77-82

Datum: woensdag 6 december 2023 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden start tweede groepsfase met verlies

Zorg en Zekerheid Leiden is de tweede groepsfase met een nederlaag begonnen. Tegen het Roemeense CSM CSU Oradea kwam de Leidse ploeg binnen vijf minuten op een 4-18 achterstand, maar vocht zich knap terug. In het vierde kwart had Zorg en Zekerheid Leiden kansen om de wedstrijd te winnen, maar de klasse van Erick Neal bleek beslissend voor de Roemeense zege: 77-82.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het eerste kwart nog wel met 4-2, maar kreeg vervolgens een 0-16 run om de oren. Opeens was het 4-18 voor het met zes Amerikanen en één Litouwer spelende Oradea. Coach Doug Spradley zou naderhand verklaren dat Zorg en Zekerheid Leiden niet klaar was om te spelen. Zo’n grote achterstand hoeft niet meteen beslissend te zijn, maar het kost wel kracht en karakter om toch weer terug in de wedstrijd te komen. En dat deed de Leidse formatie. De mouwen werden opgestroopt en de spelers gingen hard te werk.

Tajion Jones was de eerste die weer bij de les was. Met zeven punten op rij bracht hij de marge weer terug tot onder de 10 punten: 11-20. Driepunters van Maarten Bouwknecht en Lucas Kruithof zorgden even voor een verschil van drie punten. Uiteindelijk werd het eerste kwart afgesloten bij 19-23 en was er weer sprake van een wedstrijd.

Oradea liep aan het begin van het tweede kwart even weg naar een voorsprong van zeven punten (21-28), maar daarna trokken Bouwknecht en Jones (met een heerlijke dunk) weer veelvuldig aan de scorebel. Met nog zes minuten te spelen tot de rust, was Zorg en Zekerheid Leiden langszij gekomen. Zorg en Zekerheid Leiden kwam zelfs even vijf punten voor (39-34), maar bij 43-42 klonk het rustsignaal. Jones en Bouwknecht waren op dat moment al goed voor 14 punten. Donatas Tarolis had er voor de bezoekers overigens ook 14.

Na zeven minuten in het derde kwart leek Zorg en Zekerheid Leiden de zaken goed voor elkaar te hebben. Verdedigend werd er voor elke bal gevochten en aanvallend deed Luuk van Bree even van zich spreken. Zijn tweede driepunter bracht de stand op 55-51. Een steal van Roeland Schaftenaar leidde via Marijn Ververs tot een dunk van Jones en een 60-54 voorsprong. Toch was Oradea nog niet verslagen. Ook deze uitlooppoging van Zorg en Zekerheid Leiden werd teniet gedaan. Bij 61-59 werd er voor het derde kwart afgefloten.

Vier punten op rij van Jibbe Sicking gaven Zorg en Zekerheid Leiden in het vierde kwart opnieuw een voorsprong van zes punten: 65-59. Tot halverwege het vierde kwart bleef Zorg en Zekerheid Leiden aan de goede kant van de score. Erick Neal was zich namens Oradea flink met het spel gaan bemoeien. Eerst bracht hij de sterke Lennard Freeman een paar keer in stelling. Daarna ging de snelle Amerikaanse guard zelf ook nog scoren. Met een rake driepunter zorgde hij vier minuten voor tijd voor een 70-72 voorsprong voor de Roemeense formatie.

Via Luuk van Bree en Alex Gross haakte Zorg en Zekerheid Leiden toch weer aan: met nog 1’43 te spelen gaf het scorebord 74-74 aan. Na een driepunter van Neal liet Jones één vrije worp liggen. Aan de andere kant deed Neal datzelfde: 75-78. Bouwknecht probeerde met een driepunter de stand weer gelijk te trekken, maar miste. Zorg en Zekerheid Leiden moest een fout maken en deed dat in principe ook. Jones pakte Neal vast, maar de arbitrage liet doorspelen waarna Nijal Pearson voor 75-80 kon zorgen. Gross werkte nog een aanvallende rebound op een gemiste driepunter van Jones binnen, maar er was geen tijd meer. Tarolis maakte helemaal een eind aan de Leidse hoop door twee vrije worpen te benutten voor de 77-82 eindstand.

Tajion Jones werd topscorer met 23 punten en 8 rebounds. Maarten Bouwknecht sloot af met 17 punten. Marijn Ververs en Luuk van Bree kwamen tot 10 punten. Donatas Tarolis was namens Oradea goed voor 23 punten. Erick Neal eindigde met 19 punten en 7 assists.