79-82

Datum: woensdag 13 december 2023 · 20:30
Locatie: Itelyum Arena, Varese (Italië)

ZZ Leiden boekt knappe zege in Varese

Wat Parker Leiden in de jaren 80 niet lukte, daar is Zorg en Zekerheid Leiden woensdagavond voor de FIBA Europe Cup wel in geslaagd, namelijk winnen in Varese. Lange tijd zag het daar niet naar uit. Itelyum Varese dacht de buit al vroegtijdig binnen te hebben, maar in het laatste kwart sloop de Leidse ploeg dichterbij. Met scores van Tajion Jones en een buzzerbeater driepunter van Luuk van Bree kwam Zorg en Zekerheid Leiden vijf punten voor. Varese kreeg nog wel de kans om er een verlenging uit te slepen, maar de driepunter van James Young ging mis. Eindstand: 79-82.

De voortekenen voor deze wedstrijd in Italië waren niet gunstig. Stan van den Elzen is niet meegegaan naar Italië in verband met onderzoek naar een blessure. Ook Roeland Schaftenaar heeft fysiek malheur, maar zat wel omgekleed op de bank. Het zou er dus op neerkomen dat Doug Spradley de loodzware klus met zeven man moest klaren.

Itelyum Varese startte meteen sterk. Met name Gabe Brown was in de openingsfase moeilijk af te stoppen. Via onder meer drie driepunters van Brown liep Varese uit naar 12-6. Toch kon Zorg en Zekerheid Leiden zich na een aarzelend begin goed herstellen. Alex Gross buffelde onder de borden en zou op een double double eindigen met 13 punten en 11 rebounds. Tajion Jones had het vizier wederom op scherp gezet en hij zorgde één minuut voor het einde van het eerste kwart voor de eerste Leidse voorsprong in de wedstrijd: 17-19.

In de openingsfase van het tweede kwart, dat met een stand van 18-19 begon, ging Jones nog even lekker door. Hij kreeg daarbij steun van Maarten Bouwknecht, terwijl de Leidse verdediging goed stond. Na nog geen drie minuten spelen was Zorg en Zekerheid Leiden uitgelopen naar 20-31. Dat werd gevolgd door een mindere fase. Jones kon niet meer in stelling worden gebracht, Jibbe Sicking kon aanvallend weinig bijdragen en Gross had wat moeite om een bal vast te houden en naar vrijstaande spelers te passen. Varese profiteerde hiervan, kwam bij 32-32 op gelijke hoogte, om vervolgens door te gaan naar een 45-39 ruststand.

Na de pauze gaf Varese meteen gas. De Italiaanse Amerikanen kwamen tot makkelijke scores, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden aanvankelijk veel moeite had om de bal in de ploeg te houden en tot goede schoten te komen. Via Gross, Jones en Marijn Ververs krabbelde Zorg en Zekerheid Leiden terug tot 52-46, maar daarna nam Olivier Hanlan het heft in handen. Met vijf punten op rij schoot de Canadese guard Varese halverwege het derde kwart naar een 57-46 voorsprong. Na de time-out van Spradley liet Zorg en Zekerheid Leiden zien van zich af te bijten. Een dunk van Jones werd gevolgd door scores van Ververs, Luuk van Bree (driepunter) en Lucas Kruithof. Binnen drie minuten was de achterstand teruggebracht tot vijf punten (60-55) met als gevolg dat Varese een time-out nam. Ondanks een nieuwe driepunter van de na rust sterk spelende Van Bree werd het derde kwart toch afgesloten met een 66-58 achterstand.

Zorg en Zekerheid Leiden had het beste echter bewaard voor het laatste kwart. Van het Italiaanse reboundoverwicht uit de eerste helft (26 om 19) was geen sprake meer. Zorg en Zekerheid Leiden pakte de rebounds en sloot uiteindelijk ook af met 45 rebounds, tegenover 42 voor Varese. Binnen twee minuten was Zorg en Zekerheid Leiden teruggekomen tot op twee punten: 69-67. Varese vluchtte in een time-out om vervolgens een nieuwe driepunter van Jones (hij schoot 6 uit 7 driepunters) te moeten incasseren. Daarmee kwam Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst sinds de zevende minuut van het tweede kwart weer op voorsprong.

De duur betaalde Willie Cauley-Stein, een center met jarenlange NBA-ervaring, antwoordde met een driepunter, waardoor beide ploegen op weg gingen naar een spannende slotfase. Varese leek een eerste tik uit te delen, met rake vrije worpen van Brown en een driepunter van James Young voor 77-73. Van Zorg en Zekerheid Leiden ben je echter niet zo maar af. Anderhalve minuut later schoot Van Bree twee vrije worpen raak voor 77-79. Na een misser van Hanlan kwam Van Bree op de rand van 24 seconden door met een driepunter: 77-82 en nog 41 seconden te gaan. Hanlan benutte vervolgens twee vrije worpen, waarna Zorg en Zekerheid Leiden een lange aanval speelde. Het schot van Van Bree trof geen doel. Met nog acht seconden kon Varese aan een laatste aanval beginnen. De bal eindigde bij Young die zijn driepunter miste. Rebound Marijn Ververs en einde wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden doet nog helemaal mee in de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup. De laatste vier wedstrijden vinden na de jaarwisseling plaats. De focus moet zich nu richten op de twee bekerwedstrijden tegen Yoast United.

Tajion Jones eindigde met 30 punten. Luuk van Bree scoorde 15 van zijn 19 punten na rust en pakte daarnaast 8 rebounds. Alex Gross noteerde een double double met 13 punten en 11 rebounds. Marijn Ververs was goed voor 6 punten, 8 rebounds en 7 assists. Ook Maarten Bouwknecht deelde 7 assists uit. Bij Varese kwam Brown tot 23 punten en 15 rebounds.