89-98

Datum: woensdag 19 april 2023 · 20:30
Locatie: Spirou Dôme, Charleroi

ZZ Leiden plaatst zich voor halve finale nationale play-offs

Het moest zowat uit de tenen komen, maar de uitwedstrijd tegen Spirou Basket Charleroi leverde na verlenging toch nog een overwinning op voor Zorg en Zekerheid Leiden: 89-98. Lange tijd zag het daar niet naar uit. Door de nederlagen van Heroes Den Bosch en Donar heeft de Leidse ploeg een gaatje geslagen en is plaatsing voor de halve finale van de nationale play-offs al een feit.

Charleroi moest het stellen zonder de lange mannen Nathan Kuta en Bine Prepelic. Dat leek een voordeel. Doordat Zorg en Zekerheid Leiden pas laat in Charleroi arriveerde, begon het duel een kwartier later. De Leidse ploeg kende nog een redelijke start en gaf pas in de laatste twee minuten van het eerste kwart de voorsprong weg (21-15), met name door Jhivvan Jackson die vanuit alle hoeken en gaten raak schoot en na 10 minuten al op 14 punten stond.

In het tweede kwart zorgden vier punten op rij van David Collins dat de achterstand verkleind werd, maar na de derde persoonlijke fout van Marijn Ververs ging get mis. Halerwege het tweede kwart keek Zorg en Zekerheid Leiden tegen een 33-22 achterstand aan. Met nog een minuut te gaan tot de rust was het verschil slechts drie punten: 37-34. Het laatste woord was echter voor Spirou Basket Charleroi. De ruststand luidde 42-34.

Twee minuten na rust gingen de alarmbellen opnieuw af, want de thuisploeg was uitgelopen naar een 49-36 voorsprong. Lange tijd bleef de marge rond de 10 punten schommelen, maar in de laatste minuten van het derde kwart bracht Zorg en Zekerheid Leiden de achterstand terug naar vijf punten: 61-56.

De start van het vierde kwart was voor de Leidse formatie. Deion Hammond kwam een paar keer tot scoren, onder meer via een harde dunk. Met een and-1 bracht Erikas Venskus Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong: 64-65. Spirou Basket Charleroi antwoordde echter met een 7-0 run, dus moest Doug Spradley naar de time-out grijpen. Via driepunters van Stan van den Elzen (zie de foto van Guillaume Zaracas) en Maarten Bouwknecht kwam Zorg en Zekerheid Leiden binnen anderhalve minuut weer op voorsprong: 72-73. Een and-1 van Van den Elzen werd gevolgd door een drietje van Jackson, maar dat kon Venskus ook.: 77-79 met nog iets meer dan twee minuten te spelen. Alexandre Libert schoot de Belgische formatie naar 82-81, maar Collins betaalde met gelijke munt terug. Twee vrije worpen van Jackson, die op 30 punten zou eindigen, zorgden voor een gelijke stand. Het laatste schot van Van den Elzen trof geen doel en dus moest er verlengd worden.

Daarin liet Thomas Rutherford zich opeens zien met vijf punten op rij voor 86-91. Via Bouwknecht en Collins werd de marge verder vergroot. Het laatste Leidse wapenfeit was een rake vrije worp van Venskus voor de 89-98 eindstand.

Zorg en Zekerheid Leiden had zes spelers in de dubbele cijfers: Deion Hammond (19), David Collins (18), Erikas Venskus (14), Maarten Bouwknecht (13) en Luuk van Bree en Thomas Rutherford allebei 11. Hammond pakte 11 rebounds, Collins deelde 10 assists uit.

Het Leidse team blijft nu in België, om vrijdag al weer aan te moeten treden. Dit keer als onderdeel van The Night of the Giants tegen Telenet Antwerp Giants.