80-83

Datum: vrijdag 11 februari 2022 · 19:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

ZZ Leiden pakt klein voordeel in Den Bosch

Zorg en Zekerheid Leiden kwam een fikse achterstand in het eerste kwart (15-2) tijdig te boven. De Leidse formatie wist in Den Bosch in de eerste wedstrijd voor de halve finale van de Basketball Cup alsnog in winst om te zetten. De 80-83 zege betekent dat Zorg en Zekerheid Leiden komende zondagavond in de eigen Vijf Meihal een voorsprong van drie punten verdedigt.

Heroes Den Bosch vloog in De Maaspoort uit de startblokken. In twee minuten tijd keek Zorg en Zekerheid Leiden tegen een 10-0 achterstand en had het nog geen normaal schot kunnen lossen. Uiteindelijk zorgde Asbjørn Midtgaard met een doordunk voor de eerste Leidse score. Heroes Den Bosch kwam vervolgens op 15-2, maar kreeg het daarna een stuk lastiger tegen de rustig doorspelende Leidse formatie.

Aan de hand van Jhonathan Dunn (11 punten in het eerste kwart) kwam Zorg en Zekerheid Leiden stukje bij beetje terug. De eerste 10 minuten werd echter nog wel met een 24-18 achterstand afgesloten. Niet voor lang overigens, want na vier minuten in het tweede kwart zette Worthy de Jong de Leidse ploeg op een 28-31 voorsprong. Door goede acties van Einaras Tubutis en Luuk van Bree liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar 33-39. Het laatste woord was aan de thuisploeg. Met een kleine Leidse voorsprong (41-43) gingen beide ploegen rusten.

Het derde kwart was overduidelijk voor Heroes Den Bosch. Thomas van der Mars begon zich nadrukkelijk met de score te bemoeien op de momenten dat Midtgaard op de kant zat. De lange Nederlander kreeg op de juiste momenten steun van Edon Maxhuni. Dat Zorg en Zekerheid Leiden tegen de Bossche zone nauwelijks van buiten wist te scoren, hielp Heroes Den Bosch nog verder in het zadel. Kort voor het einde van het derde kwart keek Zorg en Zekerheid Leiden tegen een achterstand van zeven punten aan. In zeven seconden tijd wist Maarten Bouwknecht aan de andere kant toch nog te scoren. Daarmee bracht hij de stand na drie kwarten op 63-58.

In het laatste kwart lieten Arunas Mikalauskas (hij maakte in dit kwart 9 van zijn 15 punten) en Midtgaard (10 van zijn 14 punten in dit kwart) zich nadrukkelijk gelden. De Bossche voorsprong was na drie minuten geslonken naar 65-64, maar driepunters van Clay Mounce en Mike Carlson brachten de stand met nog een kleine drie minuten te gaan op 76-69. Van Bree was twee keer trefzeker van de lijn en Midtgaard knalde zijn tweede drietje in dit kwart raak voor 76-74. Zorg en Zekerheid Leiden was weer binnen schootsafstand.

Na een score van Mikalauskas leverde Heroes Den Bosch twee keer knullig de bal in. De eerste steal van Marijn Ververs leidde tot een dunk van Dunn. Een steal van diezelfde Dunn stelde Mikalauskas in staat om een score plus bonus te verzilveren voor 78-81. Na twee gemiste vrije worpen van Austin Price, werkte Midtgaard een gemiste drive van De Jong binnen voor 78-83 om daarmee een 0-9 run af te sluiten. Zeven seconden voor tijd mocht Shane Hammink nog twee vrije worpen door de ring laten glijden en dat leidde tot een 80-83 eindstand. Komende zondag gaat het bekercircus in Leiden verder.