75-61

Datum: zaterdag 23 maart 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden bezorgt Limburg United eerste nederlaag

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de tweede thuiswedstrijd in de Elite Gold ook in winst omgezet. Hubo Limburg United was tot zaterdag ongeslagen in de Elite Gold. In het vierde kwart besliste Zorg en Zekerheid Leiden, waar Maarten Bouwknecht terugkeerde, het duel. Door een 25-11 laatste kwart boekte de Leidse ploeg een 75-61 overwinning.

Vorig seizoen kwam Zorg en Zekerheid Leiden er al achter dat Hubo Limburg United een taaie ploeg is. Hoewel beide duels een overwinning voor de Leidse ploeg opleverden, ging dat zeker niet van een leien dakje. Dat was zaterdagavond in Arena 1574 wederom het geval.

Coach Doug Spradley week af van zijn gebruikelijke startende vijf. Roeland Schaftenaar nam de plek in van Alex Gross, terwijl Brock Gardner Lucas Kruithof (naweeën van de botsing van vorige week) verving. Mede door twee scores van Schaftenaar pakte Zorg en Zekerheid Leiden een 8-6 voorsprong, nog geen twee minuten later gaf het scorebord 8-12 aan. Marijn Ververs, voor de wedstrijd nog uitgeroepen tot de speler van de maand februari, besloot het heft in eigen hand te nemen. Eerst verwerkte hij een aanvallende rebound tot een score, een kleine halve minuut later dunkte Ververs de gelijkmaker op de borden. Toch sloot Limburg United het eerste kwart met een 17-20 voorsprong af.

Een 0-7 run voor Limburg United bracht Zorg en Zekerheid Leiden halverwege het tweede kwart op een 22-29 achterstand. Toch haakte de thuisploeg weer aan. Via Tajion Jones en Luuk van Bree (driepunter) werd het 27-29 en na een hoekschot van Schaftenaar en een lay-up van Ververs was het anderhalve minuut voor rust weer gelijk: 31-31. Via twee rake vrije worpen van Van Bree kwam de Leidse formatie even op voorsprong, maar uiteindelijk gingen beide plegen met een 33-35 stand in het voordeel van Limburg United de rust in.

Meteen na rust liet Gardner zich gelden. Op de rand van de 24 seconden knalde hij een verre driepunter binnen voor 36-35. Zorg en Zekerheid Leiden liep even uit naar 41-36, maar onder meer door goede acties van de geroutineerde Maxime de Zeeuw kwam Limburg United weer op gelijke hoogte. Die gelijke stand stond na drie kwarten ook nog steeds op het bord.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een goede start van het vierde kwart. Gross, tot dan onzichtbaar, begon zich met het spel te bemoeien en ook Bouwknecht liet nog een score aantekenen. Binnen drie minuten was de Leidse ploeg uitgelopen naar 58-50. Ondertussen liet het Leidse publiek zich ook niet onbetuigd. Met name Toon Ceyssens was de sigaar. Bij elk balcontact werd de Belgische center uitgefloten. Na een nieuwe fout van Ceyssens kreeg coach Raymond Westphalen een technische fout. Van Bree pakte dat cadeautjes vanaf de lijn graag uit. Een alley-oop pass van Bouwknecht op Gross zorgde voor 61-52. Nadat De Zeeuw een vrije worp had laten liggen, tekende Gardner voor de eerste voorsprong in de dubbele cijfers: 63-53. Bij 69-55 bereikte Zorg en Zekerheid Leiden de grootste voorsprong tot dat moment. Limburg United kwam door slordigheden van de Leidse formatie nog even terug tot 69-59, waarna Gardner (vrije worp en driepunter) en Gross (twee vrije worpen de einstand op 75-61 brachten.

In de rangschikking is Zorg en Zekerheid Leiden op gelijke hoogte gekomen met Heroes Den Bosch, maar op basis van onderling resultaat moet de Leidse ploeg genoegen nemen met een derde plaats.

Brock Gardner werd topscorer met 18 punten. Alex Gross kwam door 12 punten in het vierde kwart uiteindelijk uit op 14 punten. Marijn Ververs en Luuk van Bree sloten af met 12 punten. Roeland Schaftenaar kwam met 10 punten ook nog in de dubbele cijfers. Alex Gross pakte met 7 stuks de meeste rebounds. Marijn Ververs deelde 11 assists uit en pakte ook nog eens 4 steals.