Tijdens de ledenvergadering van de BNXT League clubs op zaterdag 26 augustus werd het competitieformat voor het derde seizoen van de BNXT League vastgelegd. De vergadering keurde een aantal tweaks aan het format goed die voorgesteld werden door een intern aangestelde werkgroep competitie.

De nationale rondes in beide landen gaan van start in het weekend van 22-23-24 september. Alle ploegen werken opnieuw een competitie af, waarbij iedere club één keer uit en thuis tegen alle andere clubs speelt. De nationale fase loopt tot 17 februari.

Na de break voor de nationale teams gaat de cross-border fase van start in het eerste weekend van maart en eindigt die op 3 mei. De vijf beste clubs van elk land plaatsen zich voor de Elite Gold. De overige clubs nemen het tegen elkaar op in Elite Silver, waar naast de cross-border wedstrijden elke Belgische club ook nog vier wedstrijden tegen een Belgische tegenstander speelt, hetzij uit of thuis.

Elite Gold telt 10 speeldagen, in Elite Silver zijn dat er 12. Daar staan elke speeldag vier cross-border confrontaties op het programma en twee Belgische onderonsjes.

Een belangrijke wijziging ten opzichte van de voorbije twee seizoenen is dat de beste acht clubs van elk land zich plaatsen voor de nationale play-offs. Naast de vijf clubs uit Elite Gold zijn dus ook de beste drie Belgische en Nederlandse clubs uit Elite Silver gekwalificeerd voor de eindronde in eigen land.

De nationale play-offs worden opnieuw afgewerkt in volgende format:

- kwartfinale: best-of-3
- halve finale: best-of-5
- finale: best-of-5

Door de uitbreiding van het aantal deelnemers aan de nationale play-offs, vallen de BNXT play-offs weg en volgt er enkel een BNXT finale in best-of-3 format tussen beide nationale kampioenen.

General Manager Wim Van de Keere legt uit: “De missie van de werkgroep op korte termijn was om enerzijds op zoek te gaan hoe we het sportief belang van Elite Silver konden opwaarderen en anderzijds een bepaalde vereenvoudiging in de competitieformule konden doorvoeren. Ik denk dat we hier met deze tweaks in geslaagd zijn."

Het werk van de werkgroep zit er daarmee niet op. "De komende maanden buigt zij zich over het competitieformat vanaf het seizoen 24-25 en start daarbij vanaf een blanco pagina.”


BNXT_League Competitieformat Eredivisie

Meer nieuwsberichten