploeg scharen. Dit is het moment dat de ploeg het juist hard nodig heeft.

Zeker ook omdat door ongelukkige blessures (Jessey Voorn, Floris Versteeg) de spoeling in de Leidse ploeg aan de magere kant is. Een extra kracht en steuntje in de rug zou dan van de supporters moeten komen. De tempel moet zaterdagavond vol komen om de ploeg naar de halve finale te loodsen. De Vijf Meihal moet schudden op haar grondvesten. Jij kan daar natuurlijk een handje bij helpen. Spaar overdag je stembanden, smeer ze wellicht even in, en zorg dan ’s avonds voor een enorme bak herrie in de hal. Koop hier je kaartje en laat zien dat jij achter de ploeg staat, ook als het even tegenzit. Je bent uiteindelijk pas een echte supporter als je in voor- én tegenspoed voor Zorg en Zekerheid Leiden kiest. De spelers rekenen er in elk geval op dat jij erbij bent!