71-88

Datum: zaterdag 4 november 2023 · 20:00
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

ZZ Leiden beslist duel meteen na rust

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de lastige uitwedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg in winst om kunnen zetten. Een voorsprong van negen punten in het tweede kwart (17-26) was halverwege nagenoeg verdwenen: 39-41. In de eerste vier minuten na rust sloeg de Leidse ploeg een gaatje van 19 punten en dat kon tot aan het einde worden vastgehouden: 71-88.

Net als Zorg en Zekerheid Leiden had Basketbal Academie Limburg van de eerste vijf wedstrijden er vier gewonnen. De winnaar van dit duel zou in elk geval voor één dag koploper van het Nederlandse deel van de BNXT League worden.

Stan van den Elzen was in het eerste kwart de makkelijk scorende speler aan Leidse zijde. Met acht punten had hij een groot aandeel in de score. Alleen kon er nog weinig afstand genomen worden van de thuisploeg, waar Filip Brankovic voor de nodige scores zorgde. Niettemin ging de ploeg uit Leiden met 16-20 aan de leiding na 10 minuten spelen.

In het tweede kwart liep Zorg en Zekerheid Leiden mede door een driepunter van Lucas Kruithof uit naar 17-26. Daarna kwam Basketbal Academie Limburg aan de hand van Mihan Charles terug in de wedstrijd. Dat Zorg en Zekerheid Leiden vrije driepunters in deze fase niet wist te verzilveren, zorgde voor een klein verschil bij rust: 39-41.

Na de pauze kwam Zorg en Zekerheid Leiden sterk uit de startblokken. Alex Gross stond aan de basis van een 0-9 run. Toen Luuk van Bree vervolgens in korte tijd twee driepunters en een and-1 liet noteren, was het al 41-56 geworden. Via Gross en Tajion Jones werd het grootste verschil in de wedstrijd van 19 punten bereikt: 41-60.

Toch was Basketbal Academie Limburg nog niet verslagen. Met nog anderhalve minuut te spelen in het derde kwart, moest coach Doug Spradley bij een stand van 54-62 een time-out pakken. Daarna begin Tajion Jones een schuttersclinic. In vijf minuten tijd benutte de Amerikaan vier driepunters, waarmee Basketbal Academie Limburg op afstand werd gehouden. Via 54-70 na drie kwarten werd het uiteindelijk door vijf punten op rij van Maarten Bouwknecht in de laatste halve minuut 71-88.

Tajion Jones was goed voor 21 punten, gevolgd door Alex Gross met 19 punten. Luuk van Bree (15 punten), Stan van den Elzen (12 punten) en Maarten Bouwknecht (10 punten) schoten zich ook in de dubbele cijfers. Maarten Bouwknecht, Tajion Jones en Roeland Schaftenaar pakten met vijf stuks ieder de meeste rebounds. Maarten Bouwknecht deelde 8 assists uit en pakte ook nog 5 steals.

Het vizier wordt nu gericht op de wedstrijd van woensdag voor de FIBA Europe Cup. In Duinkerken kan Zorg en Zekerheid Leiden zich bij winst al kwalificeren voor de tweede groepsfase van het Europese basketbaltoernooi.