70-45

Datum: zaterdag 2 maart 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden opent Elite Gold met winst

Zorg en Zekerheid Leiden is de Elite Gold met winst begonnen. Spirou Basket Charleroi, met in de ploeg David Collins en Erikas Venskus, wist de Leidse formatie in het eerste kwart nog goed te volgen (11-10), maar raakte daarna al snel het spoor bijster. De Leidse verdediging was mede verantwoordelijk voor het lage schotpercentage van de Belgen: 25%. Via een ruststand van 33-21 boekte Zorg en Zekerheid Leiden een fraaie 70-45 overwinning.

Zorg en Zekerheid Leiden was de eerste ploeg die via Tajion Jones een score in deze wedstrijd liet aantekenen. Spirou Basket Charleroi sloeg echter meteen terug met een 0-6 run, waarin Marlon Makwa vier punten noteerde. Pas na vier minuten viel de tweede Leidse score: een driepunter van Jones, die kort daarna de positie van de te snel in foutenlast geraakte Marijn Ververs moest overnemen. Beide ploegen bleven moeite houden met scoren, maar via twee scores uit aanvallende rebounds van Alex Gross bleef Zorg en Zekerheid Leiden de Belgen op korte afstand volgen. Luuk van Bree bepaalde stand na 10 minuten op 11-10.

In het tweede kwart was het aanvankelijk van hetzelfde laken een pak. Lage schotpercentages en geen van beide ploegen zag kans om uit te lopen. Totdat Zorg en Zekerheid Leiden bij 14-15 een 9-0 run plaatste, met onder meer vijf punten op rij van Brock Gardner. Duko Bos en Gardner zagen kans om nog wat aan hun scoretotaal toe te voegen, maar de marge kwam nog niet boven de 10 punten. Pas drie seconden voor rust gebeurde dat. Met een driepunter van de in het Nederlands team teruggekeerde Roeland Schaftenaar werd het 33-21. Zorg en Zekerheid Leiden had het schotpercentage opgevoerd naar 38,9%, maar Spirou Basket kwam mede door 0 uit 12 driepunters niet verder dan 18,9%. De met extra applaus begroete oud-spelers Collins en Venskus hadden de weg naar de basket ook nog niet gevonden. Collins zou op 4 punten eindigen. Venskus, toch de topscorer van Spirou Basket, wist zelfs helemaal niet te scoren.

Na de pauze leek Zorg en Zekerheid Leiden de wedstrijd snel te willen beslissen. Luuk van Bree en Ververs, beiden geplaagd door foutenlast in de eerste helft, begonnen zich nadrukkelijker met de aanvalsopzet te bemoeien. Binnen anderhalve minuut was het verschil al opgevoerd naar 17 punten: 39-22. Daarmee was het echter nog niet gedaan. Via Nathan Kuta en een driepunter van Quinten Smout (de eerste van Spirou Basket) werd de marge weer teruggebracht naar 12 punten: 41-29. Dat was ook het verschil waarmee het derde kwart werd afgesloten: 47-35.

Als de meegereisde supporters van Spirou Basket Charleroi nog hoopten op een wederopstanding van hun ploeg, dan was die hoop na vijf minuten wel in rook opgegaan. Zorg en Zekerheid Leiden kwam uit de startblokken met een 10-2 run naar 57-37. De irritatie was duidelijk zichtbaar bij Bine Prepelic, die na een rake driepunter in de verdediging werd bestraft met een technische fout.

Toch waren er nog hachelijke momenten, bijvoorbeeld toen Collins scoorde en bij zijn actie Jones geblesseerd raakte. De Leidse supporters hielden hun adem in, maar werden vier minuten later weer gerustgesteld toen Jones weer in de ploeg terugkeerde. Van een wedstrijd was toen al lang geen sprake meer. Anderhalve minuut ging Alex Gross na een fout op een schotpoging van de Amerikaan door zijn enkel. Schaftenaar kwam voor hem in de ploeg om de door Gross versierde vrije worpen te benutten: 65-44. Met een driepunter bepaalde Van Bree de eindstand op 70-45. Voor het eerst in drie jaar opende Zorg en Zekerheid Leiden de cross-border fase met een overwinning.

Tajion Jones sloot af met 17 punten en 8 assists. Luuk van Bree noteerde 14 punten en 9 rebounds. Brock Gardner kwam tot 11 punten en 9 rebounds. Roeland Schaftenaar combineerde 9 punten met 9 rebounds. Alex Gross had naast 9 punten ook nog eens 12 rebounds.