78-86

Datum: zaterdag 17 april 2021 · 20:00

Heroes troeft ZZ Leiden af

Het wordt nog een spannende week voor Zorg en Zekerheid Leiden. Door de derde nederlaag op rij tegen Heroes Den Bosch staat de eerste plaats, en dus thuisvoordeel in alle series van de play-offs, op losse schroeven. De Leidse ploeg zal donderdag in Zwolle moeten winnen om de eerste plaats vast te houden. Heroes Den Bosch startte goed. Vlak na rust kwam Zorg en Zekerheid Leiden na een goede fase op een 55-49 voorsprong. Vrij snel kwamen de Bosschenaren weer langszij om de winst in het vierde kwart veilig te stellen: 78-86.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het vanavond stellen zonder Nick King. De Amerikaan zat met rugklachten op de bank. Bij Heroes Den Bosch deed MIha Lapornik niet mee. De Bosschenaren openden sterk met Thomas van der Mars. De center scoorde 8 van de eerste 10 punten van Heroes Den Bosch. De Leidse verdediging oogde niet solide en moest in het eerste kwart al 27 punten toestaan. Vooral de inside verdediging functioneerde niet naar behoren.

Met nog drie minuten te gaan in het eerste kwart, keek de Leidse ploeg tegen een 11-19 achterstand aan. Door 7 punten op rij van Emmanuel Nzekwesi, de speler van de maand maart, en een bommetje van Riley LaChance kwam Zorg en Zekerheid Leiden beter voor de dag. Uiteindelijk sloot de Leidse ploeg het eerste kwart met 21 punten af.

Nadat Jonathon Williams er in het tweede kwart 23-32 van had gemaakt, sloeg Zorg en Zekerheid Leiden terug. Via drietjes van Luuk van Bree en LaChance en een dunk van Worthy de Jong werd de achterstand teruggebracht tot één punt. Doordrukken kon de Leidse ploeg niet, want Heroes Den Bosch liep weer uit. Na een verwoestende dunk van Nzekwesi, haalde meteen aan de andere kant Van der Mars uit voor een dunk. Via opnieuw een drietje van LaChance en wederom een dunk van De Jong bleef het verschil rond de vier punten schommelen. Dat was ook de marge bij rust: 43-47.

Na de pauze verkleinde Giddy Potts met zijn enige score de marge tot één punt: 46-47. Het spelbeeld was weliswaar rommelig en af en toe even inhouden was er aan beide kanten niet bij. Zorg en Zekerheid Leiden was het eerste weer bij de les. Een driepunter van Michael Finke was de opmaat voor een 9-0 run. De Jong leverde een and-1 en een driepunter af voor 55-49.

Jean-Marc Jaumin, de coach van Heroes Den Bosch, nam een time-out en bracht Williams in. De Amerikaan stelde hem niet teleur, want via twee driepunters bracht hij beide ploegen weer op gelijke hoogte. Met nog 2’29 te gaan in het derde kwart zette Marijn Ververs de Leidse ploeg nog één keer op voorsprong: 60-59. De Leidse ploeg wist in de rest van dit kwart niet meer te scoren en moest met een 60-63 aan het slotkwart beginnen.

Heroes Den Bosch kende in het vierde kwart een goede start. Binnen drie minuten keek Zorg en Zekerheid Leiden tegen een 62-71 achterstand aan. Wat De Jong in deze fase namens de Leidse ploeg deed, werd aan de andere kant genivelleerd door DeMario Mayfield. Drie minuten voor tijd schoot Finke een driepunter raak voor 73-78. Jaumin pakte meteen de time-out en zag daarna Williams (goed voor 26 punten tegen 75%) antwoorden met een dunk. Bij 78-86 kwam er een einde aan deze klassieker, eentje die de ploeg uit Den Bosch voor het eerst in zes jaar tijd wist te winnen.

Worthy de Jong was met 22 punten (tegen 59%) topschutter aan Leidse zijde. Emmanuel Nzekwesi (16 punten) en Riley LaChance (15 punten) droegen ook hun steentje bij. Dat was echter niet voldoende om Heroes Den Bosch terug te wijzen.