Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - Forward Lease Rotterdam

76-58

Datum:
zaterdag 19 november 2016 · 20:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden moeiteloos langs Rotterdam

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdagavond weinig moeite gehad met het door buikgriep geplaagde Forward Lease Rotterdam. De Leidse ploeg, waar Shayron Juan Pedro en Okke Hoonhout hun debuut maakten, won overtuigend met 76-58.

Zorg en Zekerheid Leiden had al 29 wedstrijden op rij tegen de Rotterdammers gewonnen. Die positieve reeks werd vanavond gewoon doorgezet. De reeks opeenvolgende overwinningen tegen de Rotterdammers bedraagt nu dertig stuks. De laatste keer dat de Maasstedelingen van Zorg en Zekerheid Leiden wisten te winnen, was 21 maart 2009 toen het 77-51 werd.

Net als tegen Landstede Basketbal begonnen de Leidse spelers geconcentreerd aan de wedstrijd. Coach Paul Vervaeck hamert hier ook op, want daar leg je de basis voor de winst. Na de openingsscore van Thomas Koenis zorgde Anthlon Bell met een driepunter voor de enige voorsprong van de bezoekers. Via vijf punten op rij van Jessey Voorn en een score uit de aanvallende rebound van Daviyon Draper werd het 9-3 en was de Leidse ploeg al vroeg weggelopen. Draper dunkte hard na een steal. In de aanval daarop spinde Mohamed Kherrazi langs zijn man de bucket in om ook snoeihard te dunken. Na tien minuten was het dan ook geen verrassing dat Zorg en Zekerheid Leiden met 18-11 aan de leiding ging.

Ook in het tweede kwart trokken Draper en Voorn de Leidse kar. Zij kregen wel veel hulp van Kherrazi die de nodige rebounds van de ring plukte. Jan Driessen, die de hele week ziek was geweest, viel voor de pauze goed in door een veldscore en een driepunter te noteren. Langzaam liep het verschil op. Zorg en Zekerheid Leiden speelde meer als team, Forward Lease Rotterdam zocht het meer in individuele acties en daar was de Leidse verdediging op voorbereid. Bij rust stond het dan ook al 44-27.

Na de pauze kwam Forward Lease Rotterdam, waar de twee Amerikanen Bell en La’Shard te kampen hadden met buikgriep, wel beter voor de dag, maar de ploeg slaagde er niet in om er nog een wedstrijd van te maken. Zorg en Zekerheid Leiden speelde sneller en scoorde makkelijk uit de break, onder meer door een lange pass van Rogier Jansen op een volledig vrij lopende Kherrazi. Een driepunter van Rens Butter bracht de stand na drie kwarten op 60-43.

In het vierde kwart bracht Koenis met twee scores op rij het verschil boven de twintig punten: 64-43. Met nog iets meer dan vier minuten te spelen, veerde de hele Vijf Meihal op. Driessen zag Draper backdoor gaan en speelde de Amerikaan met een bouncepass aan. Daarna dunkte Draper verwoestend hard over Robert Krabbendam heen. Het publiek reageerde in de slotminuten wederom positief. Vervaeck bracht de jeugd binnen de lijnen en speelde de laatste minuten met Calvin Poulina, Leratho Biekman, Marijn Ververs en de twee debutanten Okke Hoonhout en Shayron Juan Pedro. Poulina aarzelde niet en scoorde meteen vijf punten op rij. Hoonhout knalde bij zijn eerste balcontact ook maar meteen een driepunter door de ring. Met als gevolg een duidelijke 76-58 overwinning van Zorg en Zekerheid Leiden.

Hoonhout en Juan Pedro waren bij de ploeg gehaald doordat er nogal wat spelers ziek en geblesseerd waren. Driessen kon wel spelen, Siem Willems niet. Floris Versteeg was niet alleen ziek, maar heeft nog last van zijn schouder. De nieuwste aanwinst Jonathan Michael Lee was nog niet speelgerechtigd. Het inzetten van de twee debutanten viel Vervaeck niet zwaar. “Ze hebben nog niet met het eerste team meegespeeld, maar in U24 hanteren we precies dezelfde visie. Daarom kunnen ze ook makkelijk aansluiten en de aanvallen meelopen.” Vervaeck refereert nog aan zijn eerste wedstijd in de hoogste klasse van België. Hij was toen zestien. “Okke zal vanavond waarschijnlijk niet kunnen slapen”, lacht de Belgische coach.

Vervaeck is sowieso tevreden over de samenwerking tussen de jongere spelers en de ervaren mannen. “Het zou vervelend zijn als er een muur tussen die twee groepen zit. Die is er niet. Leratho leert veel van Thomas. Rogier en Jessey zijn met de guards bezig. Calvin kijkt en luister naar Mohamed. Als ik de hal binnenkom, zijn Mohamed en Rens al een uur bezig met schieten en praten met elkaar. Dat is een goed teken.”

Statistieken

comments powered by Disqus