Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - Apollo Amsterdam

90-66

Datum:
zaterdag 17 december 2016 · 20:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden op volle toeren

Zonder de geblesseerde Jessey Voorn (lies) leek Zorg en Zekerheid Leiden een moeilijk avondje tegen Apollo Amsterdam tegemoet te gaan. Halverwege stonden beide ploegen nog gelijk (40-40), maar na de pauze ging Zorg en Zekerheid Leiden in volle vaart er vandoor om uiteindelijk te finishen bij 90-66.

In de eerste helft heef Apollo Amsterdam het betere van het spel. Op assist van Jonathan Michael Lee dunkt Mohamed Kherrazi, die tegenwoordig kaal door het leven gaat als gevolg van een verloren weddenschap, fraai voor 4-3, maar daarna is het woord aan de bezoekers. Sergio de Randamie en Aron Royé maken er 4-8 van. Daviyon Draper houdt zijn ploeg nog even in de race, maar van 10-10 lopen de Amsterdammers uit naar 12-19. Jan Driessen komt dan in het veld voor Rogier Jansen en laat zich meteen gelden door een lay-up te verzilveren. Draper en Thomas Koenis (score uit een aanvallende rebound in de buzzer) beperken de achterstand na tien minuten tot 18-23.

Apollo Amsterdam loopt in de eerste fase van het tweede kwart uit naar 24-35, maar dan schieten Driessen en Floris Versteeg te hulp. Het tweetal is voor de pauze samen goed voor 15 punten en neemt daarmee de scorende taak van Voorn over. Dat is ook wel nodig, want Jansen en Lee koken voor rust nauwelijks in het verhaal voor. Als ook Kherrazi zich met de score begint te bemoeien (de forward scoorde al zijn tien punten in de eerste helft), komt Zorg en Zekerheid Leiden weer helemaal terug in de wedstrijd. Een driepunter van Lee brengt de formatie van coach Paul Vervaeck vlak voor rust zelfs op een 40-38 voorsprong, maar uiteindelijk gaan beide ploegen bij 40-40 rusten.

Na de pauze komt Zorg en Zekerheid Leiden goed uit de kleedkamer. Via een driepunter van Jansen en een lay-up van Versteeg neemt de thuisploeg een 47-42 voorsprong. Royé spartelt nog even tegen met een driepunter. Twee opeenvolgende blocks van Draper (op Royé en Van Schaik) zorgen voor een dunk van Draper en drie rake vrije worpen van Lee (mede dankzij een technische fout van Mulder). Als Draper vervolgens nog een verre driepunter met bord raak schiet en Lee Versteeg een lay-up aanbiedt, is het na zeven minuten 60-45 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Apollo Amsterdam komt nog wel wat terug, maar een nieuwe driepunter van Draper, die 17 van zijn 23 punten na de pauze scoort, betekent 67-54 na drie kwarten.

Apollo Amsterdam zet in het vierde kwart een zonepress neer. Zorg en Zekerheid Leiden heeft daar geen moeite mee en krijgt tegen de zone zelfs alle ruimte om rustig af te drukken. Vooral Driessen en Jansen maken hier gretig gebruik van. Waar Zorg en Zekerheid Leiden voor de pauze slechts twee driepunters benutte, vallen er na de pauze nog eens negen binnen. Drie minuten voor het einde is het 83-62. Vervaeck brengt vervolgens Rens Butter, Marijn Ververs, Leratho Biekman en Calvin Poulina in het veld. Dat maakt geen verschil. Zorg en Zekerheid Leiden is niet meer te stuiten. Rens Butter levert nog een mooie score af door met rechts in te zetten, in de lucht de bal naar zijn linkerhand te brengen en zo te scoren. Mede via vijf punten van Marijn Ververs wordt de eindstand op 90-66 bepaald en neemt de Leidse ploeg de tweede plaats weer over van Landstede Basketbal.

“Het werd wel eens tijd”, stelde Driessen na afloop opgelucht vast. “Tot nu toe ging het niet zo lekker. Ik heb daar vooral veel met Richard den Os over gesproken. Op de training gaat het wel beter met mijn schot, maar het is helemaal lekker als dat ook in een wedstrijd gebeurt.” Dat was vanavond zeker het geval, want de 20-jarige forward knalde zes van zijn acht schoten door de ring. Het leverde hem 14 punten op en dat is meteen zijn hoogste score in Leidse dienst. In competitieverband was zijn hoogste score tot nu toe 10 punten, in de EuroChallenge was hij één keer tot elf punten gekomen.

De afwezigheid van Voorn bood Driessen wel wat meer kansen. Normaal komt Jansen als eerste van de bank, maar Jansen moest nu starten. Dus kwam Driessen als eerste van de bank. “Ik kreeg meteen een lay-up cadeau van Kherrazi. Daarna liet Apollo mij vaak open staan. Ze hadden mijn percentages natuurlijk gezien. Het is dan lekker als die schoten vallen. Ik ben er blij mee dat dit eindelijk een keer gebeurt. Het was tijd om een stap te zetten. Nu moet ik dit door zien te zetten. Eén keer is leuk, maar daar doe ik het niet voor.”

Statistieken

comments powered by Disqus