80-75

Datum: zaterdag 28 januari 2023 · 19:45
Locatie: Topsportcentrum, Rotterdam

Feyenoord klopt slordig ZZ Leiden

De ene wedstrijd is de andere niet. Waar Zorg en Zekerheid Leiden afgelopen zondag met een zeer hoge intensiteit tegen Donar speelde, dat was zaterdagavond in Rotterdam beslist niet het geval. Pas in de slotfase nam de intensiteit toe, maar dat was te laat om een nederlaag tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball te vermijden. In Rotterdam werd het 80-75.

Zorg en Zekerheid Leiden kon zaterdag nog steeds niet beschikken over de nieuwe Amerikaan David Collins. Het is wachten op groen licht vanuit het UWV. Overigens was er ook nog geen werkvergunning voor Devine Eke, de nieuwste aanwinst van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. In de beginfase liep Zorg en Zekerheid Leiden, ondanks een driepunter van Deion Hammond en een score van Thomas Rutherford al meteen achter de feiten aan. Een 7-0 run van Feyenoord betekende een 13-5 achterstand. Even kwam de Leidse ploeg door twee opeenvolgende driepunters van Marijn Ververs terug tot 18-15 en door een driepunter met bord van Worthy de Jong zelfs op gelijke hoogte: 20-20. De achterstand na het eerste kwart was dan ook te overzien: 25-24.

Door een score van Roeland Schaftenaar kwam Zorg en Zekerheid Leiden aan het begin van het tweede kwart op voorsprong, maar Feyenoord beet van zich af via onder meer Stacy Beckton. Met nog een kleine twee minuten tot de rust kwam de Leidse ploeg door een driepunter via het bord van Luuk van Bree weer op voorsprong: 35-37. Toch was het Feyenoord dat met een voordelige marge de kleedkamers kon gaan opzoeken doordat de Leidse formatie in die laatste twee minuten niet meer wist te scoren. Een drietje in de buzzer van Trey Diggs bracht de ruststand op[ 42-37.

Na de pauze liep de Rotterdamse voorsprong op tot 9 punten: 48-39. Toen werd het duidelijk dat het een serieuze wedstrijd was. Driepunters van Maarten Bouwknecht en Erikas Venskus brachten Zorg en Zekerheid Leiden dichterbij. Met nog vier minuten te gaan in het derde kwart zette Bouwknecht de Leidse ploeg weer aan de goede kant van de streep: 50-51. Probleem was echter wel dat Zorg en Zekerheid Leiden op dat moment niet in staat was Shavar Reynolds (21 punten) af te stoppen. Met nog drie seconden te gaan en een stand van 59-57 had de Leidse ploeg nog twee fouten te geven. Die eerste fout wordt gemaakt, maar die tweede niet. Dat pakte duur uit, want Jeroen van der List schoot een drietje binnen voor 62-57.

In het laatste kwart waren de punten aanvankelijk duur. In de eerste vier minuten wist geen van beide ploegen een score aan te laten tekenen. Feyenoord had het vizier sneller scherp gesteld dan Zorg en Zekerheid Leiden. Via drietjes van Diggs en Van der List gaf het scorebord met net iets meer dan vier minuten te spelen 70-59 aan. Een rake bom van Van Bree werd gevolgd door vrije worpen van Worthy de Jong en Hammond. Beide spelers lieten er één liggen. Na een nieuwe steal van Hammond wist hij wel beide vrije worpen te benutten: 70-66 met nog twee minuten te gaan.

Na een dunk van de helemaal vrij staande Beckton, miste Venskus wederom een vrije worp. Een driepunter van Bouwknecht bracht Zorg en Zekerheid Leiden toch terug tot op twee punten: 72-70. Venskus maakte er nog wel 74-72, maar de tijd begon te dringen. Zorg en Zekerheid Leiden probeerde stop-de-klok te spelen, maar die tactiek pakte averechts uit. Feyenoord miste de hele avond geen een van de 17 vrije worpen. Een drietje van Bouwknecht enkele seconden voor tijd bracht de eindstand op 80-75. Doordat Zorg en Zekerheid Leiden thuis met slechts vier punten verschil had gewonnen, is plaatsing voor de Elite Gold nog niet veilig gesteld en kan Feyenoord weer hoop houden.

Bouwknecht werd overigens topscorer voor Zorg en Zekerheid Leiden met 19 punten. Hammond sloot af met 14 punten. Opvallend was wel dat de Leidse ploeg bijna net zoveel driepunters neemt (30 stuks) als tweepuntspogingen (33 stuks). Volgende week zaterdag kan Zorg en Zekerheid Leiden in Weert proberen om zich definitief te kwalificeren voor de Elite Gold.