59-55

Datum: zaterdag 15 april 2023 · 20:00

ZZ Leiden wint nagelbijter

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdagavond goede zaken gedaan. Niet alleen werd Hubo Limburg United in een nagelbijter met 59-55 verslagen, maar de Leidse ploeg is nu Heroes den Bosch op de ranglijst gepasseerd. Het was een intense wedstrijd, waarin Thomas Rutherford een prachtige double double liet aantekenen met 10 punten en 14 rebounds.

Zorg en Zekerheid Leiden wist dat het bij winst over Heroes Den Bosch zou wippen in de rangschikking, maar tevens dat Hubo Limburg niet een ploeg is die je zo maar even opzij zet. De Leidse ploeg kende een goede start met twee scores van Deion Hammond en een driepunter van Luuk van Bree: 7-2 na nog geen drie minuten spelen. Vooral door toedoen van Toon Ceyssens kwam Limburg United weer langszij. De Limburgers liepen door naar een 12-17 voorsprong. Maar door een drietje van Maarten Bouwknecht (door supporters gekozen tot speler van de maand maart) en een lay-up van David Collins werd het eerste kwart bij een gelijke stand afgesloten: 17-17.

In het tweede kwart pakte Limburg United een voorsprong van vier punten, maar bij 19-23 zette Zorg en Zekerheid Leiden een 9-0 run neer. Ook dit keer kwam Limburg United weer op gelijke hoogte (30-30), maar de Leidse formatie sloot het kwart met een 7-1 run af, onder meer door twee rake vrije worpen van Thomas Rutherford en een drietje van Luuk van Bree: 37-31.

Het derde kwart kenmerkte zich vooral door veel verdedigend werk van beide formaties. Er werd intens gespeeld en hard gewerkt. Aanvallend gaven beide ploegen echter niet thuis. Bij Zorg en Zekerheid Leiden werd veel gedribbeld, terwijl de andere vier spelers dan stil stonden. Het gevolg was een kwartscore van 4-7. Bij de Leidse ploeg benutte Hammond twee vrije worpen, Van Bree verzilverde een lobpass bij de ring. Kenmerkend was dat in de laatste zes minuten alleen Limburg United nog een vrije worp benutte. Het kwart werd dan ook afgesloten met een 41-38 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden.

De Leidse ploeg opende het slotkwart met driepunters van Hammond en Erikas Venskus, waardoor er een marge van 8 punten gecreëerd werd: 47-39. De immer hard werkende Lucas Kruithof scoorde uit een aanvallende rebound. Ook Bouwknecht deed een duit in het zakje en bracht de stand halverwege het vierde kwart op 51-43. Limburg United naderde vervolgens tot vijf punten, maar met een driepunter gaf Bouwknecht de Leidse ploeg weer even lucht. Met nog een kleine vier minuten te gaan, zette Rutherford 56-48 op het bord. Zorg en Zekerheid Leiden viel vervolgens stil en zag Limburg United naderen tot op twee punten. Rutherford bracht met een score inside Zorg en Zekerheid Leiden 14 seconden voor tijd op een 58-54 voorsprong. Ceyssens miste vervolgens een van de twee vrije worpen, waarna Collins op de lijn werd gezet. Zijn eerste vrije worp was raak en daarmee werd de deur in het slot gegooid: 59-55.

Hammond werd topschutter met 14 punten. Rutherford had dus 10 punten, 14 rebounds (7 aanvallend) en 3 blocks. Bouwknecht koppelde 6 assists aan zijn 8 punten. Zorg en Zekerheid Leiden is door dit resultaat momenteel de hoogst geklasseerde Nederlandse ploeg, met één punt voorsprong op zowel Heroes Den Bosch als Donar. Hoe de drie ploegen uiteindelijk gaan eindigen, zal hoogstwaarschijnlijk pas op de laatste speeldag duidelijk worden.