61-52

Datum: vrijdag 27 mei 2022 · 20:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

ZZ Leiden laat kansen liggen

Zorg en Zekerheid Leiden kon de euforie van de twee op rij gewonnen wedstrijden tegen Heroes Den Bosch niet meenemen naar wedstrijd 4. Aanvankelijk zag het er goed uit voor de Leidse ploeg, die een kleine vier minuten voor rust nog negen punten voor stond 19-28. Daarna vielen de Leidse schoten niet meer en werd de ploeg ook nog geregeld afgetroefd in de rebound. Heroes Den Bosch won uiteindelijk met 61-52, waardoor de beslissing zondagmiddag in Leiden moet vallen.

Zorg en Zekerheid Leiden, gesteund door veel in blauw gehulde supporters, kende een goede start. Via vier schijven nam de Leidse ploeg meteen een 3-9 voorsprong. Vooral Marijn Ververs was in die fase de grote aanjager. Drie rake vrije worpen van Austin Price werden meteen beantwoord door een drietje van Einaras Tubutis. Heroes Den Bosch kwam echter weer langszij, maar door een drietje van Ververs werd het eerste kwart afgesloten met een 14-17 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Via drietjes van Maarten Bouwknecht en Luuk van Bree alsmede een dunk van Peter Olisemeka liep Zorg en Zekerheid Leiden in het tweede kwart uit naar een 16-25 voorsprong. Bij 19-28, na weer een driepunter van Van Bree, viel Zorg en Zekerheid Leiden stil. Aan de hand van Shane Hammink en Price kwam Heroes Den Bosch terug. Jhonathan Dunn scoorde nog wel zijn eerste driepunter, maar de ruime voorsprong was bij rust teruggebracht tot twee punten: 29-31.

Het derde kwart was van Zorg en Zekerheid Leiden beslist niet geweldig. Na twee minuten zette Arunas Mikalauskas de Leidse ploeg nog op een 31-32 voorsprong, maar daarna werd de basket vier minuten lang niet gevonden. Nu schoot Heroes Den Bosch ook niet super, waardoor het na twee rake vrije worpen van Ververs slechts 35-34 stond. Zorg en Zekerheid Leiden scoorde alleen wat vrije worpen, tot Mikalauskas in de laatste minuut van het derde kwart voor de enige veldscore (een driepunter) zorgde. Niettemin sloot Heroes Den Bosch dit kwart, waarin Zorg en Zekerheid Leiden tot slechts 8 punten kwam, met een 45-39 voorsprong af.

Binnen een minuut was de marge dankzij Worthy de Jong en Bouwknecht weer teruggebracht tot twee punten: 45-43. Bij 53-45 in de vierde minuut leek het lastig te worden, maar Zorg en Zekerheid Leiden gaf niet op. Via driepunters van Dunn en Tubutis werd de aansluiting weer hervonden. Vier kansen kreeg Zorg en Zekerheid Leiden om op gelijke hoogte te komen of door een driepunter zelfs met één punt voor te komen, maar niets lukte. Met nog drie minuten te gaan, bracht Thomas van der Mars Heroes Den Bosch naar een 55-51 score.

Dunn liet vervolgens een vrije worp liggen, waarna Van der Mars na een block van Tubutis alsnog wist te scoren. De tijd begon te dringen, maar de driepunters van Dunn en Bouwknecht vielen niet. In die fase werd ook nog een uitbal voor Zorg en Zekerheid Leiden na het zien van de videobeelden teruggedraaid en aan Heroes Den Bosch gegeven. Dat Edon Maxhuni de eindstand vervolgens op 61-52 bracht, maakt voor de play-offs niets meer uit. Zondag is D-Day voor de finale van de Nederlandse play-offs.

Met 9 punten werden Marijn Ververs en Jhonathan Dunn topscorer van Zorg en Zekerheid Leiden. Een zeldzame situatie dat geen één speler in de dubbele cijfers wist te komen. Asbjørn Midtgaard pakte 8 rebounds, Arunas Mikalauskas deelde 5 assists uit.