Zorg en Zekerheid Leiden staat aan de vooravond van een belangrijke fase in het seizoen. In anderhalve week krijgt de Leidse ploeg te maken met wedstrijden tegen Donar, Heroes Den Bosch en Landstede Hammers. Doel is om de Elite A als eerste af te sluiten om in de play-offs thuisvoordeel te krijgen.

Zorg en Zekerheid Leiden staat momenteel bovenaan met vier punten voorsprong op Heroes Den Bosch. Eigenlijk zijn het er twee, maar Heroes speelde donderdagvond al de wedstrijd die bij de speelronde van dit weekend hoort. Donar en Landstede Hammers staan zes punten achter de Leidse formatie. Donar kan nog op gelijke hoogte komen, Landstede niet meer.

Er is nog een kans dat Donar boven Zorg en Zekerheid Leiden eindigt, maar dan mag de Leidse ploeg niet meer winnen en moet Donar de laatste drie wedstrijden winnen. Als Heroes dan ook hetzelfde puntenaantal heeft, dan worden op basis van onderlinge resultaten de Bossche formatie eerste, Donar tweede en Zorg en Zekerheid Leiden. Als Donar en Zorg en Zekerheid Leiden samen gelijk eindigen, dan gaat het voordeel naar de Leidse formatie. Zorg en Zekerheid Leiden heeft immers de twee eerdere duels in winst omgezet.

Aan de andere kant heeft Zorg en Zekerheid Leiden nog twee zeges of een nederlaag van Heroes Den Bosch nodig om de Elite A als nummer één af te sluiten. In de uitwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen Donar kan de ploeg van coach Geert Hammink een belangrijke stap zetten. Dat Donar al twee keer eerder verslagen is, is echter geen garantie dat het een makkelijk avondje gaat worden in een vrijwel leeg MartiniPlaza.

Donar is een van de grilligste ploegen van dit seizoen. Tot aan de Elite A ging het goed met de Groningers. Slechts twee keer werd er een nederlaag geslikt. In de Elite A is het een ander verhaal. Van de laatste zes wedstrijden werden er slechts twee gewonnen. Toevallig werd er gewonnen van twee ploegen die met een overvolle blessurelijst te maken hebben: Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en Landstede Hammers. In hoeverre dat iets zegt over de vorm van Donar of juist meer over de tegenstanders is de vraag.

Jarred Ogungbemi-Jackson blijft, ook nu hij van de bank komt, de onbetwiste topscorer van Donar. Hij is gemiddeld goed voor 17.4 punten per wedstrijd. Davonte Lacy komt gemiddeld aan 11.8 punten, terwijl krachtpatser Juwann James met gemiddeld 10.7 punten ook nog in de dubbele cijfers scoort.

Thomas Koenis (6.6) en Wille Brandwijk (6.4) zijn de beste rebounders van Donar. Leon Williams is met 3.7 assists de beste aangever van de Groningse formatie.

In de twee eerdere duels tegen Donar kwam Zorg en Zekerheid Leiden tot 98 en 96 punten. Als de Leidse ploeg weet tot zo’n hoge score weet te komen, dan is de kans wel heel groot dat de twee punten mee teruggaan naar Leiden. Je zou gezien de tegenstander ervan uit mogen gaan dat Zorg en Zekerheid Leiden meteen met de juiste intensiteit van start gaat. Dat zal nodig zijn om de Groningse furie te temmen. De wedstrijd in MartiniPlaza begint om 19.30 uur.


Donar Eredivisie Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten