Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - Aris Leeuwarden

87-57

Datum:
zondag 1 oktober 2017 · 16:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden wint laatste oefenpot

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de laatste oefenwedstrijd in winst omgezet. Aris Leeuwarden kreeg in de Vijf Meihal, waar Clayton Vette voor het eerst met ZZ Leiden actief was, met 87-57 klop. Bij rust was het al 37-22.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het negende en laatste oefenduel met Carrington Love, Jessey Voorn, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi en Clayton Vette tegenover. Voor Vette was het pas zijn eerste wedstrijd in de Vijf Meihal sinds de halve finale play-offserie tussen Landstede Basketbal en Zorg en Zekerheid Leiden.

Voorn zette meteen de toon voor de wedstrijd, door binnen anderhalve minuut drie driepunters door de ring te laten zoeven. Vette deed ook lekker mee en dunkte na een goed uitgespeelde aanval hard raak. Vette stond aan het eind van het eerste kwart al in de dubbele cijfers af. Smetje op het eerste kwart, dat met 21-15 in Leids voordeel uitviel, was het wegvallen van Kherrazi. De rots in de branding bleef na vijf minuten midden op het veld zitten. Met een vervelende rugblessure moest Kherrazi de strijd staken.

Het echte verschil werd in het tweede kwart gemaakt. Sergio de Randamie en Love maakten hun eerste punten in de wedstrijd. De Leidse ploeg kwam weliswaar tot slechts 16 punten, maar wist de Friezen op 7 te houden. Floris Versteeg had nog een lekkere dunk na een heerlijke pass van Rens Butter. Het laatste punt kwam op naam van Love, die binnen vier seconden het hele veld over dribbelde en in de buzzer 37-22 op het bord schoot. Opvallend was dat De Jong nog op 0 punten stond, maar wel al 9 assists achter zijn naam had staan.

De tweede helft was amper 17 seconden oud of De Jong was door een vrije dunk van de 0 af. Tot halverwege de derde periode wist Aris verdere schade te beperken, maar in het tweede deel van de derde periode sloeg de thuisploeg toe. Van 47-31 liep Zorg en Zekerheid Leiden mede door driepunters van Voorn, Vette en De Randamie door naar 60-35.

Ook in het vierde kwart bleef Zorg en Zekerheid Leiden van grote afstand met scherp schieten. De Jong (twee stuks), Voorn, Vette, Okke Hoonhout en Marijn Ververs tekenden voor zes homeruns. Vier minuten voor tijd werd het grootste verschil genoteerd: 79-41, oftewel een marge van 38 punten. Naast Hoonhout kwam Sake Hoogsteden ook nog binnen de lijnen. Aan het einde wist Aris Leeuwarden de schade nog enigszins te beperken tot 30 punten: 87-57.

Coach Paul Vervaeck stelde na afloop dat de ploeg best ver is. Hij wees op het goede assist-turnover ratio. “We hebben 27 assists en slechts acht turnovers. Dat was afgelopen donderdag tegen Den Helder ook al zo: 28 assists en negen turnovers. Deze ploeg heeft geen ego’s en deelt de bal met elkaar. Dat leidde tot mooie aanvallen.”

Minder tevreden was Vervaeck over het rebounden. Aris Leeuwarden pakte vijftien aanvallende rebounds en dat is te veel. Debet hieraan was natuurlijk ook het uitvallen van Kherrazi. “Als collectief staan we wel goed te verdedigen, maar in de 1-1 verdediging deden we het niet goed genoeg. Je kunt geen vijf drives op rij vanaf de kop toestaan door je man niet op zijn zwakke hand te zetten.”

Waar Zorg en Zekerheid Leiden precies staat, kan Vervaeck niet zeggen. “Het is soms goed om in de voorbereiding eens op je bek te gaan. Tegen de Nederlandse ploegen is dat niet gebeurd.” Eigenlijk beschouwde Vervaeck Trier als enige ploeg van een hoog niveau. Zorg en Zekerheid Leiden verloor dat duel met 77-82, maar moest het na rust doen zonder Vette. “Ik ben blij dat we het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Donar openen.” Of dat winst oplevert of net, Vervaeck is bezig zijn ploeg in april-mei te laten pieken. “Ik zie daar nog genoeg mogelijkheden voor. Het zou niet best zijn als we nu al op de top van ons kunnen spelen.”

Statistieken

comments powered by Disqus