Waren er tot vandaag nog kansen dat alle nummers drie en drie nummers vier uit de groepen van de FIBA Europe Cup door konden gaan, vandaag is dat aantal met twee afgenomen. Morgenavond kan dat aantal met nog eens maximaal twee slinken. De uitslagen van dinsdagavond en de onduidelijkheid over de resultaten van woensdag, hebben wel consequenties voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat woensdag als eerste moet beginnen.

De opzet van de FIBA Europe Cup was helder. Alle nummers één en twee van de vier groepen gaan door naar de laatste zestien. De andere acht plaatsen worden gevuld door de nummers vijf en zes van de vier groepen van de Basketball Champions League. Als er niet genoeg ploegen afdalen van het hogere niveau, dan worden de resterende plaatsen ingenomen door niet rechtstreeks geplaatste ploegen uit de groepen van de FIBA Europe Cup.

De eerste kandidaat afdaler was Ventspils in Group A. Het werd erg spannend, want de strijd om de zesde plaats ging tussen de ploeg uit Letland en Anwil uit Polen. Beide ploegen moesten een verlenging afwerken. Ventspils won uiteindelijk met 106-102 van Sidigas Avellino, waardoor de Italianen de play-offs van de Champions League mislopen. Anwil ging na verlenging met 88-79 onderuit tegen Le Mans. Ergo: Ventspils eindigt als zesde en gaat verder in de FIBA Europe Cup.

Unet Holon had met een zege in de thuiswedstrijd tegen Nanterre 92 de play-offs van de Champions League kunnen bereiken. De Israëli slaagden daar echter niet in en gingen met 62-74 onderuit. Unet Holon is dus ook veroordeeld tot verder spelen in de FUBA Europe Cup.

Aangezien Telekom Baskets Bonn ook terugkeert naar de FIBA Europe Cup, zijn er op dit moment nog vijf plaatsen beschikbaar voor de lucky losers uit de vier groepen van de FIBA Europe Cup. Dat kunnen er morgenavond nog maar drie zijn als blijkt dat zowel Filou Oostende (moet thuis winnen van naaste belager SIG Strasbourg) en CEZ Nymburk (moeten winnen van Brose Bamberg en dan moeten de uitslagen van JDA Dijon en Lietkabelis ook nog mee zitten, want anders wordt de Tsjechische formatie zevende en is het einde Europese campagne ) terugkeren naar de FIBA Europe Cup.

In dat laatste geval is er geen plaats voor vijf lucky losers, maar slechts drie. Dat zouden dan de drie beste nummers drie zijn. Een daarvan is vanavond al bekend geworden. Alba Fehervar verloor weliswaar in eigen huis met 80-96 van groepswinnaar Ironi Ness Ziona, maar heeft zich met drie zeges sowieso al geplaatst als beste nummer drie. Zorg en Zekerheid Leiden kan ook op drie zeges komen, maar heeft een veel slechter doelsaldo dan de Hongaarse formatie. Er is geen andere nummer drie die op drie zeges kan komen, maar hoogstens op twee overwinningen.

Dat laatste zou een verrassing kunnen zijn, want de huidige nummers drie en vier in de twee andere poules dan die van Zorg en Zekerheid Leiden, moeten het opnemen tegen de nummers één en twee. Maar uitsluiten kun je zo’n verrassing natuurlijk nooit.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden betekent dit dat er morgen in Finland gewonnen moet worden om niet afhankelijk te worden van de resultaten van de later beginnende duels. Mocht de Leidse ploeg niet winnen, dan zou een nederlaag met maximaal 15 punten inhouden dat Zorg en Zekerheid Leiden de derde plaats in Group L vasthoudt. In dat geval moet de Leidse ploeg wel afwachten op de resultaten in de twee andere groepen of dat er nog één ploeg niet terugkeert vanuit de Champions League.

Mocht Zorg en Zekerheid Leiden met meer dan 15 punten verschil verliezen, dan eindigt de ploeg van coach Rolf Franke als vierde in Group L. Aangezien er in het gunstigste geval maar één nummer vier door kan gaan, gaat die plek op dit moment naar Lukoil Levski, dat als vierde is geëindigd in de enige uitgespeelde groep. De Bulgaren hebben namelijk ook twee duels gewonnen, maar een beter doelsaldo dan Zorg en Zekerheid Leiden. Woensdagavond zal tegen een uur of elf alles duidelijk zijn.


Eredivisie

Meer nieuwsberichten