Verslag

Nederland - Duitsland

51-82

Datum:
zaterdag 17 september 2016 · 19:00
Team:
Eredivisie

Geen EK voor de Orange Lions

De Orange Lions gaan niet naar EuroBasket 2017. De Nederlandse ploeg speelde in de uitverkochte Vijf Meihal een dramatisch slechte wedstrijd. Door de ruime 51-82 nederlaag tegen Duitsland eindigde Nederland als vijfde nummer twee. Alleen de vier beste nummers twee gaan door.

De Orange Lions konden zich op twee manieren plaatsen voor EuroBasket 2017. Bij winst of een nederlaag van drie punten of minder zouden de Orange Lions zich als groepswinnaar plaatsen. Bij een nederlaag van vier of meer punten moest er gerekend worden. Al snel werd duidelijk dat de Orange Lions met maximaal zeventien punten verschil mochten verliezen om toch naar EuroBasket 2017 te mogen.

Aanvankelijk deden de Orange Lions het goed. Via Nicolas de Jong, Roeland Schaftenaar en Jessey Voorn nam Nederland een 6-2 voorsprong, maar de Duitsers waren niet van plan om weer een nederlaag tegen de Orange Lions te moeten verwerken. Nicolas de Jong zette halverwege het eerste kwart met een driepunter de Orange Lions op 9-7, maar verdedigend had de ploeg geen antwoord op Johannes Voigtmann. De Duitser tekende in het eerste kwart al voor negen punten. Door een driepunter van Charlon Kloof en een score van Yannick Franke werd het nog wel 16-14, maar Duitsland had in het eerste kwart het laatste woord: 16-19.

Meteen in het tweede kwart trok Duitsland de run door naar twaalf punten: 16-26. Pas na bijna zes minuten zonder score wist Nicolas de Jong de ring te vinden. Het was de aanzet voor een goede tegenrun van de Orange Lions. Kloof scoorde acht punten op rij en er was met iets meer dan vier minuten te gaan weer aansluiting: 26-28. Kloof werd vervolgens gewisseld (hij speelde nog steeds met een liesblessure). Duitsland was er als de kippen bij om weer een gat te slaan, dit keer door driepunters van Robin Benzing en Maodo Lo. Daarnaast werkte het vele dribbelen van de Nederlandse spelers met uiteindelijk geforceerde schoten ook niet mee aan een goed vervolg van de 12-0 run. Al met al keken de Orange Lions bij rust toch weer tegen een forse achterstand aan: 26-40.

Wie had verwacht dat de Orange Lions na de pauze uit een ander vaatje zouden tappen, kwam bedrogen uit. Pas in de derde minuut viel de eerste Nederlandse score, van Nicolas de Jong. Duitsland genoot inmiddels al een ruime 28-50 voorsprong. Dit keer stonden de Orange Lions zeven minuten droog. Halverwege het kwart knalde Paul Zipser zijn derde driepunter binnen voor 30-55. Toon van Helfteren greep naar de time-out, maar kreeg zijn formatie niet echt op de rails. Het derde kwart werd afgesloten bij 39-62.

Wel had Chris Fleming, de Duitse coach, na het eindsignaal van het derde kwart een technische fout gekregen, zodat de Orange Lions met een vrije worp (Kloof schoot feilloos raak) en zijkant mochten beginnen. Na een halve minuut tekende Nicolas de Jong voor 42-62. Duitsland nam een time-out, maar dat mocht niet baten. Voorn scoorde vijf punten op rij: 47-62 en in theorie waren de Orange Lions op dat moment geplaatst voor EuroBasket 2017. Met name Daniel Theis stond op dat moment in de weg. Met vijf punten op rij bracht hij het verschil weer op twintig punten: 47-67. Van Helfteren nam met nog vier minuten te gaan en een stand van 49-72 opnieuw een time-out om in de laatste vier minuten de marge terug te brengen naar zeventien punten. Dat was teveel gevraagd voor de moegestreden Orange Lions. Een aantal spelers kon niet meer brengen wat eerst nog wel lukte. Eigenlijk duurde de tournee van de Orange Lions één wedstrijd te lang. Duitsland, dat tegen 60% afwerkte (de Orange Lions kwamen niet verder dan 27,1%) liep uiteindelijk vrolijk door naar 51-82 en de poulewinst.

Charlon Kloof gaf na afloop aan dat Duitsland goed gespeeld had. “Zij hebben veel van onze opties weggenomen. Daar hadden we geen goed antwoord op. We bleven maar zoeken.”

Statistieken

comments powered by Disqus