73-79

Datum: zondag 20 januari 2019 · 16:00
Locatie: Sportboulevard, Dordrecht

ZZ Leiden moet hard werken

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het zondagmiddag niet cadeau gekregen in Dordrecht. Tot aan het vierde kwart stond Dutch Windmills op voorsprong, maar daarna trok Zorg en Zekerheid Leiden alsnog de winst naar zich toe: 73-79. Daarmee is het record van meeste overwinningen op rij geëvenaard; dat stond namelijk op twaalf. De ploeg van coach Rolf Franke boekte de achtste overwinning op rij in een uitwedstrijd en dat is wel een nieuw clubrecord.

Dat het niet zo makkelijk zou gaan als in de thuiswedstrijd tegen Dutch Windmills (91-66), was van tevoren wel verwacht. De nieuwkomer in de Dutch Basketball League had vorige week Landstede Basketbal verslagen en bracht twee spelers binnen de lijnen die er bij de eerste wedstrijd niet waren, namelijk LaVonte Dority (ex-Den Helder) en de verrassend snel van een kuitbeenbreuk herstelde Alec Wintering.

Worthy de Jong gaf in de eerste minuut met een driepunter al meteen zijn visitekaartje af, maar dat wapenfeit werd door Shavon Coleman en Ryan Richardson van de Windmills herhaald. Na twee opeenvolgende scores van Clayton Vette en een benutte lay-up van Maurice Watson pakte Zorg en Zekerheid Leiden een 10-12 voorsprong. Het zou de laatste Leidse voorsprong zijn tot één minuut voor het einde van het derde kwart.

Een 8-0 run van de Dordtse formatie noopte coach Rolf Franke tot een time-out. De marge groeide zelfs naar zeven punten, maar met zijn tweede drietje beperkte De Jong de achterstand na het eerste kwart tot 22-18.

Ook in het tweede bedrijf moest de Leidse ploeg dus in de achtervolging. Dutch Windmills liet zich echter niet zo maar opzij zetten. Met nog drie minuten te spelen in het tweede kwart had Franke opnieuw een time-out nodig bij een achterstand van 38-32. Marijn Ververs benutte daarna een driepunter en Darius Thompson mocht drie keer scoren vanaf de vrije worplijn. Dit betekende een 38-38 tussenstand. Het laatste woord was echter voor de thuisploeg. De Jong werd bestraft met een onsportieve fout en daar profiteerde Dutch Windmills van. De ruststand kwam dan ook te staan op 43-38.

Na de pauze kwam Zorg en Zekerheid Leiden binnen anderhalve minuut op gelijke hoogte. Vette (goed voor een double double met 10 punten en 14 rebounds) knalde er een drietje in, waarna Watson op tempo een lay-up afrondde. Toch liep het nog niet lekker bij de Leidse ploeg. Na iets meer dan drie minuten mocht Coleman ongehinderd een driepunter raak schieten, wat leidde tot een nieuwe time-out van Franke. Even werd het verschil weer zes punten (52-46), maar sterke acties van Mohamed Kherrazi en Kenneth Simms zorgden voor een 52-54 tussenstand. Richardson bepaalde de stand na drie kwarten op 55-54 voor Dutch Windmills.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het laatste kwart met iets meer fanatisme. Vijf punten van Thompson en een score na een zelf gemist schot van De Jong bracht de stand op 55-61. Na drie minuten scoorde De Jong (22 punten) twee keer op rij van dichtbij, met als gevolg een 59-67 voorsprong. Wintering en Coleman zetten nog een keer aan en brachten de Dordtenaren halverwege het vierde kwart terug tot 64-69. Drie rake vrije worpen van Vette en een jumpertje op de rand van de schotklok van Watson zorgden voor 64-74 met iets minder dan twee minuten te spelen.
Toch was het duel nog niet gespeeld. De Jong maakte een fout op een driepunter van Richardson (drie keer raak) en Jito Kok benutte nog een vrije worp na een fout Kherrazi. Met nog één minuut te gaan, lokte Thompson de vijfde fout van Coleman uit. De topscorer van de DBL miste na tien keer succesvol te zijn geweest zijn elfde vrije worp. Weer was daar Richardson met een driepunter voor 71-75. Het antwoord van Thompson (20 punten) mocht er echter zijn. Op de rand van de driepuntslijn schudde hij Pim de Vries van zich af, waarna hij naar de ring kon voor een dunk: 71-77. Met nog wat vrije worpen over en weer in de laatste twintig seconden, werd de eindstand uiteindelijk vastgesteld op 73-79.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft volgende week de kans om het record van de meeste overwinningen op rij in competitieverband volledig in eigen hand te nemen. Basketball Academie Limburg moet dan het slachtoffer worden om het record op dertien opeenvolgende zeges te zetten.