70-66

Datum: zaterdag 15 oktober 2022 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden door het oog van de naald

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen in winst kunnen omzetten, maar dat ging beslist niet zonder slag of stoot. In het laatste kwart zette Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball een 50-35 achterstand om in een 55-56 voorsprong. In een spannende slotfase, waarin Toon van Helfteren met zijn tweede technische fout werd heengezonden, bleef Zorg en Zekerheid Leiden overeind: 70-66.

Zorg en Zekerheid Leiden begon sterk in de goed gevulde Vijf Meihal. Na de openingsscore van Thomas Rutherford scoorde Deion Hammond 10 punten op rij. Omdat de Rotterdammers niet tot scoren kwamen, pakte de Leidse ploeg in sneltreinvaart een 12-0 voorsprong. Pas na vijf minuten verzorgde Ivo de Vreede de eerste Rotterdamse score. Zorg en Zekerheid Leiden liep uit naar 15-2, waarna Feyenoord wat beter tot scoren kwam. Erikas Venskus en Maarten Bouwknecht knalden er nog drietjes in, waardoor het eerste kwart bij 23-12 werd afgesloten.

Venskus opende het tweede kwart met een bommetje en een dunk voor 28-12. Lucas Kruithof zorgde met een lay-up voor het grootste verschil in de wedstrijd: 30-13. De Rotterdamse schutter Trey Diggs was inmiddels warm gedraaid en zorgde er met drietjes voor dat Feyenoord beter in de wedstrijd kwam. Net voor de buzzer knalde Shavar Reynolds een verre driepunter raak, zodat beide ploegen bij 43-32 de kleedkamers gingen opzoeken.

Voor rust werkte Zorg en Zekerheid Leiden tegen 48,4% af en waren er 20 punten in de paint gescoord, hoe anders was dat na rust: 4 uit 24 schot en slechts twee keer een score in de paint. Aanvankelijk zag het er nog niet naar uit dat het spannend zou worden. Zorg en Zekerheid Leiden maakte in het hele derde kwart geen één field goal, maar was messcherp vanaf de vrije worplijn. Met nog drie minuten te gaan in het derde kwart stond het 52-35, opnieuw een verschil van 17 punten. Door driepunters van Isai Sow en Jeroen van der List nam deze voorsprong echter snel af: 54-46 na drie kwarten.

Zorg en Zekerheid Leiden bleef lang op 54 punten staan. Feyenoord wist de basket echter wel te vinden, waardoor het met nog zes minuten te gaan opeens 54-54 was. Halverwege het kwart maakte Venskus de eerste field goal van de tweede helft om Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong te zetten: 57-56. Driepunters van Hammond en Wesley Alcegaire zorgden voor een 63-59 stand met nog vier minuten te gaan. Iets meer dan twee minuten later stond het echter weer 63-64. Een nuttige score van Rutherford bracht de leiding weer terug naar de thuisploeg. Inmiddels was het fouten spelletje ook begonnen, van beide kanten. Waar Rutherford en Bouwknecht niet faalden, daar maakte Reynolds twee keer een voetfout. Van Helfteren wond zich daar over op en liep tegen zijn tweede technische fout op. Bouwknecht benutte die vrije worp voor een 70-66 overwinning.