Te midden van wedstrijden voor de FIBA Europe Cup en de SuperCup gaat de competitie voor Zorg en Zekerheid Leiden nu eindelijk ook beginnen. De negen andere clubs hebben er al één of twee wedstrijden op zitten, Zorg en Zekerheid Leiden opent het seizoen komende zondag om 16.00 uur in Weert.

Het is aan het begin van het seizoen altijd wel even passen en meten. Sommige clubs zijn actief in Europese toernooien, waardoor het lastig is om bijvoorbeeld een SuperCup in te plannen. Begin september was al niet te doen, omdat er toen ook nog twee interlands voor het Nederlands Team op de agenda stonden. Uiteindelijk is de wedstrijd om de SuperCup op 6 oktober afgewerkt. Dit leidde er onder meer toe dat de thuiswedstrijd tegen Apollo Amsterdam (7 oktober) en de uitwedstrijd tegen Dutch Windmills (11 oktober) uitgesteld werden. Daardoor begint de reguliere competitie pas deze zondag.

Basketball Academie Limburg zag afgelopen zomer een aantal spelers vertrekken. Roel van Overbeek (Dutch Windmills), Roel Aarts (New Heroes Den Bosch), Matthew van Tongeren (Apollo Amsterdam), Jacco Fritz (college in Amerika), Yarick Brussen (Den Helder), Sam van Dik en Irfan Ramovic komen niet meer op het roster voor dit seizoen voor. Coach Radenko Varagic vulde de selectie aan met Ivan Simic, Joey Liem, Elay Wirjo, Frerik Adriaans en de Amerikaan Tony Washington.

Tot nu toe kwam Basketball Academie Limburg twee keer in actie. Bij Donar werd afgelopen zondag met 90-53 verloren. Apollo was donderdagavond in Amsterdam met 91-71 te sterk voor de Limburgers. Komende zondag presenteert Basketball Academie Limburg zich voor het eerst aan het eigen publiek in Sporthal Boshoven.

Zorg en Zekerheid Leiden had het vorig seizoen wel twee keer lastig met de formatie uit Weert, maar tot nederlagen leidde dat niet. De laatste verliespartij dateert van 13 maart 2013. Het werd toen in Weert 84-73 voor de thuisploeg. Dat was overigens tegen BSW Weert en dat staat los van Basketball Academie Limburg, dat afgelopen seizoen debuteerde in de Dutch Basketball League. Sinds die nederlaag heeft Zorg en Zekerheid Leiden een streak opgebouwd van 23 winstpartijen op rij. Twaalf van die duels vonden in Weert plaats.

Op basis van kwaliteit moet Zorg en Zekerheid Leiden deze wedstrijd kunnen winnen. Coach Rolf Franke zal zijn spelers op scherp moeten zetten en zorgen dat van onderschatting geen sprake is. Het is niet uitgesloten dat een of meer spelers in deze wedstrijd wat meer rust krijgen ten faveure van bijvoorbeeld Marijn Ververs en Troy Koehler, of helemaal niet in actie komen.

Vanuit Weert wordt dit seizoen een livestream beschikbaar gesteld. Martijn van Gameren verzorgt het commentaar bij de livestream en hij wordt bijgestaan door Hans Heijdeman, die in de jaren tachtig nog voor Elmex Leiden uitkwam. De link voor de livestats is ook bekend. Deze zijn hier te volgen.


Meer nieuwsberichten