83-79

Datum: zondag 10 december 2023 · 16:00
Locatie: De Kooi, Bemmel

ZZ Leiden loopt averij op in Bemmel

Zorg en Zekerheid Leiden is zondagmiddag in Bemmel tegen de tweede nederlaag van het seizoen opgelopen. Tegen bekertegenstander Yoast United ging het vooral in het derde kwart volledig mis. De Leidse verdediging moest 29 punten incasseren en leed tevens zes keer balverlies. Een achterstand van 16 punten werd nog teruggebracht tot twee punten halverwege het laatste kwart, maar Zorg en Zekerheid Leiden kon verder niet doordrukken en ging uiteindelijk onderuit met 83-79.

Zorg en Zekerheid Leiden kon in Bemmel niet op volle sterkte aantreden. Stan van den Elzen bleef vanwege een blessure aan de kant. Dat betekende dat Lucas Kruithof de plek van Van den Elzen in de startende vijf overnam. Aanvankelijk met succes, want mede door zijn driepunter en drie rake vrije worpen liep Zorg en Zekerheid Leiden na zes minuten uit naar een 9-16 voorsprong. Na een comeback van Yoast United bracht Tajion Jones met zijn negende punt opnieuw een marge van zeven punten op het bord: 14-21. Toch werd het eerste kwart maar met een voorsprong van slechts drie punten afgesloten: 18-21.

In het tweede kwart probeerde Zorg en Zekerheid Leiden aanvankelijk wederom uit te lopen. Halverwege het kwart stond er na het tiende punt van Kruithof opnieuw een marge van zeven punten op het bord: 26-33. Daarop volgde een 8-0 run van Yoast United, dat vier minuten voor rust de leiding had overgenomen: 34-33. Uiteindelijk zochten beide ploegen met een 37-37 stand de kleedkamers op voor de pauze.

In het derde kwart was er aanvankelijk weinig verschil tussen beide ploegen, al mocht Yoast United wel iets te makkelijk scoren. Ten opzichte van de eerste wedstrijd tegen Yoast United (op 30 september werd het 102-58) had de ploeg uit Bemmel nu wel de beschikking over C.J. Keyser jr. en de zondag niet af te stoppen Samuta Avea (30 punten tegen 68%). Met nog vier minuten tot het einde van het derde kwart was het 50-48, maar daarna stortte Zorg en Zekerheid Leiden als een kaartenhuis in elkaar. Bij 54-50 volgde een 16-0 run voor Yoast United. Verdedigend gaf de Leidse ploeg niet thuis en aan de andere kant van het veld liep de aanval ook niet meer. Zo kon Yoast United het derde kwart met een 66-52 voorsprong afsluiten.

De eerste score in het laatste kwart was nog voor Wietze Nossek (68-52), maar daarna kwam Zorg en Zekerheid Leiden opzetten. Via een 0-14 run werd de marge teruggebracht naar twee punten: 68-66. De Leidse run werd echter stopgezet doordat Florian Rijkers volledig vrij een aanvallende rebound kon omzetten in een score. Een onsportieve fout van Roel van Overbeek bracht Marijn Ververs naar de lijn. Beide vrije worpen gingen mis, waarbij de tweede vrije worp zelfs een airball opleverde. Uit de zijkant bal volgde een gemiste driepunter van Jibbe Sicking, waarna eerst Keyser en daarna Avea (na een gemiste driepunter van Maarten Bouwknecht) de marge weer naar acht punten brachten: 74-66. Zorg en Zekerheid Leiden bleef wel in de buurt, onder meer via een dunk van Tajion Jones. Eén minuut voor tijd knalde Luuk van Bree een driepunter binnen voor 78-75. Avea leek het vonnis te voltrekken met vier punten op rij en een block op Jones: 82-75. Time-out Doug Spradley. Uit die time-out werd meteen balverlies geleden. Via twee scores binnen twee seconden van Marijn Ververs en Maarten Bouwknecht werd het nog wel 83-79, maar in die laatste acht seconden kon Zorg en Zekerheid Leiden de schade niet meer voorkomen.

Tajion Jones werd topscorer met 19 punten. Marijn Ververs noteerde 15 punten en 8 assists. Lucas Kruithof (12 punten) en Luuk van Bree (10 punten) zaten ook in de dubbele cijfers. Eén ding is zeker: de kwartfinale voor de beker tegen Yoast United wordt nog niet eenvoudig. Maar eerst wacht er nog een uitwedstrijd in Varese voor de FIBA Europe Cup.