75-77

Datum: woensdag 29 maart 2023 · 20:30

ZZ Leiden geeft zege weg

Met nog twee minuten te spelen stond Zorg en Zekerheid Leiden in een kolkende Vijf Meihal negen punten voor: 75-66. Dat bleek niet genoeg voor de winst. Alles wat fout kon gaan, ging fout. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg geen schot meer los en zag de winst als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Zorg en Zekerheid Leiden had nog een appeltje te schillen met Kangoeroes Basket Mechelen. In de uitwedstrijd op 3 maart was een voorsprong van 8 punten met nog 3’31 te spelen niet voldoende om de winst te pakken. Het werd toen in extremis 80-79 voor de Belgische formatie. Wat dat betreft was dit duel feitelijk een herhaling.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een goede start. Thomas Rutherford en David Collins konden de basket makkelijk vinden en halverwege het kwart stond het al 10-2 voor de Leidse ploeg. Na een rake vrije worp van Deion Hammond volgde een 8-0 run van de bezoekers. Het eerste kwart werd afgesloten bij een 13-16 stand.

Kangoeroes Basket Mechelen opende het tweede kwart met een 5-0 run naar 13-21. Leiden was in last. Opeens had Hammond zijn vizier op scherp staan. Hij noteerde vijf punten op rij, waarna eerst Maarten Bouwknecht een driepunter raak gooide en vervolgens deed Hammond dat ook weer. Zo werd het halverwege het tweede kwart 24-25.Via twee rake vrije worpen van een goed spelende Rutherford pakte Zorg en Zekerheid Leiden drie minuten voor rust weer de leiding. Bij 35-34 gingen beide ploegen naar de kleedkamer.

In het tweede deel van het derde kwart liep de ploeg uit Mechelen uit naar 43-48. Die marge bleef tot twee minuten voor het einde van dit kwart staan. Een score van Lucas Kruithof werd gevolgd door een driepunter van Collins. Dankzij een rake vrije worp van Domien Loubry ging Mechelen met een puntje voorsprong aan het laatste kwart beginnen: 52-53.

Na twee minuten spelen nam Zorg en Zekerheid Leiden na twee driepunters van Bouwknecht wat meer afstand: 62-55. Wen Mukubu, die 21 van zijn 23 punten in de tweede helft scoorde, antwoordde met een driepunter. Via een inside score en twee vrije worpen van Bouwknecht werd he met nog 4’36 te spelen 66-58. Telkens als de ploeg uit Mechelen scoorde, betaalde Zorg en Zekerheid Leiden met gelijke munt terug. Met nog twee minuten te spelen, incasseerde de Mechelse coach Kristof Michiels een technische fout. Bouwknecht benutte die vrije worp, waarna Collins ook twee vrije worpen binnen schoot voor 75-66.

Binnen acht seconden had Loubry een lay-up verzilverd. Na een turnover maakte Rutherford een persoonlijke fout. Jonas Foerts benutte twee vrije worpen. Vervolgens had Collins balverlies en maakte Kruithof een persoonlijke fout. Mukubu miste er één, maar de kleine Loubry had de aanvallende rebound en wist meteen te scoren: 75-73 met nog 53 seconden te spelen. Na een loopovertreding van Collins tekende DeAndre Davis voor de gelijkmaker. De laatste aanval van Zorg en Zekerheid Leiden kwam na een time-out met nog een kleine 10 seconden te spelen. Bouwknecht dribbelde de bucket in, raakte de bal kwijt, waarna Hammond met nog drie seconden een persoonlijke fout maakte. Foerts benutte beide vrije worpen en bezorgde zo Zorg en Zekerheid Leiden een kater: 75-77. Het bijzondere is dat Zorg en Zekerheid Leiden (21 turnovers) in de laatste twee minuten geen enkel schot richting de ring meer wist te krijgen.

Thomas Rutherford werd topschutter met 20 punten. David Collins noteerde 17 punten, 7 rebounds en 5 steals. Maarten Bouwknecht scoorde 16 punten.