Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - New Heroes Den Bosch

62-60

Datum:
zaterdag 21 januari 2017 · 20:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden sleept winst uit het vuur

Lange tijd zag het er naar uit dat New Heroes Basketball een belangrijke zege zou boeken op Zorg en Zekerheid Leiden, zeker toen Jansen (twee U's) en Lee (vijf fouten) naar de kant moesten. In een hectische slotfase werd Mohamed Kherrazi de matchwinner: 62-60.

Het was weer een ouderwets avondje in de Vijf Meihal. De spanning droop er in de slotfase van de rommelige wedstrijd van af. Met het publiek op de banken bleek Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk de gelukkige. Dat het een bijzonder avondje was, werd wel duidelijk toen New Heroes Kees Akerboom opstelde. Akerboom had vorige week zaterdag een D-fout opgelopen en dat zou een automatische schorsing voor deze wedstrijd betekend hebben. Akerboom ging in beroep, maar kreeg bij de Tucht en Geschillen Commissie nul op rekest. Uiteindelijk besloot de Commissie van Beroep dat Akerboom toch mocht spelen, een situatie die ongetwijfeld nog een staartje gaat krijgen.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het vanavond stellen zonder Jan Driessen, Siem Willems en Rens Butter. Bij New Heroes ontbraken Justin Watts en de nog niet speelgerechtigde Steve McWhorter. Bij de Leidse ploeg was Mohamed Kherrazi weer van de partij. Hij had de afgelopen week weer meegetraind, met de wetenschap dat hij het voorzichtig moet opbouwen. De afgelopen twee nederlagen tegen Landstede Basketbal en Donar gaven al aan dat Kherrazi gemist wordt. Zelf zag hij vanaf de kant in Groningen met lede ogen aan hoe zijn ploeg door Jeter en kornuiten werd verslagen. Hij baalde daar van, want dat zijn juist de wedstrijden waarin je je moet laten zien en waar het in een seizoen om gaat.

Hoe belangrijk de forward voor de Leidse formatie is, bleek wel in de slotfase. Met twee rake vrije worpen, een lay-up, diverse steals en een groots block op Maarten Bouwknecht vervulde Kherrazi toch een hoofdrol. Zelf stelt de international zich bescheiden op. “Ik ben blij dat ik mijn teamgenoten een beetje heb kunnen helpen.” Het gaat te ver om te zeggen dat Kherrazi, die de hele tweede helft binnen de lijnen bleef, groots speelde. Dat was ook niet mogelijk. “Dit was eigenlijk pas mijn eerste wedstrijd van 2017. We zijn af en toe nog aan het zoeken, iedereen doet wat.” Ook dat is verklaarbaar, want met de komst van Jonathan Michael Lee en daarna Leigh Enobakhare moet er steeds weer opnieuw begonnen worden.

Voor aanvang was er eerst een minuut stilte in verband met het overlijden van scheidsrechter Frans Harryvan en oud-voorzitter van de NBB en later ABC Amsterdam Ruud Frese. Daviyon Draper, na afloop van de wedstrijd uitgeroepen tot speler van de maand december, opende de score meteen maar met een heerlijke dunk met pomp. Rogier Jansen pareerde de scoringsdrift van Maarten Bouwknecht, met als gevolgd dat Zorg en Zekerheid Leiden de eerste periode met 19-15 afsloot.

Ook het eerste deel van het tweede kwart, met daarin een fraaie doordunk van Leigh Enobakhare, was nog voor de Leidse ploeg die uitliep naar 26-21. Daarna maakte Zorg en Zekerheid Leiden het zichzelf onnodig moeilijk. De trapping defense na screens op de kop van de bucket zorgde voor veel balverlies. Ook de verdedigede rebound was niet op orde. Hierdoor liep New Heroes uit naar een 31-38 ruststand.

Na de pauze leek het in eerste instantie dat Zorg en Zekerheid Leiden het lek boven had. Jessey Voorn, die vanavond van de bank kwam, opende met een driepunter. Via een dunk van Draper, een score van Lee en back-to-back driepunters van Voorn en Draper plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een 10-0 run voor een 44-40 voorsprong. In de laatste zes minuten van het derde kwart kwam de thuisploeg nog maar tot één schamel puntje (vrije worp Enobakhare), terwijl New Heroes de weg naar de basket weer makkelijk begon te vinden. In deze fase raakte Zorg en Zekerheid Leiden ook nog Rogier Jansen na een tweede onsportieve fout kwijt. Na drie kwarten was het opeens weer 45-53 voor de bezoekers.

Binnen een minuut tilde Lietmeijer met een driepunter het verschil boven de tien punten: 45-56. Daarna tapte Zorg en Zekerheid Leiden verdedigend uit een ander vaatje. Aanvallend raakte Lee nu niet meer in de knel na een double teaming. Waar de Bosschenaren ruim vijf minuten stil vielen, liep de Leidse formatie langzaam in. Halverwege het vierde kwart tekende Mohamed Kherrazi met twee rake vrije worpen voor 51-56. Het geloof keerde in de ploeg terug en ook de Leidse supportersschare begon zich te roeren. Via vijf punten op rij van Draper kwam Zorg en Zekerheid Leiden terug tot 56-58.

Na een Bossche time-out op 3’21 van het einde verspeelde Bouwknecht de bal aan Lee die met een lay-up voor de gelijkmaker zorgde. In de daaropvolgende aanval raakte Akerboom de bal kwijt (beide ploegen hadden maar liefst 23 keer balverlies) aan Lee. Bouwknecht kon niets anders dan een fout maken, maar Lee verzilverde beide vrije worpen voor 60-58. Na de vijfde fout van Lee, op 41 seconden van het einde, mocht De Vries naar de lijn. Onder een hels kabaal bleef de Bossche jongeling koel: 60-60. Nadat Kherrazi vergeefs coast-to-coast was gegaan (Kherrazi: “Ik probeerde een fout uit te lokken bij Stefan Wessels), kreeg New Heroes de kans om opnieuw een voorsprong te nemen. Kherrazi maakte zijn fout vervolgens goed door de bal van Bouwknecht af te pakken en met een lay-up Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong te zetten. New Heroes nam een time-out voor de laatste zestien seconden. Bouwknecht zag zijn drive echter geblokt worden door Kherrazi, waarna ook het laatste schot van New Heroes geen doel trof: 62-60.

Een belangrijke zege voor Zorg en Zekerheid Leiden, enerzijds omdat de achterstand op Landstede Basketbal weer verkleind is tot twee punten, aan de andere kant omdat het gat met New Heroes weer vier punten bedraagt. Een vierde plaats in de eindstand is zeker niet gewenst, want dan stuit je in de halve finale op Donar. En dat is iets wat je zeker wilt vermijden.

Statistieken

comments powered by Disqus