Hoewel het Nederlandse deel van de BNXT League vorige week al van start ging, staat de eerste wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden pas deze zaterdag op het programma. De Leidse ploeg neemt het dan om 19.30 uur in Den Helder op tegen de Den Helder Suns.

Dat Zorg en Zekerheid Leiden vorig weekend niet in actie kwam, was logisch. Op vrijdagavond was de ploeg nog in Frankrijk actief in het kwalificatietoernooi voor de FIBA Europe Cup. De geplande thuiswedstrijd tegen Donar werd derhalve uitgesteld.

Het is de vraag hoe de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden het mislopen van het hoofdtoernooi van de FIBA Europe Cup verwerkt hebben. Het lag enigszins in de lijn der verwachting dat Cholet een maatje te groot zou zijn, maar zeker in de eerste helft en een fase aan het begin van het vierde kwart liet de Leidse ploeg goed basketbal zien. Nog niet zodanig dat er 40 minuten goed gespeeld kon worden, maar dat was ook te wijten aan de wel erg korte voorbereiding.

Den Helder Suns is het seizoen goed begonnen. De ploeg van coach Peter van Noord wist de openingswedstrijd in Weert dit keer wel te winnen. Vorig seizoen was het ook de openingswedstrijd voor de Suns, maar toen hield Basketbal Academie Limburg de punten net aan nog in eigen huis. Afgelopen zaterdag nam Den Helder Suns de winst mee terug naar de kop van Noord-Holland: 75-77. Dyon Halman, weer terug in Den Helder na een jaartje Spanje, kwam van de bank om 20 punten te scoren. Nino Gorissen kwam eveneens tot 20 punten. Naast Stan van den Elzen (naar Zorg en Zekerheid Leiden natuurlijk) zijn ook Yarick Brussen, David Idada en Ben Kovac uit Den Helder verdwenen.

De Suns openden het duel met Nino Gorissen, Sam van Oostrum, Sam Huurman en de twee Amerikanen Darius Banks en Jake Biss. Van de bank kwam ook Troy Koehler, die enkele jaren terug nog de kleuren van Zorg en Zekerheid Leiden verdedigde. Kevin Bleeker maakte de overstap van Landstede Hammers naar de Suns, waar hij ooit met basketbal begon. De 2.11 lange center is echter geblesseerd en nog niet speelklaar. Nick Thran, een felle guard, is ook nog herstellende van een blessure.

Den Helder Suns zou dit seizoen in Sporthal Quelderduyn gaan spelen, maar dat is nu nog niet het geval. De wedstrijd zal zaterdag dus wederom in Sporthal Sportlaan, met al die lijnen op de vloer, worden afgewerkt. Dat leverde in het verleden wel eens wat lastige wedstrijden op. Het is zaak voor de Leidse ploeg om van begin af aan bij de les te zijn.


BNXT_League DenHelderSuns Eredivisie

Meer nieuwsberichten