80-91

Datum: maandag 31 december 2018 · 13:00
Locatie: Topsporthal, Rotterdam

Verdediging bezorgt ZZ Leiden zege

Zorg en Zekerheid Leiden gaf Feyenoord Basketball Rotterdam voor rust alle gelegenheid om tegen hoge percentages af te werken. Na rust trok de Leidse ploeg de touwtjes in de verdediging heel wat strakker aan. De Rotterdammers kwamen er nauwelijks meer doorheen, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden de achtste opeenvolgende competitiewedstrijd in winst omzette: 80-91.

Traditiegetrouw schoot Feyenoord Basketball Rotterdam, waar Jeroen van der List alleen aan de warming-up meedeed, uit de startblokken. In Leiden was het al eens 0-8 in een oefenwedstrijd en 0-10 in de eerste confrontatie voor de competitie. Zo was het vanmiddag ook in het aardig gevulde Topsportcentrum. Binnen anderhalve minuut was het via onder meer driepunters van Trevor Setty en Rens van Ravensteijn al 8-0. Na twee minuten tekende Maurice Watson Jr. voor de eerste Leidse punten, meteen gevolgd door een dunk van Mohamed Kherrazi op aangeven van Darius Thompson.

Dit was lange tijd tekenend voor de wedstrijd. Feyenoord Basketball Rotterdam kreeg alle ruimte om driepunters aan te leggen (en te verzilveren: 9 uit 13 voor rust). Bij de Leidse ploeg vielen de driepunters niet, maar goed uitgespeelde en snelle aanvallen zorgden dat Zorg en Zekerheid Leiden steeds dicht in de buurt bleef. Na 19-11 halverwege het eerste kwart, plaatste de Leidse ploeg via Thomspon (steal met aansluitend een dunk) en Worthy de Jong (de rebound van zijn eigen misser pakken en alsnog verzilveren) een tussensprintje. Dit leidde op 1’45 van het einde van het eerste kwart tot de eerste gelijke stand sinds 0-0 bij de opgooi. Toch konden de Rotterdammers het eerste kwart met een 30-27 voorsprong afsluiten.

In het tweede kwart was het van hetzelfde laken een pak. Halverwege het kwart zorgde Sam van Dijk voor 43-36 en dat betekende een time-out voor Zorg en Zekerheid Leiden. Die minuut rust pakte goed uit. Kherrazi gaf de aanzet voor een 0-11 run die vervolmaakt werd door drie opeenvolgende driepunters van De Jong: 43-47. De Rotterdammers gaven zich nog zeker niet gewonnen. Een and-1 en een driepunter van Van Dijk brachten de voorsprong weer terug bij de thuisploeg: 51-49 bij rust.

Na een nieuwe gelijkmaker – dit maal via Clayton Vette – zette Feyenoord Basketball Rotterdam via Gordon, Kok en Van Dijk in twee minuten tijd een 7-0 run neer. Opnieuw time-out van een woedende Rolf Franke. Drie minuten later was het de beurt aan zijn tegenstrever Richard den Os om een time-out te nemen. Via Marijn Ververs, Watson en De Jong was Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw op gelijke hoogte gekomen. Twee scores op rij van Kenneth Simms bezorgden de bezoekers de eerste voorsprong: 61-64 na drie kwarten. Slechts 10 punten wist Feyenoord in dit kwart te noteren, al kwam Zorg en Zekerheid Leiden ook niet verder dan 15 punten.

Dat het de Leidse ploeg wel ernst was, bleek eveneens in de openingsfase van het vierde kwart. Feyenoord Basketball Rotterdam kwam niet goed uit de eerste aanval, waarna Gordon aan de noodrem moest trekken. De Jong benutte maar één van de twee vrije worpen, maar via de zijkant bal gooide Watson een lay-up binnen voor 61-67. Na een nieuwe time-out van Feyenoord was het wederom Zorg en Zekerheid Leiden dat via een doordunk van Thompson scoorde. Langzaam liep de Leidse ploeg weg van de Rotterdammers. Mede door dunks van Kherrazi was het op 2’35 van het einde 70-84. Zorg en Zekerheid Leiden toonde nog even wat gallery play. Kenneth Simms tekende uit deze break met ‘meervoudige assists’ voor 72-89 en daarmee was de grootste marge bereikt. Dat de Rotterdammers de schade in de laatste anderhalve minuut beperkten tot elf punten (80-91) is meer voer voor de liefhebbers van statistieken.

Een groot verschil werd bereikt door het aantal punten na een turnover van de andere ploeg. Feyenoord Basketball Rotterdam noteerde op dat vlak vijf punten, Zorg en Zekerheid Leiden strafte de Rotterdamse fouten wat succesvoller af: 28 punten. De Leidse ploeg boekte in competitieverband inmiddels al weer de achtste opeenvolgende zege op rij.

Dat het meteen na de jaarwisseling een tandje beter moet, is duidelijk. Dat hoef je de spelers niet te vertellen, want zij zien op het programma achtereenvolgens Donar (3 januari thuis), Landstede Basketbal (6 januari uit) en Kataja Basket (9 januari thuis) en weten dat ze aan de bak moeten.