De basketbalgekte in maart blijft maar aanhouden. Ook deze week staan er weer twee wedstrijden op de rol. Zorg en Zekerheid Leiden neemt het komende donderdag (21 maart) in Amsterdam op tegen Apollo. Twee dagen later speelt het Leidse vlaggenschip weer thuis. Dutch Windmills komt dan op bezoek in de Vijf Meihal.

Het lijkt onderhand een soort traditie te worden om de wedstrijden tegen Apollo Amsterdam in een kort tijdsbestek af te werken. In november werden de eerste twee duels binnen drie dagen gespeeld. Op vrijdag 16 november won Zorg en Zekerheid Leiden met 61-93 van een gedecimeerd Apollo. Twee dagen later werd het in de Vijf Meihal 93-72.

In januari troffen beide ploegen elkaar in een back-to-back set voor het bekertoernooi. De Leidse ploeg haalde in de thuiswedstrijd op 12 januari flink uit: 89-56. Een dag later was een eindsprint nog wel noodzakelijk om ook de hoofdstad met een overwinning te verlaten: 87-89.

Nu zit er iets meer ruimte tussen de twee laatste wedstrijden voor de competitie: donderdag wordt er in de Apollohal gespeeld, volgende week woensdag (27 maart) stuiten beide ploegen in de Vijf Meihal op elkaar.
Apollo Amsterdam is bezig aan een wisselvallig seizoen. Goede fases worden afgewisseld met slechte momenten. Tegenover overwinningen tegen New Heroes Den Bosch (85-79) staan nederlagen tegen Basketball Academie Limburg (91-78) en recent nog Feyenoord Basketball Rotterdam (78-56). Je weet alleen nooit van tevoren welk Apollo je tegenover je krijgt. Met erkende toppers als Aron Royé, Berend Weijs en Dimeo van der Horst, aangevuld met talentvolle jonge spelers, is Apollo Amsterdam zeker geen ploeg die je (te) licht mag nemen.

Het duel in de Apollohal begint donderdag om 20.00 uur. De hal is niet ver verwijderd van Leiden, dus een goede kans voor de supporters om Leiden nu al bij een uitwedstrijd massaal te ondersteunen. Je moet er wel rekening mee houden dat het rond de hal betaald parkeren is.

Dutch Windmills

Twee dagen later staat Dutch Windmills op het programma. Het is het begin van drie thuiswedstrijden op rij voor de competitie: Dutch Windmills (zaterdag), Apollo (volgende week woensdag) en Basketball Academie Limburg (dinsdag 2 april).

Dutch Windmills bevindt zich op de ranglijst op een eiland. De Dordtse formatie staat op een keurige vijfde plaats, maar op een ruime achterstand ten opzichte van de vierde plaats en met een grote voorsprong op de zesde plaats. Het lijkt aannemelijk dat de debutant in de Dutch Basketball League die vijfde plaats zal vasthouden tot het einde van het reguliere seizoen.

Ook de topploegen hebben het doorgaans niet makkelijk tegen Dutch Windmills. Donar ontsnapte aan een nederlaag door een driepunter in de slotseconden van Lance Jeter. New Heroes Den Bosch moest vorige week nog een achterstand in het laatste kwart wegwerken, terwijl Landstede Basketbal in competitieverband een nederlaag moest slikken in Dordrecht. De Zwolse formatie, de tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden, had ook grootse moeite om zich in de halve finale langs Dutch Windmills te werken. In Dordrecht won Landstede Basketbal met 72-73, in Zwolle werd het 91-87. Op 20 januari ging Zorg en Zekerheid Leiden op bezoek in Dordrecht en trok de zege pas in het laatste kwart over de streep: 73-79.

Dutch Windmills heeft ook een behoorlijke Leidse inbreng. Floris Versteeg is in 19 van de 25 competitiewedstrijden in actie gekomen en is daarin in gemiddeld 20 minuten goed voor 6.3 punten en 3.6 rebounds. Sake Hoogsteden is de laatste drie wedstrijden door de vele blessures bij Dutch Windmills tijdelijk gepromoveerd tot startende speler. In die drie duels tekende hij in 62 minuten voor totaal 15 punten en 8 rebounds.

De Dordtse formatie van Geert Hammink speelt met vijf buitenlandse krachten en daarnaast nog international Jito Kok. Ook Pim de Vries, Roel van Overbeek en Versteeg kunnen rekenen op veel speeltijd. Dit gezelschap komt tot spectaculair basketbal. Eigenlijk is dit een wedstrijd die je niet mág missen. Koop nu hier je entreebewijs voor zaterdag. Je zult er geen spijt van hebben, want het wordt weer smullen geblazen in de Vijf Meihal!


Eredivisie preview

Meer nieuwsberichten