79-82

Datum: zaterdag 28 september 2019 · 19:45
Locatie: Topsportcentrum, Rotterdam

Moeizame zege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is het seizoen met een overwinning begonnen, maar makkelijk ging het allemaal niet. Zeven minuten na rust stond Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball met 61-51 voor. De Leidse ploeg herstelden zich snel, maar wist de Rotterdammers niet echt van zich af te schudden. Uiteindelijk was de marge drie punten in Leids voordeel.

Zorg en Zekerheid Leiden begon in Rotterdam goed aan de wedstrijd. Jarvis Williams, die door zijn goede spel in Zwolle een basisplaats had afgedwongen, ging er meteen vol tegenaan. Zelf scoorde de Amerikaan in de eerste vijf minuten zes punten en bovendien pakte hij een steal waarna hij Tayler Persons in staat stelde om te scoren. Zo genoot de Leidse ploeg halverwege het eerste kwart al een 2-13 voorsprong en moest Toon van Helfteren zijn manschappen al voor een minuut naar de kant halen.

Na een harde misdunk van diezelfde Williams kwamen de Rotterdammers wat vaker tot scoren, maar dankzij Josh Cunningham en Marijn Ververs stond de Leidse ploeg na één kwart spelen met 14-21 voor.

Aan het begin van het tweede kwart produceerde Mack Bruining zijn tweede driepunter en kwam Willem Brandwijk door met een and-1. De Leidse voorsprong was op dat moment geslonken naar één punt. Zorg en Zekerheid Leiden reageerde attent en zette via Cunningham aan voor een 12-0 run. Het Leidse publiek liet zich in het Topsportcentrum van Rotterdam horen. Een driepunter van Coen Stolk werd meteen gepareerd door een drietje van Braxton Huggins. Na een block van Williams tekende Worthy de Jong voor 25-38.

Toch zat het verdedigend niet goed in elkaar. Net als vorige week met Jordan Johnson had Zorg en Zekerheid Leiden het nu ook lastig met de kleine en snelle Rotterdamse guard Quentin Snider. De Amerikaan kon redelijk ongehinderd de bucket binnenkomen om zelf te scoren. Jeroen van der List deed ook een duit in het zakje, maar weer stond Williams pal. Met een driepunter schoot de Amerikaan 31-41 op het bord. Het was meteen de laatste keer dat Zorg en Zekerheid Leiden een voorsprong in de dubbele cijfers had. Persons en Cunningham zorgden nog wel voor 36-45, maar in de laatste minuut voor de pauze kwam Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal terug tot 41-45.

Na de pauze kantelde de wedstrijd in Rotterdams voordeel. Brandwijk had een paar dunks, waaronder een keiharde doordunk met bonus. Na vier minuten zorgde Snider met een driepunter voor de eerste voorsprong van de thuisploeg. Alle schoten vielen aan de kant van Feyenoord, terwijl bij de Leidse ploeg weinig lukte. Via een 13-0 run stond Feyenoord opeens met 10 punten voor: 59-49. Vier minuten lang scoorde de ploeg uit de Sleutelstad niet. Williams brak uiteindelijk de ban.

Het was de aanzet voor een 12-0 run van de Leidse ploeg, die mede door een driepunter van Drago Pasalic gestalte kreeg. Een steal van Marijn Ververs leidde tot een dunk van Williams, waardoor het 61-60 werd. Persons bekroonde de run met een driepunter, maar via Snider was het na drie kwarten nog wel gelijk: 63-63.

De Jong opende het laatste kwart met een driepunter, maar Zorg en Zekerheid Leiden kon ondanks een dunk van Williams op assist van De Jong niet loskomen van de Rotterddammers. Sterker nog, de thuisploeg nam met nog zes minuten te gaan een 73-70 voorsprong.

Een driepunter van Sergio de Randamie kwam precies op het juiste moment. Na zes punten op rij van Williams (opnieuw een driepunter) en een vrije worp van Cunningham werd het 75-80 met nog drie minuten te gaan. Een minuut later scoorde Huggins na een sterke drive voor 76-82. Twee time-outs van Feyenoord volgden, waarna Snider een lay-up afrondde en een fout van De Jong mee kreeg: 79-82 met nog negen seconden te gaan. Natuurlijk maakte Feyenoord meteen een persoonlijke fout om de klok te stoppen. De Jong miste zijn beide vrije worpen, waarna de Rotterdammers nog de kans kregen op de gelijkmaker. Snider nam het schot, maar De Jong maakte zijn fout goed door de driepuntspoging te blocken. Zo pakte Zorg en Zekerheid Leiden de zege met 79-82.

Williams was de Leidse man in vorm. De Amerikaan tekende voor 25 punten, 8 rebounds, 3 steals, 2 blocks en 2 assists. Het Leidse vizier gaat zich nu richten op BC Beroe, dat dinsdag in Bulgarije Zorg en Zekerheid Leiden ontvangt voor de eerste kwalificatiewedstrijd voor de FIBA Europe Cup.