75-76

Datum: vrijdag 13 januari 2023 · 20:00
Locatie: Sporthal Kalverdijkje, Leeuwarden

ZZ Leiden ontsnapt bij Aris

Zorg en Zekerheid Leiden heeft voor de vierde keer dit seizoen de winst gepakt tegen Aris Leeuwarden, maar makkelijk ging dat zeer zeker niet. De Leidse ploeg toonde twee gezichten. Een slordig gespeelde eerste helft leidde tot een 42-27 achterstand bij rust. Na de pauze speelde de Leidse ploeg met meer overleg en stond met name Stan van den Elzen op. Hij scoorde al zijn 15 punten in de tweede helft. Zorg en Zekerheid Leiden kon het zich veroorloven om een driepunter in de laatste seconde tegen te krijgen, want de winst was al binnen: 75-76.

Deion Hammond was weer in staat om te spelen en kreeg meteen plek in de startende vijf. De echte start was echter voor Aris Leeuwarden, dat meteen een 7-0 voorsprong pakte voordat Luuk van Bree de eerste score van de Leidse ploeg liet aantekenen. Van Bree was sowieso wel actief, want in het eerste kwart tekende hij al voor 6 punten. Via scores van Marijn Ververs en drietjes van Erikas Venskus en Hammond sloot Zorg en Zekerheid Leiden aan het eind van het eerste kwart weer aan: 21-18.

In het tweede kwart moest de Leidse ploeg wederom 21 punten incasseren, maar aanvallend was het zwaar onvoldoende wat Zorg en Zekerheid Leiden liet zien. Geforceerde acties, lage schotpercentages (33% voor rust) en wanhopig kijken naar de scheidsrechters die in tegenstelling tot de speler zelf geen fout van de Friezen zag. Aris Leeuwarden sloot dit kwart nog af met een 7-0 run om met een riante 42-27 voorsprong te gaan rusten. De twee Friese speerpunten Kaleb Warner (14 punten) en Keevan Veinot (10 punten) konden voor het eerst in een duel tegen Zorg en Zekerheid Leiden hun stempel op de wedstrijd zetten.

Hoe anders zou de tweede helft verlopen. Thomas Rutherford buffelde zich naar vijf punten en Hammond knalde twee drietjes binnen. De Friese voorsprong slonk zienderogen. In de zesde minuut tekende Stan van den Elzen voor zijn eerste punten in de wedstrijd. Daarmee verkleinde hij de achterstand tot 4 punten: 48-44. Twee keer kwam Zorg en Zekerheid Leiden terug tot op twee punten, maar Tim Hoeve en Reinder Brandsma zorgden ervoor dat Aris Leeuwarden met een 58-52 voorsprong aan het laatste kwart kon beginnen.

Het vierde kwart was amper twee minuten oud of Zorg en Zekerheid Leiden had voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong te pakken. Van den Elzen scoorde vijf punten op rij, waarna Roeland Schaftenaar twee scores onder het bord liet aantekenen voor 60-61. Aris Leeuwarden liet zich echter niet onbetuigd en kreeg een beetje hulp van Maarten Bouwknecht die met balbezit aan de zijlijn een technische fout incasseerde. Na een alley-oop van Kristinn Palsson op Shaquille Doorson nam Aris Leeuwarden weer de leiding over (67-65) en reageerde coach Doug Spradley door een time-out te pakken met nog vijf minuten te spelen.

Iedereen in het goed bevolkte Kalverdijkje ging er nog eens goed voor zitten. Telkens als Aris Leeuwarden scoorde, had Zorg en Zekerheid Leiden echter een antwoord klaar. Van den Elzen antwoordde op een dunk van Veinot, Ververs knalde een drietje raak nadat Warner dat eerst had gedaan. Met nog iets meer dan een minuut tekende Van Bree met zijn twaalfde punt voor 72-74. Met nog dertien seconden op de klok miste Warner een lay-up, maar bleef Aris Leeuwarden wel in balbezit. Uit de time-out nam Palsson een driepunter. Hij raakte de zijkant van het bord, waarna Zorg en Zekerheid Leiden er snel uitkwam. Ververs bediende Rutherford op maat. De Amerikaan dunkte 72-76 op het bord. Er was nog één seconde te spelen. Aris Leeuwarden nam nog wel een time-out, maar meer dan een rake driepunter van Palsson zat er niet in: 75-76.

Stan van den Elzen werd met 15 punten topscorer van Zorg en Zekerheid Leiden. Deion Hammond en Luuk van Bree kwamen allebei tot 12 punten. Buiten een beter schotpercentage (aan het einde kwam de Leidse ploeg tot 47%, scheelde het ook in de rebound. Voor rust had Aris Leeuwarden een reboundoverwicht (23 om 13), na de pauze sloeg die balans door naar Zorg en Zekerheid Leiden (11 om 16). De Leidse ploeg heeft nu zeven dagen de tijd om zich voor te bereiden op de halve finale van de Basketball Cup tegen Donar.