81-88

Datum: zondag 23 oktober 2022 · 15:00

Vechtlust levert ZZ Leiden geen zege op

Op de dag dat Worthy de Jong officieel afscheid nam van Zorg en Zekerheid Leiden kon de huidige Leidse formatie De Jong geen mooi cadeau geven met een zege op de eeuwige rivaal Heroes Den Bosch. De zonder de zieke Roeland Schaftenaar spelende Leidse formatie toonde wel veerkracht door een achterstand in het derde kwart van 15 punten om te buigen in een voorsprong van één punt. Toch trok Heroes Den Bosch met 81-88 aan het langste eind.

De Vijf Meihal was afgeladen. Veel mensen waren naar de hal gekomen om het afscheid van Worthy de Jong mee te maken. Daar moesten ze nog wel even opwachten, want eerst was er nog de confrontatie tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Heroes Den Bosch, de twee nog ongeslagen ploegen in het Nederlandse deel van de BNXT League. Zorg en Zekerheid Leiden kende een prima start van de klassieker. Luuk van Bree opende met een driepunter en ook Deion Hammond wist van ver twee keer raak te knallen. De Leidse ploeg nam een voorsprong van acht punten. Een halve minuut voor het einde van het eerste kwart bracht Maarten Bouwknecht met een drietje het verschil op 9 punten. Keime Helfrich besloot het kwart met een driepunter voor Heroes Den Bosch: 28-22.

Het hoge schotpercentage van het eerste kwart kon Zorg en Zekerheid Leiden geen vervolg geven in het tweede kwart. Met de grootste moeite kon er af en toe gescoord worden. Een 0-10 run bracht Heroes Den Bosch op een 32-38 voorsprong. Via een and-1 van Erikas Venskus kwam de Leidse ploeg terug tot 38-43, maar de laatste vijf punten voor de rust waren voor Heroes Den Bosch.

Na de pauze drukte Heroes Den Bosch door naar 44-59 en Leiden was in last. Coach Doug Spradley nam dan ook een time-out. Hammond scoorde twee keer op rij een driepunter. Het publiek ging achter de ploeg staan. Van Bree scoorde vijf punten op rij en Wesley Alcegaire liet z’n eerste score aantekenen. Zorg en Zekerheid Leiden kwam terug tot 59-63 aan het eind van het derde kwart.

Met een 4-point play van Helfrich opende Heroes Den Bosch het laatste kwart. Snel werd de voorsprong van Heroes Den Bosch weer op 10 punten gebracht (61-71). Met nog vijf minuten te gaan was het 67-76. Niks game over. Zorg en Zekerheid Leiden plaatste meed door driepunters van Venskus en Stan van den Elzen een 10-0 run. Alcegaire zorgde na een splijtende pass van Bouwknecht voor een 77-76 voorsprong. Heroes Den Bosch antwoordde echter met vijf punten op rij en sleepte de wedstrijd alsnog uit het vuur: 81-88.
Hammond werd topscorer met 16 punten. Thomas Rutherford sloot af met een double double: 10 punten en 11 rebounds.